Müstakil Sanayici ve

i

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şube Başkanı Ahmet Güleç, Ankara’da gerçekleştirilen ‘Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’na katılan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan İnegöl’ün İl yapılması ve mobilyada KDV oranlarının düşürülmesi noktasında  destek istedi.

MÜSİAD Genel Merkezi tarafından periyodik olarak gerçekleştirilen ‘Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nın konusu bu kez “Ekonomide 2010 Yılı Değerlendirilmesi ve 2011 Beklentileri” oldu.

Ankara’da Rixos Otel’de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan 2010 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunduktan sonra yeni yılda iktidardan bekledikleri adımları tek tek anlattı.

Daha sonra söz alan Ali Babacan ise, Türk ekonomisine yaptığı katkılardan ötürü MÜSİAD’lı işadamlarına teşekkür etti. Bugüne kadar attıkları tüm adımlarda MÜSİAD ile istişare yaptıklarını ve krizden çıkış stratejilerini birlikte belirlediklerini anlatan Babacan, MÜSİAD’ın belirli aralıklarda yayımladığı yayınları takip ettiklerini söyledi.

Ekonomiye ilişkin kısa bilgiler veren Babacan, daha sonra ise MÜSİAD Şube Başkanlarının sorularına cevap verdi.

Toplantıya Başkan Yardımcıları Ercan Efe ve Haluk Özbek ile birlikte katılan İnegöl Şube Başkanı Ahmet Güleç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a ilk soru soran kişi oldu.

Kısaca İnegöl’ün ekonomik yapısından söz eden Güleç, Türk mobilya üretiminin yaklaşık %30’unu gerçekleştiren ilçenin destek beklediğini söyledi.

Mobilyadaki KDV oranın yüksekliğine vurgu yapan Güleç, “İhracatta ülke olarak sektörde 10 milyar dolarları görebilmemiz için, KDV’nin mutlaka düşmesi gerekmektedir. Kriz döneminde geçici olarak %8’e çekilen KDV, üreticilerimizi çok rahatlatmıştı. Bugün artık kayıt dışılığın sona erdirilmesini konuşuyoruz. Bunun gerçekleşebilmesi için öncelikle olarak yine devleti yanımızda görmek istiyoruz. Bu konuda sizlerin bize müjde vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

Güleç ayrıca, İnegöl’ün artık kabuğuna sığmayan bir yerleşim birimi olduğunu söyleyerek, ekonomik anlamda Türkiye’ye de örnek olduğunu ve İl yapılması gerektiğini söyledi.

Güleç’e cevap veren Bakan Ali Babacan ise, kayıt dışılığın sona ermesi durumunda zaten KDV oranlarını düşürme taraftarı olduklarını, ancak ülkede henüz katma değeri tam olarak gösterme kültürünün oluşmadığına işaret etti. Bugün bazı kalemlerde KDV’nin %1 olmasına rağmen, kayıt dışılığı devam ettiren binlerce esnaf olduğunu söyleyen Babacan, “Öncelikle siz iyi niyetinizi gösterin, biz zaten üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Bu cevabın ardından MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Ahmet Güleç ve Başkan Yardımcıları  KDV’nin  geçici olarak düşürüldüğü dönemde İnegöl’de ki üretim artışlarına ilişkin yazılı bir sunum yaptı. Sunumda o dönemde mobilya sektöründe yaşanan istihdam artışının detaylarına yer verildi. Ayrıca düşürülen KDV nedeniyle İnegöl’de esnafların ciddi anlamda tam fatura kestikleri hatırlatıldı ve o dönemin incelenmesi istendi.

Bakan Ali Babacan, kendisine iletilen yazılı soruların cevaplarını daha sonra MÜSİAD Genel Merkezi aracılığı ile taraflara ulaştıracağının sözünü verdi.

Editör: TE Bilişim