İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneğinin düzenlemiş olduğu “Ana Dil Günü” (Deda Ena)  münasebetiyle gerçekleştirilen panele katılmak üzere İnegöl’e gelen Gürcistan Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze, bu kapsamda Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı da makamında ziyaret etti.

İNEGÖL’Ü MOBİLYADA DÜNYA MARKASI BİLİYORUZ

İnegöl’e ilk defa geldiğini aktaran Gürcistan Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze, İnegöl’ün Gürcistan’a çok benzediğini, İnegöl’ü Gürcistan kamuoyunun bilip tanıdığını ifade ederek, İnegöl’ün, Gürcistan’da mobilyada dünya markası olarak bilindiğini söyledi.

ARTIK PASAPORTSUZ DA GİDİP GELEBİLİYORUZ

Koplatadze, İnegöl’de bulunduğu birkaç saat içerisinde İnegöl’ü çok sevdiğini belirterek, “İnegöl’den çok kişi mobilya sektörü ile ilgili Gürcistan’a yatırımlar yaptı. Bu kişiler iki ülke arasında köprü görevi görüyorlar. Bizim için Türkiye önemli ve birinci dereceden bir ortak. Artık pasaportsuzda gidip gelebiliyoruz. Gürcistan da sizin eviniz. Gürcistan ile ilgili herhangi problem ya da bir konu olduğu zaman, her zaman yardımcı olmaya hazırım. Aktifliğinden dolayı Derneğimize de çok teşekkür ediyorum. Derneğe olan desteklerinizden dolayı sizlere de şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vesile ile sizleri de elçiliğimize davet ediyorum” dedi.

91 MAHALLEMİZİN 18 TANESİ GÜRCÜ GÖÇMENİ

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a ise, Büyükelçi Koplatadze’ye İnegöl ile alakalı bilgiler verdi. Aktaş, “İnegöl bir sanayi şehri olduğu kadar aynı zamanda bir tarım şehri. Ağacı, ormanı ve yeşili boldur. Yani Gürcü halkının burayı seçme nedenlerinden bir tanesi de budur. Ben de Acara göçmeni bir ailenin 3. kuşak çocuğuyum. 91 mahallemizin 18 tanesi Gürcü göçmeni mahallelerdir. Burada örf, adet ve ananeler devam ettirilmektedir” şeklinde konuştu.

FARKLI HALKLARIN BULUŞTUĞU BİR YER

İnegöl’de, bu örf, adet ve ananelerin devam ettirilmesini sağlayan bir de kültür derneği bulunduğunu kaydeden Başkan Aktaş, “İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneğimiz var. Onların faaliyet ve çalışmalarına, biz de Belediye olarak destek veriyoruz. Ama İnegöl, renkli bir nüfus. Farklı halkların buluştuğu bir yer. Kosova, Makedonya göçmeni Arnavutlar var. Bosna göçmeni Boşnaklar, Bulgaristan göçmenleri, Ahıska göçmenleri, bunların yanında Çerkezler ve Abhazlar var. Ama bunun yanında ticaretin ve sanayinin yoğun olması sebebiyle de Türkiye’nin değişik yörelerinden göçüp gelmiş insanlar var. Güçlü bir sanayi var. Ormana bağlı olarak mobilyacılık çok fazla. Tekstil sanayisi de gelişmiş durumda. 2 tane Organize Sanayi Bölgemiz (OSB) var. 1. Organizede 97 fabrika, 15 bin civarında çalışanımız var. 2. Organizemiz yeni kuruluyor ve sadece mobilya üzerine. Bunun yanında irili ufaklı mobilya atölyelerinin ve fabrikalarının da olduğu mobilya sanayimiz var. Köftemiz meşhur. Yine şehrimize26 kilometre  uzaklıkta meşhur Oylat kaplıcalarımız var. Kosova ve Bosna büyükelçilerimiz orada misafir olurlar. Orası insanın ömrünü uzatıyor. Özellikle büyükelçimizi ve eşini orada misafir etmek isterim” dedi.

Konuşmaların ardından ziyaret, karşılıklı hediyeleşme ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim