-Gürcistan Diasporad

-Gürcistan Diasporadan Sorumlu Devlet Bakanlığı Daire Başkanı Tartaraşvili İnegöllü Öğrencileri Eğitim İçin Gürcistan’a Davet Etti-

“Gürcistan’da eğitim ölüme kadar”

İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği yeni yönetimini ziyaret için İnegöl'e gelen Gürcistan Diaspora'dan sorumlu Devlet Bakanlığı Daire Başkanı Temur Tartaraşvili, İnegöl'de yaşayan Gürcü vatandaşlara müjdeli haberler verdi. Daire Başkanı Temur Tartaraşvili, Bakanlığın 'Gürcistan'da Eğitim Gör' projesini hayata geçirdiklerini belirterek, İnegöl'de yaşayan öğrencileri Üniversite eğitimi için Gürcistan'a çağırdı.

Dün İnegöl'e gelen Daire Başkanı Temur Tartaraşvili ve beraberindeki ekibi, İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği yönetimi dernek merkezinde ağırladı. Ziyarette, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, AK Partili bazı yönetim kurulu üyeleri ve Belediye Meclis üyeleri, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, dernek üyeleri ile Gürcü kökenli vatandaşlar hazır bulundu.

İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Nuri Can, İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği'nin, İnegöl’ü Gürcistan’da ve Avrupa’da en iyi şekilde temsil ettiğini belirterek, "Gürcistan'da bize destek vermek için dernek yönetimimizle ilişkileri kuvvetlendiriyor. Karşılıklı temaslarla ilişkilerimiz daha da artacaktır" dedi.

EĞİTİM ÖLÜME KADAR

Gürcistan Diaspora'dan sorumlu Devlet Bakanlığı Daire Başkanı Temur Tartaraşvili ise, İnegöl'ü ziyaret etmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek, "İki proje hakkında bilgi vermek istiyorum. 2011 yılında Türkiye'de yaşayan Gürcü vatandaşları için bir proje başlattık. Projemizin ismi 'Gürcistan'da Eğitim Gör'. Bu proje kapsamında, orta derece de Gürcüce bilen lise mezunları, Gürcistan'da üniversite eğitimine tabi tutuluyor. Hükümetimiz aynı zamanda, gelen öğrencilere burs veriyor. İnegöl'de yaşayıp da üniversiteyi kazanamayan gençlerimize, Gürcistan hükümeti kendi imkanları ile üniversite eğitimi verdirmek istiyor. 50 öğrencinin üniversite eğitimini Gürcistan'da vereceğiz. İnegöl'den gitmek isteyen olursa bu 50 sayısını artırabiliriz. Gürcistan'da eğitim görüp, mezun olanlar, Türkiye'de de meslek hayatına devam edebiliyor. Türkiye ile denklik sağlanabilmesi için bu öğrenciler Gürcistan'ın devlet üniversitelerinde eğitim göreceklerdir. Şu an Türkiye genelinden 25 öğrenci katıldı. İnegöl'den maalesef yok. İnegöl'den gençlerimizi bu programa davet ediyoruz. Başvurular bir ay sonra başlayacak. Ağustos ayı başına kadar devam edecektir. Yaş sınırı 40'a kadardır. Bir sorun çıkmaz. Eğitim ölüme kadar" şeklinde konuştu.

GENÇLİK KAMPI

Gençliğe yönelik 'gençlik kampı' projesi kapsamında gençliğe Gürcistan'ı tanıttıklarını ifade eden Tartaraşvili, "Her yıl Gürcistan dışındaki ülkelerden 100 genç geliyor. 10 günlük kampa katılıyorlar. Bizler, Türkiye'de yaşayan soydaşlarımızın da bu kampa katılmasını istiyoruz. Tüm masrafları biz karşılıyoruz" diye konuştu.

KORO'YA ENSTRÜMAN DESTEĞİ

Dernek bünyesinde faaliyet gösteren folklor ekibi ve koro için verilecek enstrümanlar konusuna da değinen Tartaraşvili, "Bir projemiz daha var. Gürcistan'da üretilen enstrümanları sizlere göndereceğiz. En kısa zaman içerisinde elinizde olacaktır" dedi.

SOYDAŞ BELGESİ

Gürcistan dışında yaşayan soydaşlara yönelik soydaş belgesi uygulamasına da geçeceklerini kaydeden Tartaraşvili, 2012 Mart ayından sonra bu projenin hayata geçirileceğini bildirdi.

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ise konuşmasında, İnegöl'de, Türkiye genelinden, Kafkaslardan, Balkanlardan, Rumeli'den gelen vatandaşların olduğunu belirterek, "İnegöl'de Kafkaslardan gelip burayı yurt edinmiş vatandaşların hatırı sayılır bir yoğunluğa sahip olduğunu biliyoruz. Burada bir kardeşlik örneği sergileniyor. Her dernek kendi ülkesiyle veya şehri ile bağlantılar kurarak, ilişkilerini kuvvetlendiriyor. Dünya gittikçe globalleşiyor. 50 yıl önce bu durumu konuşamıyorduk. Eskiden hayal olan şeyler şimdi gerçekleştiriliyor. Gürcistan'a, sanki bir şehre gidermiş gibi pasaportsuz gidip geliyoruz" dedi.

Gürcistan'da eğitim gör projesi için Tartaraşvili'yi tebrik eden Baştürk, İnegöl'den Gürcistan'a gidip eğitim görenlerin yanında, Gürcistan'dan da İnegöl'e eğitim için öğrencilerin yönlendirilmesini isteyerek, bu çalışmaların karşılıklı olmasını temenni etti.

Konuşmaların ardından derneğin folklor ekibi gösterilerini sunarken, dernek korosu da Gürcistan'a yöresi şarkı ve türküler seslendirdi.

Editör: TE Bilişim