Geçtiğimiz Cuma günü Özdilek AVM’de düzenlenen kahvaltıya, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, öğrenciler ve aileleri katıldı.

23 YAŞ ÜZERİ ENGELİLER YAYGIN EĞİTİM KAPSAMINDA

Kahvaltının ardından bir konuşma yapan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “Engellilerle ilgili pek çok düzenleme hayata geçti. Onlara yönelik birçok hizmet veriliyor. Engellilere yönelik yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemede, engellilerle ilgili ilkokul, ortaokul ve lise 23 yaşa kadar örgün eğitim içinde eğitim alıyorlar. 23 yaş üzeri bütün engelli vatandaşlarımıza yönelik ise Halk Eğitim Merkezimize verilen bir görev var. 23 yaşın üzerindeki engelli vatandaşlarımıza yönelik 3 sınıfta bir okul havasında, kurslar yumağıyla ayrı sınıflarda, 6 öğretmenimizle eğitim vermeye devam ediyoruz. Bu uygulama Bursa’da yok, belki Türkiye genelinde de bir ilk. Bu kurslar da değişik etkinlikler yapıyoruz. Bu anlam da engelli ailelerinde psikolojik desteğe ihtiyacı var. Empati yaparak, onların neler çekebileceğini düşünebiliyoruz. Bu anlamda da ailelerle, onların çocuklarıyla beraber Özdilek’te bir kaynaşma kahvaltısı düzenledik. Burada velilerin bazı istekleri oldu. Çocuklarımıza haftanın belirli günlerinde aynı zamanda spor da yaptıracağız. 6 öğretmenimizden 2 tanesi beden eğitimi öğretmeni. Haftanın bir günü, yarım gün Kültürparkta spor eğitimi yapacaklar. Çıraklık Eğitim Merkezinde kursumuz yapıldığı için, orada bir sınıfı spor malzemeleriyle donatacağız. Orada da sportif eğitimler vereceğiz” dedi.

EĞİTİMLER GEÇTİĞİMİZ YIL BAŞLADI

Kurslara 3 sınıfta toplam 30 öğrencinin katıldığını belirten Özdemir, “2’şerli gruplar halinde eğitimler veriliyor. Her sınıfta 2 öğretmenimiz görev alıyor. Bu kurslarda el sanatları, nakış, takı tasarımı gibi el becerilerini geliştirecekleri eğitimler veriyoruz. Aynı zamanda günlük hayatta karşılarına çıkabilecek ev hizmetlerinden tutun kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, vakit geçirebilecekleri resim, yazı yazma gibi eğitimler de veriliyor. Yakın zamanda spor eğitimleri de verilmeye başlanacak. Bunlar kurslar yumağı şeklinde bir okula çevriliyor. Aslında yapılan şey bu. İnegöl’de de 23 yaş üzeri bedensel bir engeli olmayan zihinsel engelli veya belirli oranda bedensel engeli olan vatandaşlarımız bu kurslarımıza başvurabilir. Biz bu öğrencilere aynı zamanda servis hizmeti ve öğle yemeği veriyoruz. Hafta içi 5 gün sabah saat 09.00’da evlerinden alıyoruz. Saat 15.00’de servisle bırakıyoruz. Yemek, İnegöl Belediyesi Huzurevi tarafından karşılanıyor. Bu desteklerinden dolayı İnegöl Belediyesine teşekkür ediyoruz. Bu eğitimlere geçtiğimiz yıl başlamıştık. Ödenek  olmadığı için, geçen yıl servis hizmetlerini hayırsever işadamı Hasan Çağlayan karşıladı. İnegöl Belediyesi öğle yemeklerini karşıladı. Geçen yıl 23 civarında olan öğrenci sayısı bu yıl 30’a çıktı” diye konuştu.

BU ŞEKİLDEKİ EĞİTİM BURSA’DA YOK

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ise, “Milli Eğitim Bakanlığı 23 yaş üzeri engelli vatandaşlara yönelik Valiliklere görev verdi. Bu görevle birlikte Halk Eğitim Merkezi Müdürümüzle bir çalışma başlattık. Öğrencilerimiz için önce yer ayarladık. Çıraklık Eğitim Merkezinin bir katını tahsis ettik. Bu şekildeki eğitim Bursa’da yok. 3 ayrı sınıfta şuanda 30 engelli öğrencimiz eğitim görüyor. Bu kursların düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim