Geçtiğimiz yıllarda Çin’den ithal edilen ay çekirdeği İnegöl’de üretilen İnegöl Alasının değerini düşürmüş olsa da Koronavirüs sonrasında durum değişti. Kalite bakımından iyi olan İnegöl Alası, bu yıl rekoltenin de düşük olması nedeniyle kilogram fiyatı 20 ile 23 lira arasında değişiyor.
Dünya genelinde yaşanan pandemi nedeniyle yerli ürüne olan ilginin artmasına dikkat çeken İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Çin çekirdeğine olan rağbet azaldı ve İnegöl Alasına ilgi arttı” dedi.


Kulaca mahallesinde konu ile alakalı açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, şu ifadeleri kullandı;
“İnegöl'ün çerezlik ay çekirdeği için zaman zaman çeşitli mücadeleler verdik. Çünkü İnegöl Alası bizim için çok değerlidir. Çin çekirdeğinin Türkiye'ye girmesi ile birlikte zaman zaman sıkıntılı günler yaşadık. Salgın hastalığın dünyaya yayılması ile birlikte otomatikman sistem bizi haklı çıkardı. Koronavirüs sonrasında İnegöl ay çekirdeğimiz yeniden ön plana çıkmaya başladı. Üretim olarak ay çekirdeği konusunda Türkiye'nin önde gelen yerlerinden olmasak da kalite bakımından Türkiye'nin en önde gelen yerlerinden biriyiz. Bizleri Türkiye'nin çeşitli Ziraat odalarından arayarak bu yılki ay çekirdeği kilogram fiyatlarını soran arkadaşlarımız oluyor. Bizim vereceğimiz fiyat oranına göre de onlar bir fiyat belirliyor. Örneğin biz 15 lira kilogram fiyatını söylüyor isek onlar da 10, 12 lira gibi fiyat belirliyor. Şu anda İnegöl'de en kötü ay çekirdeğimiz bile kilogram fiyatı 13 liradan alıcı buluyor. En kaliteli çekirdeğimiz ise 20 liraya kadar çıkmış durumda. Bu yıl üreticimiz fiyat politikasından memnun yalnız rekolte anlamında bu yıl biraz bölge bölge problem yaşadık. Buna rağmen çiftçilerimiz de Ziraat odası olarak bizler de bu durumdan memnunuz.”
Kulaca Mahallesi’nde çiftçilik yapan Adil Uğur ise, “Bu yıl çekirdek üretiminden gerçekten çok memnunuz. Rekolte olarak biraz düşük ama fiyat olarak yüksek olması bizi memnun etti” dedi.
Ay çekirdeğin bu sene gerçekten fiyat olarak tırmanışta olduğunu belirten Kulaca Mahallesi Muhtarı Sedat Seçim, “Bunun en büyük sebebi rekoltenin bu yıl düşük olması. Aynı zamanda çekirdeğim izin kaliteli olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum İnegöl için gurur verici bir durum. Her ne kadar insanlar için çekirdeğini yönelmiş olsalar da bu yıl itibariyle tekrar öze dönüş yaşandı. İnegöl Alamız tekrar eski günlerine kavuştu diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim