KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTU

Kara kış yurt genelinde yüzünü iyiden iyiye göstermeye başlarken, İnegöl’e ise ilk kar dün öğlen saatlerinde düştü. Sulu kar şeklinde başlayıp, lapa lapa yağan ve gün boyu etkisini artıran kar, İnegöl’ü beyaza bürüdü. Beyaz örtü özellikle Atatürk Anıtı çevresinde güzel görüntüler oluştururken, dışarı çıkan aileler, çocuklarıyla birlikte ilk karın tadını çıkardı. Aileler çocukları ile birlikte kartopu oynayıp, kardan adam yaptı. Bazıları ise kartpostallık görüntüler eşliğinde fotoğraf çektirdi. Bazı gençlerde karın üstünde halk oyunları oynayarak ilk karın tadını çıkardılar. Yetkililer, vatandaşlara uyarılarda bulunarak mümkün oldukça toplu taşıma araçlarının kullanılmasını istedi. İnegöl Belediyesi ekipleri şehir merkezindeki ana yolların kapanmaması için çaba sarf etti.

TUZLAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Öte yandan, kar yağışının etkili olduğu İnegöl ile Eskişehir arası Mezitler bölgesinde Karayolları ekipleri tarafından kar kürüme ve tuzlama çalışmaları yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi İnegöl Şantiyesi ekipleri ise, İnegöl’e bağlı Dömez, Bayramşah, Tekke, İskaniye, Sülüklügöl, Karahasanlar ve Babaoğlu mahallelerinin yollarını açtı. Bazı kesimlerde kar kalınlığı 20 santime kadar ulaşırken, ekipler gün boyu çalışarak kırsal mahallelerin yollarını açtı.

BURSA VALİLİĞİ UYARDI: ZİRAİ DON TEHLİKESİNE DİKKAT

Bursa Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre "Zirai faaliyetlerin devam ettiği Marmara ve Ege Bölgesi kıyı kesimlerinde bu geceden başlayarak cuma gününe kadar gece ve sabah saatlerinde hafif, iç kesimlere doğru ise orta kuvvette zirai don riski bulunduğundan üreticilerimizin ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmalar gerekmektedir."

KARDA VE BUZDA YÜRÜME KONUSUNDA UYARILAR

Ciddi yaralanmaların büyük çoğunluğunun, kayma sırasında ellerle dengenin sağlanamaması veya düşme sırasında başın ve vücudun korunamamasından kaynaklandığını belirten uzmanlar ise, kayma ve düşme sonrası, kırık ve çıkıklarla sık karşılaştıklarını, buzlu zeminin bu kazalar için elverişli bir ortam yaratığını belirttiler. Uzmanlar, yürüme alanlarındaki kar ve buzun temizlenmesi ve kum ya da tuz ile uygun yürüme zemininin oluşturulmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Karlı, buzlu ve yağmurlu havalarda acele edilmemesini, yolun her zamanki yürüyüş zamanından daha uzun süreceğinin hesaplanarak gerekirse erkenden yola çıkılması gerektiğini öneren uzmanlar, şöyle devam etti: “Her zamanki yolumuz gerekirse değiştirilerek, buzlanmanın daha az olacağı ana yollar tercih edilmelidir. Kışlık botlar, su geçirmez, yalıtımlı, kaymaz kalın tabanlı, geniş ve yüksek olmayan topuklu ve hafif olmalı. Ülkemizde çok yaygın olmasa da kuzey ülkelerinde sık kullanılan buz kıskaçları eğer zeminde sert buz oluşmuş ise botlara takılarak kaymayı önlemede yardımcı olur, fakat buz dışı zeminlerde mutlaka çıkartılmalıdır. Dengeyi sağlamak için baston kullanımı yararlıdır. İleri yaşlardaki kişilerin mümkün olduğunca dışarı çıkmaları tavsiye edilmemekte ise de, eğer bu zorunluluk var ise, düşme durumunda sık karşılaşılan kırıklar olan kalça ve el bileği kırıklarına karşı koruyucuların kullanılmasında yarar vardır.”

ATKI VE ELDİVEN UNUTULMAMALI

Atkı ve eldivenin de mutlaka kullanılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, “Bu ellerimizi ısıtmak için cebimizde tutma refleksimize engel olur. Ciddi yaralanmaların büyük çoğunluğu, kayma sırasında ellerimizle dengemizi sağlayamamak veya düşme sırasında başımız ve vücudumuzu koruyamamaktan kaynaklanır” dedi. Buzda yürüme sırasında hareketlerin yavaşlatılması ve bir sonraki hareketin düşünerek yapılmasının yararına değinen Heybeli, “Adımlarımızı küçültürken, denge alanımızı genişletmek için iki ayağımız arasındaki mesafeyi arttırmak gerekir. Dizler rahat ve hafif kıvrık olmalıdır. Bu şeklide, ağırlık merkezimizi yere yaklaştırarak dengemizi arttırmış oluruz. Bununla birlikte, asıl yaklaşımın risk almamak olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim