-17 Köye Mozaik Çeşme-

-Selçuklu Mimarisini Tek Tek İşlediler-

İnegöl Kafkas Kültür ve Folklor Derneği kadın kolları, “Çeşmeler hayat buluyor” sloganıyla harekete geçerek, kırsal mahallelerdeki unutulmaya yüz tutmuş hayrat çeşmelerini mozaik sanatıyla yeniden doğmasını sağlıyorlar. Dernek yönetiminin ilk hedefi 17 Gürcü mahallesindeki hayrat çeşmeleri. Mozaik sanatının uygulandığı çeşmeler, yeni görüntüleriyle göz kamaştırıyor.

Mozaik Sanatçısı Hülya Arı tarafından pandemi sürecinde eğitim alan kadın üyeler, mozaik sanatçısı oldular. Farkındalık ve sosyal sorumluluk anlamında Mozaik Sanatçısı Hülya Arı ile birlikte harekete geçen, İnegöl Kafkas Kültür ve Folklor Derneği Kadın Kolları Başkanı Sabiha Demir ve üyeler Tuğba Can, Gülizar Tataroğlu ve Şükriye Kuş, Gürcülerin yaşadığı kırsal 17 mahallede bulunan çeşmeleri, sanatlarıyla ilmek ilmek işleyerek, güzel bir görünüm kazandırıyorlar.

ÇOK MUTLUYUZ

Mozaik Sanatçısı Hülya Arı, “Kendi köyümde harabe kalan bir çeşmenin mozaiklerini kendim isteyerek yaptım. Bunu da dernekte görmüşler. Bu konuda yardımcı olup olamayacağımı sordular. Bende memnuniyet ile kabul ettim. Bu benim çok sevdiğim bir iş. Çok sevdiğim bir işi yapıyorum hem arkadaşlarıma da öğretiyorum. Bunun mutluluğu da var. Birde köylerimize estetik açısından bir değer katmak istedik. Bunun için çok mutluyuz. Buda ilk yaptığımız çeşmemiz” dedi.

ÇEŞMELER HAYAT BULUYOR

İnegöl Kafkas Kültür ve Folklor Derneği Başkanı Ömer Faruk Demirtaş, “Kafkas Folklor Ve Kültür Derneğimiz, bildiğiniz üzere folklorik ve müzikal anlamda farklı farklı çalışmaları var. Ama zaman zaman bu şekilde sosyal çalışmalara da imza atıyoruz. Bu seferki çalışmamız, bizim için de ilginç ama bir o kadarda verimli ve güzel bir çalışma oldu. Pandemiden önce ilk kursumuza katılan değerli hocamız Hülya hanımın mozaik konusunda çalışmalar yaptığını öğrendik. Bize derneğimiz bünyesinde bu konuda kurs açabileceğimizi söyledi. Ve bu kursun neticesinde de bu şekilde çalışmalar çıkartabileceğimizi söyledi. Buda bizi heyecanlandırmıştı. Bizde kendilerine ciddi anlamda destek vereceğimizi, kadın kolları başkanlığımızda bu çalışmalara destek vereceğimizi ifade ettik. Değerli Kadın Kolları Başkanım Sabiha hocamda bu konuda çok gayret gösterdi. Yapmış olduğumuz destekler sonucunda gördük ki, bu şekilde önemli bir çalışma ortaya çıktı. Bizde dedik ki madem bu şekilde verimli ilerleye biliyoruz. Biliyorsunuz Kafkas Derneği, Gürcü kültürüne hizmet eden bir dernek. İnegöl de yaklaşık 96 köy var. 96 köyün yaklaşık 17 tanesi Gürcü köyü. Biz şuradan yola çıkarak dedik ki, ilk önce kendi köylerimizi bu şekilde muhtarlığımızın bize sunacağı köydeki en az bir çeşmeyi restore edeceğimizi dernek olarak taahhütte bulunduk. Bugünde ilk defa Gazelli köyümüzdeki Muhtarlığımızın da verdiği çeşmeyi değerli hocamız ve kadın kolları üyelerimiz ve kursa katılan diğer hanımefendilerle birlikte ilk montajı yaptık. Sizin de gördüğünüz gibi güzel bir çalışma ortaya çıktığını bizde ilk defa gördük. Daha önce kısa çalışmaları görmüştük. Ama bugün çeşmenin gerçekten güzel olduğunu, köy muhtarımızın ve köyde yaşayan insanların bu konuda çok memnuniyet duyduğunu gördük. İnşallah diğer 16 köyümüzü de bu şekilde belirlediğimiz çeşmeler var şuanda. Bir sonraki köyümüzde belli şuanda, çalışmaları da belli. İnşallah bir sonraki köylerimiz ile birlikte bu çalışmaları ilerleteceğiz. Bu 17 köyümüzü kesinlikle tamamlamayı hedefledik ve tamamlayacağız. Daha sonra diğer köylerimizden talep gelirse, bu çalışmalarımızı kadın kolları ve değerli hocamız vasıtası ile devam ettireceğiz” dedi.

SU HAYATTIR

İnegöl Kafkas Kültür ve Folklor Derneği Kadın Kolları Başkanı Sabiha Demir de, “Dernek başkanımızın söylediği gibi dernek adına yapmış olduğumuz bu çalışmaları biz pandemiden önce başlamıştık. Bu çalışmalarda iki çeşmemizi tamamen bitirdik. Fakat biz öğretmenimizi Gürcüce dil kursu sayesinde tanımış olduk. Sohbet esnasında onun böyle bir yeteneği olduğunu keşfettik. Başkanımız ile konuştuk. Başkanımızda bu konuda güzel bir çalışma olabileceğini söyleyince, bizde hemen kolları sıvadık ve öğretmenimiz ile bu konuda görüştük ve yardımcı olabileceğini söyleyince faaliyete başladık. Pandemiden önce dernek içerisinde bize bir yer ayarlandı. Orada yavaş yavaş kurstaki 7-8 arkadaş ile birlikte önce bir ön çalışma yaptık. 2 çeşmemizi bitirmiş olduk. Bir tanesi burada görmüş olduğunuz.  Bir sonraki de inşallah Mezitler köyünde. Yalnız tabi bu arada çalışmalara başlarken biz kadınların aynı zamanda ince ruh bilgisi ve becerisini de devreye sokarak, güzel bir çalışma yapacağımızı düşünerekten, çiçekler başka çeşmelerde, kuşlar değişik şekillerde bu tip köylerimizde unutulmuş, terk edilmiş veyahutta hayrat olarak yapılmış çeşmeleri de biz üzerine bir şey koyarak onları daha da değerlendirerek akan suyumuzun boşa gitmemesi amacıyla, biliyorsunuz şu dönemde sular çok değerli ve kıymetli. Hem bunların güzel kullanımı amacıyla, hem de suyumuza değer katmak açısından böyle bir çalışma yapalım dedik. Birde Folklor Kültür Derneği adına yaptığımız bu çalışma, bütün dernekler açısından bir sosyal farkındalık olsun istedik. Ve bizde farkımızı göstermek amacı ile böyle bir çalışmaya başladık. Biz bazı açıkları keşfederek, bu açıkları kapatmaya çalıştık. Biz kadınlar olarak da bu çalışma ile farkımızı göstermek istedik” dedi.

Gazelli Mahallesi Muhtarı Hüseyin Erden, böyle güzel çalışmayı yapan kadınlara teşekkür etti. 

Editör: TE Bilişim