-Mudanya Belediyesi Start Verdi-      

Mobilyanın başkenti olan İnegöl uzun süredir fuar merkezini konuşuyor. İnegöl’de hala proje aşamasında olan Fuar Merkezini, nüfus olarak İnegöl’ün 4’te birine sahip olan Mudanya’da belediye hayata geçirdi. Tarım ve hayvancılığı destekleyecek, üreticinin ürünlerinin tüketiciyle buluşabilmesini sağlayacak olan Hasköy Fuar ve Kongre Merkezi için çalışmalar başladı.

2016 YILINDA PROJE KONUŞULMAYA BAŞLADI

İnegöl’de Hikmet Şahin Kültürparkı içerisinde bulunan MODEF Fuar alanının İnegöllü mobilyacılara yetmemesinin ardından yeni fuar merkezi çalışmaları 2016 yılında başladı. Aradan geçen 3 yıl içerisinde yerin bulunması ve finansman sıkıntısı, projesi sekteye uğrattı.

30 YILLIK KİRA; 3 MİLYON 100 TL

2017 yılında İnegöl Belediye Meclisi’nde Akhisar’da yapılacak olan fuar alanının ihale edilmesi kararı oybirliği ile alınmıştı. MODEF yönetiminin fuar alanı için 1 yıl içinde ruhsat alması, 2 yıl içinde de inşaata başlaması gerekiyordu. Halk arasında yap-işlet-devret olarak bilinen ama resmi adıyla sınırlı ayni hak tesisi olarak 30 yıllığına yer tahsisi yapıldı. Mecliste alınan kararda ise bazı şartlar koyuldu. 1 yıl içerisinde ruhsatının alınması, 2 yıl içerisinde inşaata başlanması ve 5 yıl içerisinde de inşaatın bitirilmesi şartları kondu. İnegöl Belediyesi tarafından 30 milyon TL değerindeki bir yer 30 yıllığına ve 30 yıllık kira bedeli olarak yapılan ihale sonucunda 2017 yılı Ocak ayında 3 milyon 100 TL’ye MODEF Fuarcılığa verildi. Geçen süre içerisinde mimari plan, proje, arsa ve sözleşme gibi prosedürler tamamlandı ama bir türlü kazma vurulamadı. Kalkınma Bakanlığı nezdinde BEBKA kanalı aracılığıyla Türkiye'de verilen en büyük hibe desteği olarak 15 milyon TL hibe dahi projeye sağlandı.

PROJE REVİSYONA UĞRADI

İlk başta 80 bin metre kare olarak planlanan Fuar Merkezi, yükselen maliyetler nedeniyle 40 bin metrekare ve tek kat olarak hayata geçirilmesi düşünülüyor.

AVM’DEN FUAR MERKEZİ DÜŞÜNCESİ

Fuar merkezi inşaatının gecikmesinin ardından bazı mobilyacılar, inşaat yerine hazır tamamlanmış projelerinin fuar merkezi olarak kullanılması gündeme getirmişti. Özellikle Mobiliyum AVM’nin karşısında yapılan AVM’nin Fuar Merkezine dönüştürülmesi kamuoyunda konuşulurken, bazı kesimlerin buna karşı çıkması üzerine geri adım atıldı.

MUDANYA YAPTI

İnegöl bu konuları uzun süredir konuşurken, Mudanya Belediyesi 11 bin metrekare alana Fuar ve Kongre Merkezi yapmaya başladı. Nüfusu İnegöl’ün 4’te biri kadar olan Mudanya’da yapılacak olan fuar ve kongre merkezi, 2 bin 796 metrekare fuar alanına sahip olacak. Merkezde, 500 metrekare idari ofis, 400 metrekarelik alanda restoran ve kafeler, 450 metrekare yarı açık fuaye alanı, bin 130 metrekare alanda toplantı odaları, 350 metrekare teras bulunacak. Mudanya’nın geleceği adına verdiği tüm sözleri yerine getirmek üzere çalıştıklarını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “İkinci dönemimizin en önemli yatırım projelerinden biri olan fuar ve kongre merkezimiz, bizim en büyük hedeflerimizden birini gerçekleştirmemizin de önünü açacak. Göreve geldiğimizde Mudanya sanayi kenti olamaz, Mudanya sahip olduğu değerleriyle turizm, eğitim ve tarım kenti olacak demiştik. Söz verdiğimiz gibi, Mudanya’yı öz değerleriyle geleceğe taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim