17 Sivil Toplum Kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu (THH) tarafından yayınlanan ‘Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ adlı raporda, son 5 yıl içerisinde İnegöl’de hava kirliğinde azalma gözlenirken, 2018 yılında 354 gün boyunca yapılan ölçümlerde 71 kez tehlike sınırını aştığı açıklandı.

İNEGÖL TÜRKİYE’DE İLK 5’TE

Açıklanan raporda; Bursa, 2014 yılı içerisinde Türkiye’de yıllık PM10 ortalamalarının en yüksek bulunduğu ilk beş il içerisinde yer aldı. Bursa (Osmangazi) ve Bursa (İnegöl) hava kalitesi izleme istasyonları Siirt, Düzce ve Iğdır’ın ardından en kirli 4. ve 5. istasyon olarak kayıtlara geçmiştir.

HAVA KİRLİLİĞİNDE AZALMA VAR!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Nilüfer Belediyesi verilerine göre Bursa’daki hava kirliliği sorunu Bursa-Osmangazi istasyonu başta olmak üzere Bursa-Beyazıt Caddesi, Bursa-Kestel ve Nilüfer Belediyesi istasyonlarında son 5 yıl içerisinde herhangi bir azalma olmaksızın sürerken, İnegöl istasyonunda önemli bir azalma gerçekleşmiştir. Bursa-Kestel istasyonunda 2017 ve 2018’de, Nilüfer Belediyesi istasyonunda ise 2018’de yetersiz veri sorunu yaşanması dikkat çekicidir.

354 GÜNDE 71 KEZ AŞTI!

Bu kadar yüksek bir hava kirliliği düzeyi hastalıklar ve erken ölümler açısından çok büyük bir risk oluşturmaktadır. Bursa’da PM10 bakımından günlük ulusal sınır değer aşımlarında da büyük bir artış söz konusudur. 2018 yılında 353 gün ölçüm yapılan Bursa-Osmangazi istasyonunda 296 kez aşılmıştır. 2018 yılında PM10 ölçümü yapılan istasyonlarda 24 saatlik limit aşım sayıları ise şu şekildedir; Osmangazi 353 günde 296 kez aştı, Beyazıt Caddesi 358 günde 215 kez aştı, İnegöl’de ise 354 günde 71 kez aştı.

SINIR DEĞERİNİN 5 KATI

Bursa’da son 5 yılda yıllık ortalama PM10 düzeyi ulusal sınır değerin 2, Dünya Sağlık Örgütü sınır değerinin 5 katıdır.

UYARI YAPILMADI

PM10 için 24 saatlik ortalamaya göre ‘İlk seviye uyarı eşiği (260 μg/m3)’ 2018 yılında Bursa-Osmangazi istasyonunda 2 kez (8 Ocak ve 27 Mart) ve Bursa-Beyazıt Caddesi istasyonunda 2 kez (30 ve 31 Ocak) aşılmasına karşın kamuoyu bu konuda uyarılmamış ve etkin önlemler alınmamıştır.

HASTALIKLARDA ARTIŞ VAR

Bursa Tabip Odası tarafından yayınlanan bir raporda, PM10 düzeyi artışı ile kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) ve akut bronşitin benzer bir artış gösterdiği belirtiliyor. Bursa’da 2016 yılında aylara göre tanı konulan KOAH ve akut bronşit hasta sayısı ile aylık ortalama PM10 düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. PM10 düzeyi arttıkça KOAH tanısı alan ya da KOAH tanısıyla hastanelere başvuran hasta sayısında ve akut bronşit tanısı alan ya da akut bronşit tanısıyla hastanelere başvuran hasta sayısında artış gözlenmektedir. Ayrıca, PM10 düzeyi arttıkça astım hastalarının kamu hastanelerine başvuru sayısı da artmaktadır. Bu ilişki tüm istasyonlarda tespit edilmiş olmakla birlikte en belirgin ilişki Bursa-Osmangazi istasyonunda gözlenmektedir.

Editör: TE Bilişim