CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve beraberindeki heyet İnegöl BUSKİ önünde, yüksek gelen su faturaları hakkında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

BUSKİ önünde İnegöl’deki su faturaları hakkında yaptığı açıklamada yapan CHP İnegöl İlçe Başkanı Kemal Torun, “Su ile alakalı ciddi şikâyetler aldık. Maalesef ki faturalar yüksek geliyor. Uludağ’ın eteğindeki İnegöl’de böyle yüksek faturaların gelmesi ranta dayalı siyasi tercihin sonucudur. Sularımız kaynağında ticarileştirilmiş ve satıldığı için kalitesiz suyu pahalıya tüketiyoruz.  Bu durumu CHP olarak asla kabul etmiyoruz. Fatura bedellerinin düşürülmesi ve suyun kalitesinin arttırılmasını ve bu konuda çözüm olacak Hocaköy barajının biran önce bitirilmesini İnegöl halkı olarak istiyoruz” dedi.

SADECE BAŞSAĞLIĞI DİLERİZ

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, acil eylem planı hazırlanmazsa doğal afetlerin sürekli yaşanacağını belirterek, “Bir korona virüs sürecinden geçiyoruz. Küresel ısınma iklim değişikliği bir kader değildir.  Küresel ısınmadan dolayı gelen afetlerde tedbir almak önemlidir. Tedbir almak idarecilerin işidir. Hızlıca acil eylem planları faaliyetleri hayata geçirilemezse ne yazık ki depremde kaybettiklerimiz, selden kaybettiklerimiz için sadece başsağlığı dilekleri gönderir yine bu acıları yaşarız” dedi.

SULARIMIZIN NE KADAR SATILDI

Bursa’daki suların ne kadar satıldığını soran Sarıbal, “Pandemi sürecinden geçiriyoruz bu süreçte ilk tedbir olarak ellerinizi 20 saniye boyunca yıkayın dendi. En önemli hastalıktan korunma yöntemi söylendi. Suyun ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Bursa Uludağ’ı ile ovasıyla Türkiye’nin en önemli su zengini olan bir şehir. Yıllar önce Büyükşehir belediyesine gitmiştik, sularımızı satmayın demiştik. Su bir insanlık hakkıdır.  Bursa çok önemli bir kaynaktır.  O gün meclis üyelerinden daha sonra milletvekili olmuş AK Parti yöneticilerinden biri şunu demişti bizden önce satanlar ucuz satmıştı biz daha pahalı satıyoruz gelirimizi arttırıyoruz demişti. Bursa’nın bugün bizler tarafından bilinmeyen ama büyükşehir tarafından cevaplandırılması valilik tarafından da denetlenmesi gereken sularımızın ne kadarı satıldı sorusuna cevap verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

SUYU PAHALIYA VERİYORSUNUZ

Suyun pahalı olarak satıldığını belirten Sarıbal, “Suyun bu kadar önemli olduğu bu dönemde insanlara temiz su ve ucuz su verin. Yoksul fakir ailelere ücretsiz su verin, insanlara 10 metreküpe kadar ücretsiz su verin. Bir taraftan insanlar hastalıktan korunmanın yolu el yıkamak diyeceksiniz ve en pahalı suyu vereceksiniz. Daha önce faturaları pandemide ödemeyin dediler şimdi o faturaları üzerine ekleyerek geri gönderiyorlar.  Örneğin ikinci kademe su miktarını çok göstererek yapıyorlar. İkinci kademe su miktarı çok olunca faturalar yüksek geliyor. Oysaki her ayın birinci kademe su miktarını üst üste ekleselerdi onu faturaya yansıtmaları gerekirdi” dedi.

SUYUN YÜZDE 65’İ VERGİ

Suyun yüzde 65’inin vergi olduğunu öne süren Sarıbal, “Faturanın iki boyutu var gerçekten tükettiğimiz su ve vergiler.  Elimde bir fatura var faturanın toplam bedeli 157 TL.  Su harcama değeri 96 TL vergisi 63 TL, %65-70’i vergi olan bir su faturası bu halk tarafından nasıl ödenecek. İşsizlik var fabrikalar kısmen çalışıyor gelir düşük, kısa ödenek ödenen insanlar bu faturayı nasıl ödeyecek. Büyükşehir Belediyesi’ni göreve çağırıyorum. Tamam borcunuz çok elinizdeki tek gelir kaynağı su bol bol suya zam ve vergi alarak gelir elde etmeyi tercih ediyorsunuz ama bu zamanda hiç olmazsa su faturalarını düşürün, 1. Kademe seviyesini yükseltin” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim