İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, İzmir’de yaşanan ve İnegöl’de de şiddetli bir şekilde hissedilen depremle alakalı değerlendirmelerde bulunarak çözüm önerileri sundu.
Acil eylem ve icraat planı oluşturulması gerektiğini ifade eden Şehitoğlu, “Şehirlerimizde doğru planlamalar yapılarak kentsek dönüşümleri hayata geçirmeliyiz. Burada kentsel dönüşüm derken sadece riskli binayı yıkıp yerine yenisini yapmaktan bahsetmiyorum. Şehirlerimizin 50 yılını planlayalım. İhtiyaçları tespit edelim. Böylece hep riskleri ortadan kaldırırken geleceğin şehirlerini oluşturmak için çalışmaları da yapalım” dedi.


ÇÖZÜM VE İCRAAT KISMINDA İLERLEMEMİZ GEREKİYOR
Yusuf Şehitoğlu’nun açıklaması şu şekilde;
“Geçtiğimiz günlerde ne yazık ki Seferihisar merkezli bir deprem yaşadık. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Şehrimizde de şiddeti hissedilen depremde İzmir bölgesinde yıkımla sonuçlanan binalar oldu. Ülkemizde bu tabloyu her deprem sonrasında yaşıyor, depremle ilgili konuları konuşuyor bir süre sonrasında da normalleşen hayat içerisinde unutup gidiyoruz.  Burada mevcut durumu defaten analiz etmekle birlikte çözüm ve icraat kısmında ilerlememiz gerekiyor.”


ESKİ MEVZUATA TABİ
“Şimdi son yaşadığımız depremde yıkılan binalara baktığımızda hemen hepsi 1999 yılı öncesindeki mevzuata tabi yapılar olduğunu görüyoruz. Gerek malzeme kalitesi gerek uygulama açısından eksiklerin olabildiği bir dönemden bahsediyoruz. Geçmişi yargılamayla vakit kaybetmek yerine acil eylem ve icraat planını yaparak ilerlememiz gerekmektedir. Bugün geldiğimiz noktada inşaat sistemleri ve mevzuat olarak tüm gereklilikler yerine getirilmektedir. Burada yapı standartlarıyla birlikte uygulanan mesleki standartlar yapıların geleceği açısından son derece önem arz etmektedir.”


ŞEHİRLERİMİZİN 50 YILINI PLANLAYALIM
“Burada belirli tarih öncesindeki yapıların incelenip çıkarılan envanterle birlikte bir strateji ortaya koymamız gerekmektedir. Şehirlerimizde doğru planlamalar yapılarak kentsek dönüşümleri hayata geçirmeliyiz. Burada kentsel dönüşüm derken sadece riskli binayı yıkıp yerine yenisini yapmaktan bahsetmiyorum. Şehirlerimizin 50 yılını planlayalım. İhtiyaçları tespit edelim. Böylece hep riskleri ortadan kaldırırken geleceğin şehirlerini oluşturmak için çalışmaları da yapalım.”


PLANLAMALARLA GELECEĞİMİZİ KAZANMALIYIZ
“Nasıl ki Avrupa’ya ya da Doğu bloku ülkeleri olarak tabir ettiğimiz ülkelere gittiğimizde birkaç yüzyıllık binaları görebiliyorsak bizlerde aynı planlamalarla geleceğimizi kazanmalıyız. Belediyemiz, Müteahhitler Derneği, Mimarlar Odası ve Mühendis Odalarıyla birlikte strateji ve hareket planımızı oluşturmalıyız.”

Editör: TE Bilişim