İnegöl Ticaret ve Sa

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) 20. Meslek Komitesi tarafından, yürürlüğe giren 'Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik' ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonunda düzenlenen toplantının açış konuşmasını yapan İTSO 20. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Özgür Öztürk, "İTSO 20. Meslek Komitesi tarafından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen 4 görevliyle birlikte 16 Aralık 2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenliyoruz. Uzman arkadaşlarımız yeni yönetmelik hakkında geniş bilgiler sunacaklar. Faydalı bir toplantı olacağına inanıyorum" dedi.
Şuanda kayıt altına alınan Müteahhit sayısı bakımından, Bursa'nın Türkiye'de 5. il pozisyonunda olduğunu belirten Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapım İşleri Şube Müdürü Faik Gürocak, "İl Müdürlüğümüz ve Türkiye genelinde yaklaşık 6 aydır yoğun ve hummalı bir çalışma sonucunda bir hayli mesafe alındı. Bu toplantının yaklaşık 6-7 ay önce olmuş olması durumunda hem müteahhitlerimizin, şantiye şeflerimizin hem de yetki belgesi almak isteyen ustalarımızın bir çok problemine ışık tutacakken, biraz geç kalmış ama zararın neresinden dönersek kârdır hesabını yaparak, bu toplantıyı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır geçerliliği olan bir yönetmelik. 16 Aralık 2010 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra geçerliliğini kazanan, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren bütün inşaatlarda yetki belgesiz usta çalıştırılmaması gerektiğini ve Müteahhitlik yapmak isteyen bütün arkadaşların bu konuda bu işin erbabı olan kişilerin mutlaka odalara kayıt olması gerektiği, bu kayıt altına alınan firmaların gerek gerçek, gerek tüzel kişilerin hepsinin hissedarlarının, hisse oranlarının, yapılarının ve her şeyinin kayıt altına alınmasıyla ilgili olarak çıkarılmış bir yönetmeliktir. İl Müdürlüğü olarak şuana kadar binin üzerinde Müteahhide yetki belgesi numarası verdik ve bunların 100 küsurunun üzerindekiler İnegöl merkezli firmalar. Şuanda kayıt altına alınan Müteahhit sayısı bakımından Türkiye’de 5. il pozisyonundayız. Bu gayet iyi bir değer. İl Müdürlüğü olarak 11 binin üzerinde 12 bine yakın bir ustayı kayıt altına aldık. Buda Türkiye’de ikinci olmamızı sağlayan bir değerdir. Birinci 17 bin kişi ile Samsun, Bursa ikincilik pozisyonundadır. Bundan sonra yetki belgeleri kendi branşlarına göre beton arma kalıpçısıdır, duvarcısıdır, elektrikçisidir, fayansçısıdır, hepsinin kendisine ait bir belgesidir olacak" diye konuştu.
Bilgilendirme toplantısı, Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde görevli Makine Mühendisi Özgen İrteş ve Murat Taşyar ile İnşaat Teknikeri Mehmet Taşkesen'in sunumlarının ardından son buldu.

 

 

Editör: TE Bilişim