Dünya Kanser Haftası

Dünya Kanser Haftası dolayısıyla, İnegöl Kent Konseyi Kadınlar Meclisi ve Nilüfer Kadın Girişimcileri ve Dayanışma Derneği tarafından, Kent Müzesi Toplantı Salonunda Kanser konulu seminer düzenlendi.

Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, Kent Konseyi Kadınlar Meclisi Başkanı Şule Kuzlak ile vatandaşların katıldığı seminerin açış konuşmasını yapan Nilüfer Kadın Girişimcileri ve Dayanışma Derneği Başkanı Devrim Kosova Hasırcı, kanserin günümüzün en büyük sıkıntılarından biri olduğunu belirterek, “Özellikle biz hanımlarda meme ve guatr kanseri çok önemli ve tehlikelidir. Gönül çok arzu ederdi ki bu salon dolsun taşsın, hatta daha büyük salonlar dolsun taşsın. Ben eminim ki, bu salondaki arkadaşlarımız muhakkak bu konuyla ilgili bir şeyler biliyor. Bu toplantıları da ihtiyaca cevap versin ve kafasında soru işareti olan tüm hanımlar aydınlansın diye yapıyoruz. Ancak çeşitli sivil toplu kuruluşlarının kermesleri ve fuar nedeni ile birçok arkadaşımızın gündemi dolu. Ama buna rağmen biz haftayı kaçırmayalım diyerek üzerimize düşen bilinçlendirme ve bilgilendirme görevini yerine getirelim istedik" dedi.

Kanser konulu seminerin konuşmacısı Bursa Omena Meme Guatr Cerrahi Merkezi Hekimi Operatör Doktor Can Başaran ise, meme kanserinin belirtileri, gelişim evresi ve tedavi yöntemleri ile ilgili kadınlara bilgi aktardı. Erken teşhisle meme kanserinin başarıyla tedavi edildiğini belirten Op. Dr. Can Başaran, meme ucunun kabuklanması ve portakal rengine bürünmesinin en önemli kanser belirtisi olduğunu söyledi. Başaran, meme kanseri ve risk grupları hakkında bilgiler verdi.

Hedeflerinin toplumda kanser bilincini artırarak, erken teşhisi yaygınlaştırmak olduğunu vurgulayan Başaran, her 9 kişiden birinin hayatının bir döneminde meme kanserine yakalandığını, ancak erken teşhis sayesinde tedavilerin büyük başarıyla sonuçlandığını vurguladı. Her 4 kişiden birinin de herhangi bir kanser türüne yakalandığını kaydeden Başaran, kanser vakalarında erken teşhisin hayat kurtaracak kadar önemli olduğunun altını çizdi. Bilhassa meme kanserinin toplumda cinsel bir hastalık olarak bilindiğini vurgulayan Dr. Başaran, bu yüzden kadınların kulaktan dolma bilgilerle yanlış yönlendirildiklerini, bunun da farkında olmadan ölümlere yol açtığını belirtti. Başaran, bu gibi tabuların ortadan kaldırılması için kadın eğitiminin önemli olduğu ifade etti.

AŞIRI HER ŞEY KANSER YAPIYOR

Op. Dr. Can Başaran, "Kanserin başlıca sebebi aşırılıktır. Neyi aşırı yaparsanız o kanser yapar. Aşırı sigara, aşırı alkol gibi maddeler bunların başında geliyor. Toplumun kalitesini kadınlar belirler. Kadınların eğitimini önemsiyoruz. Bu yüzden kadınların eğitimini ön plana çıkarıyoruz. Kulaktan duyma yanlış bilgiler erken teşhisi geciktirmektedir. Bizim gayemiz kanserin erken teşhis edilmesini sağlamaktır. Eğer kanseri erken teşhis edemezsek, bundan hem halk hem devlet zarar görür" dedi.

Meme kanserinde erken teşhisin iki önemli bulgusu olduğunu söyleyen Başaran, bunu meme başındaki kabuklanmalar ve memenin portakal kabuğu rengine bürünmesi olduğunu bildirdi.

Editör: TE Bilişim