Meslek Liselerindeki

Meslek Liselerindeki katsayı uygulamasındaki adaletsizliğin kaldırılması nedeniyle, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında meslek liseleri yoğun talep görürken, mesleki eğitimin önceki yıllara göre çok daha başarılı geçeceği belirtiliyor.

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, yoğun talep nedeniyle İnegöl’de eğitim öğretimini sürdüren Meslek Liselerinde tam gün, tam yıl eğitim verileceğini bildirerek, katsayı uygulamasının kaldırılması ile, meslek liseli öğrencilerin çok daha büyük başarılar elde edebileceklerini belirtti.

Öte yandan, Meslek Liselerine yeni kayıt yaptıran 9. sınıf öğrencilerinin meslek dalı seçimini bir yıl sonra yapmasını öngören sistemin, hem bu öğrenciler, hem de üst sınıflardakiler için ciddi bir handikap oluşturduğunu savunan eğitimciler ise, Meslek liselerine yeni kaydolan 9. sınıf öğrencilerinin düz liselerde olduğu gibi bir yıl boyunca sadece teorik eğitim göreceğini, bu öğrencilere sınıflar oluşturmak için de bazı meslek liselerinde atölyelerin zorunlu olarak sınıflara dönüştürüldüğünü dile getirerek, "9. sınıflar meslek tercihlerini gelecek yıl yapacak. Bunların bir kısmı da ya eğitimcilerin ya da kendi kararlarıyla okul değiştirip, düz liselere gidecek. Bu durumda atölye alanları yok yere sınıflara dönüştürülmüş olacak. Bu yanlıştan dönülmelidir" dediler.

Katsayı engelinin kaldırılmasının ardından yeni eğitim-öğretim yılında not ortalaması daha yüksek öğrencilerin de meslek liselerini tercih ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Geçtiğimiz yıllarda sırf kontenjanları doldurmak maksadı ile diploma notu 55-60 olan öğrencilerin meslek liselerine kayıtları yapılırken, bu öğretim yılında hayata geçirilen yeni uygulama sayesinde okullara diploma notu 80-90 olan öğrencilerin de kayıtları yapılabilmektedir. Bu da kalifiye eleman sıkıntısı çeken sanayi kenti İnegöl ve Bursa için umut verici gelişme olarak görülebilir" denildi.

Orta öğretim okullarında ortak eğitim ve öğretim verilmesi nedeniyle meslek liselerindeki 9. sınıf öğrencilerinin yeteri kadar mesleki ve teknik eğitim alamamaları sorununun ortaya çıktığı, ana misyonunun sanayiye kalifiye eleman yetiştirmek ve mesleki eğitimi seçmiş öğrencilere eğitim vermek olan meslek liselerinin bu uygulama ile var olan kontenjanlarını herhangi bir meslek eğitimi almayacak 9. sınıf öğrencilerine de kullandırmak durumunda kalacağının altı çizildi. Bunun sonucunda mesleki eğitim almak isteyen öğrenci kontenjanında azalma meydana geldiği belirtilerek, "Meslek Liseleri, adı üstünde mesleki eğitim veren okullardır. Dolayısıyla bu okullarımızın yapısı diğer genel liselerimize göre farklılık göstermektedir. 9. sınıfların bu okullarımızda eğitim ve öğretim alması için okulların ana binasındaki derslikler kullanılmaktadır. Bu uygulama da Mesleki Eğitim alan 10-11-12. sınıfların teorik eğitimlerini okulların atölye kısımlarına yapılan yetersiz sayıdaki dersliklerde eğitim almalarına sebep olmaktadır. Bu uygulama mesleki okullarımızın eğitim programlarını da olumsuz yönde etkilemektedir" görüşlerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim