İnegöl merkezine 15 kilometre uzaklıktaki orman köyü olan Hayriye Mahallesi ile ilgili araştırmaların olduğu kitap seti geçtiğimiz ay yayınlandı. Köyle ilgili bugüne kadar üç farklı kitap yazılmıştı. Bu köyle ilgili ayrıca 1970 yılında Peter Gold isimli bir araştırmacı Türkiye‘deki Gürcülerinin Polifonik Şarkıları araştırmış ve kayıt altına almıştı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Özdem Suvat; “Günümüze kadar Hayriye ile ilgili üç kitap çıkmıştı. Bu üç kitap da çok değerli kitaplardı. Maalesef bu kitaplar elimizde çok sınırlı sayıda vardı. Her biri çok değerli olan bu kitapları okuyucularla, İnegöllülerle buluşturmak gerekmekteydi. Ercan Eroğlu, Ergün Atabay, Özdem Suvat, Erol Cengiz’den oluşan bir komisyonun titiz ve gayretli çalışması ve Hayriyeli gönüllülerin maddi katkıları sonucunda ODTÜ’nün ‘Hayriye Köyü Araştırma ve Planlama Çalışma’ kitabı, ‘Bir Köyün Serüveni’ adlı kitap ve ‘Bizden Biri Ahmet Özkan’ adlı üç kitap bir set halinde piyasaya çıktı. Yeni bir kitap olan ‘Bizden Biri Ahmet Özkan’ adlı kitabın yazarları Ercan Eroğlu, Kevser Ruhi ve İlke Öztürk’dür. Bu kitap seti şu ana kadar; ilçemizdeki iki kütüphaneye, İnegöl Meslek Yüksek Okulu Kütüphanesine, Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Kütüphanesine, Bursa Büyükşehir Belediye Başaknı Alinur Aktaş’a, İnegöl Kafkas Folklor Kültür Derneğine, Kent Müzesine, Devlet Hastanesine Kütüphanesine, bazı araştırmacılara hediye edildi” dedi.

Hayriye Mahallesi ile ilgili bugüne kadar çıkan kitaplar şunlardır;

1-) Köyle ilgili ODTÜ’nün kırsal kalkınma araştırma kitabı çıktı. 1961 – 1963 yıllarında Mimar Ahmet Özkan’ın daveti ve yazışmaları üzerine köyümüze 29 ODTÜ öğretim üyesini ve doktora öğrencisini köye gelip durum tespiti yapıp kalkınmaya ilişkin önerilerini raporlaştırdılar. Bu raporlar 234 sayfalık bir kitap haline getirildi.

2-) 1978 yılında Amerikalı Paul Magnarella’nın köyü ziyaret etti. Yaklaşık 3 hafta köyde kaldı, araştırmalar yaptı, fotoğraflar çekti. “Bir Köyün Serüveni” adlı kültürel antropoloji bağlamında kitabını çıkardı. Bu kitap 1990’lı yıllarda iş insanı Ergün Atabay’ın katkılarıyla köylülere hediye edildi.

3-) 1990 yılında da Hayriyeli Ercan Eroğlu tarafından Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesinde “Bursa İli, İnegöl İlçesi, Hayriye Köyü Toplum Kalkınması Örneği” adlı geniş bir araştırma yaptı ve bu bilgileri bir kitap haline getirdi.

Editör: TE Bilişim