Kuzey Kıbrıs Türk Cu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Organize Sanayisi Bölgesi Teknik Heyeti, Kıbrıs’taki Organize Sanayi Bölgelerinin daha çok küçük parsellerde, esnaf şeklinde olmasından dolayı yeni düzenlemeler yapmak ve örnek almak amaçlı, dün saat 11.00’de Organize Sanayi Bölge Müdürü Eruğur’u makamında ziyaret ettiler.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Ömer Köseoğlu, Sanayi Dairesi Müdür vekili Soley Akçaba, Yatırım Geliştirme Ajansı Direktörü Ayşe Dönmezer, Yatırım Ajansı Uzmanı Ahmet Saydam, İçişleri ve yerel Yönetimler Bakanlığı Plan İşleri Amiri Hasan Baltacıgil, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Yönetim Kurul üyesi Deniz Demircioğlu, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Genel Sekreteri Mustafa Gündüz’den oluşan heyet, Organize Sanayi Bölge Müdürü Erol Eruğur ile birlikte  bir süre önce OSB’de kurulan Atık Su Arıtma tesisini gezdiler.

Atık Su Arıtma tesisini gezmelerinin ardından konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Ömer Köseoğlu, özellikle Türkiye genelinde gelişmiş OSB’lere ziyaretler düzenlediklerini ve kendi OSB’lerinde de bu çalışmaları örnek alarak bir takım düzenlemelere gideceklerini belirterek, “Küçük parsellerde, yani küçük esnaf şeklinde olan mevcut OSB ile istediğimiz katma değeri elde edemedik. Bu yüzden Türkiye genelindeki gelişmiş OSB’lerde yeni mevzuat düzenlemeleri, işleyişleri görüp kendi OSB’mizde değerlendirmek istiyoruz. Bu anlamda Gebze, İstanbul ve Bursa’daki OSB’leri gezerek bir takım bilgiler aldık. Daha sonra da Eskişehir ile Ankara’daki OSB’leri gezmemizin ardından en son olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığını ziyaret edeceğiz” dedi.

Sanayi hakkındaki tecrübeleri, yaşanılan sorunlar hakkında bilgiler alıp kendilerine bu örneklerden sonuçlar çıkaracaklarını ifade eden Köseoğlu, “Her Organize Sanayi Bölgesinin kendine has özellikleri vardır. Bu anlamda Türkiye genelindeki gelişmiş bütün OSB’leri gezmek istiyoruz. İnegöl’de ilk açılan OSB’ler arasındadır. Kıbrıs’ta 6 tane Organize Sanayi Bölgemiz var. Mobilya, PVC gibi ağırlıkta olan OSB’lerimiz var. Son yıllarda ihracatımızın yüzde 15’ni güneye yapıyoruz. O anlamda da sanayimizde açılım oluştu. Burada amacımız, ülkede yatırım şartlarını iyileştirip, 3. ülkelere yönelik üretim yapabilmektir” diye konuştu.

Son teknoloji ürünü olan İnegöl Genel Arıtma tesisini gezmekten mutlu olduğunun altını çizen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Ömer Köseoğlu, “Arıtma tesisi, son teknoloji ile yapılmış bir tesis. Bunu görmek bize büyük bir mutluluk verdi. Örnek alınması gereken bir yatırım. Hem şehrin hem de sanayi bölgesinin atık suyunun arıtılması çok güzel. Bu arıtma tesisinin işbirliği  ile yapılması bizi daha çok sevindirdi. Diğer gezdiğimiz Organize Sanayi Bölgelerinde de tesis var ama İnegöl’deki tesis gibi son teknoloji değil” şeklinde konuştu.

Organize Sanayi Bölge Müdürü Erol Eruğur ise, İnegöl’ün sanayisini tanıtmak için ilk olarak Atık Su Arıtma tesisinden başladıklarını belirterek, “OSB Atık Su Arıtma tesisi Türkiye’de tek olan bir tesis. Bu tesisi heyete tanıttık. Çok memnun olduklarını bize ilettiler” dedi.

 

Editör: TE Bilişim