Küçük ve Orta Ölçekl

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi’nin (KOSGEB) kredi desteklerinden, ilgili kanundaki yeni düzenleme ile artık imalatçıların yanı sıra hizmet sektörünün de yararlanacağı bildirildi.

Konu ile ilgili dün bir basın toplantısı düzenleyen Bakkallar ve Benzerleri Odası Başkanı Hakan İnkaya, KOSGEB’in kredi desteklerinden yararlanmak isteyen Bakkal, Manav, Tuhafiyeci, Şoför, Lokantacı ve benzeri esnafların, önce  KOSGEB veri tabanına kayıtlı olması gerektiğini bildirdi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun da (TESK) üye olduğu KOSGEB İcra Komitesi’nin 8 Ekim 2009 tarihinde  toplanarak, KOSGEB veri tabanına kayıtlı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere yönelik olarak 3 yeni kredi faizi desteği programını oluşturduğunu belirten İnkaya, “Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, ham madde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurt dışı pazarlama açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı ve münferit projelerin finansmanı amacıyla 100 bin işletmeye toplam 2 Milyar 500 Milyon Lira tutarında finansal destek sağlanacaktır. İşletme başına üst limit 25 bin TL’dir. İlk 3 ayı ödemesiz olmak üzere, toplam 15 ay vadelidir. Kadın girişimci üst limiti 30 bin TL’dir” dedi.

Kredi faizinin yüzde 75’ini KOSGEB yüzde 25’ini ise krediyi kullanan esnafın ödeyeceğinin altını çizen İnkaya, “Vergi ve SSK borcu olan esnafın borçları kredi desteğinden mahsup edilmek üzere kredi kullanabileceklerdir” diye konuştu.

3 KREDİ

İnkaya, KOSGEB’in 100 bin işletmeye yönelik hazırladığı kredileri ise şöyle sıraladı; “Yeni Kredi Destek Programı, GAP Bölgesi Makine-Teçhizat Kredi Faizi Desteği ve Acil Destek Kredisi”

Oda üyelerinden Kredi Faizi Desteği Programından yararlanmak isteyenlerin, öncelikle KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olması ve krediyi hangi amaçla kullanacaklarını beyan etmeleri gerektiğinin altını çizen İnkaya, “Kayıt için, www.destek.kosgeb.gov.tr adresine girip Yeni kayıt kısmına kayıt olunması gerekiyor. Aynı sayfada, 2008 Kobi Bilgi Beyannamesi kısmı doldurulacak. Bu kayıtlar alınıp bunlarla birlikte, İmza Sirküsü, Oda Kayıtlı Belgesi (kayıtlı olduğu esnaf odasından)ve Esnaf Sicil Gazetesi belgeleri de alınarak, Bursa KOSGEB merkezine kayıta gidilecektir” dedi.

Editör: TE Bilişim