Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi kapsamında yapılması gereken kuduz aşıları söz konusu Genelgede belirtilen 27 Şubat 2017-28 Nisan 2017 tarihleri arasında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından yapılacaktır” dedi.

ISIRILAN BİR İNSANDA YAPILMASI GEREKENLER

Isırık yarasının beyine yakınlığı virüsün beyine ulaşması açısından önemli olduğunu belirten İbrahim Ekren, “Yara bölgesi beyine yakın ise en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Diğer bölge ısırıklarında bu süre 0-36 saat, en fazla 72 saat olmalıdır. İnsanlarda günümüzde son derece güvenli olan HDCV (Human Diploid Celi Vaccine) kuduz aşıları uygulanmaktadır ve enjeksiyonları ağrısızdır. Sağlık kurumunun vereceği aşılama programına aksatılmadan uyulmalıdır. Isırılan kişilerin, aşılama programına aynen riayet etmeleri halinde, endişe edilmesine ve paniğe gerek yoktur. Isırık bölgesi bol sabunlu su veya antiseptik solüsyonlar ile temizlenmelidir. Yaraların yıkanması ile bulaşmış olan virüslerin yaklaşık yarısı yara bölgesinden uzaklaştırılmış olur” diye konuştu.

KUDUZ AŞISI YAPTIRMALARI 5996 SAYILI KANUN GEREĞİNCE ZORUNLUDUR

Köpek ve kedilerin koruyucu olarak kuduza karşı her yıl aşılanmaları gerektiğini ifade eden Ekren, “Koruyucu aşı ile hayvanlar 2 aylık olduktan sonra aşılanır ve aşı 1 yıl korur. Hayvan sahiplerinin, köpek ve kedilerine kuduz aşısı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince zorunludur. Aksi takdirde idari para cezası verilmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim