İnegöl Ticaret ve S


İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Anadolu Sanayici  ve İş Adamları Derneği (ANASİAD) Bursa Şubesi Başkanı Erol Dağlıoğlu ve Türkiye Epal Palet Üreticileri Derneği (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, Türkiye’nin büyüme rakamlarını değerlendirdiler.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Ağustos ayında sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 artmasının küresel krizin etkilerinin azalmaya başladığının göstergesi olduğunu söyledi. Anıl, büyümenin yıl sonuna kadar devam edeceğine inandıklarını da belirtti.
Türkiye’nin hızla yıllık yüzde 7’lik büyümeye ulaşması gerektiğine dikkat çeken Metin Anıl, bunun için ithalatın azaltılıp, ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, “2010 yılı ülkemizde küresel krizin yol açtığı olumsuz etkilerin aşılmaya başladığı bir yıl oldu. Özellikle son aylarda piyasalarda ciddi bir hareketlilik dikkat çekiyor. Ancak biz ısrarla diyoruz ki, Türkiye’nin üretmek ve bunları ihraç etmekten başka çıkış yolu yoktur. Toplum olarak ithal malları kullanmayıp yerlisini tercih etmeliyiz. Ayrıca kur yüzünden yaşanan sıkıntıları da ekonomi yönetimi mutlaka aşmalıdır” diye konuştu.
Türkiye Epal Palet Üreticileri Derneği (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu’da  Ağustos ayındaki büyüme rakamlarının kendi beklentilerine uygun olduğunu söyledi.
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından açıklanan rakamların doğru analiz edilmesi gerektiğine dikkat çeken Balcıoğlu, ”Büyümenin bu yılın Temmuz ayına göre düşmesi normaldir. Çünkü, bu yıl Ağustos’un büyük bölümü Ramazan ayına denk geldi. Ayrıca her yıl Ağustos ayında üretim kısmen geriler. Ama 2010 yılı baz alındığında yüzde 11 gibi bir büyüme görüyoruz. Bu rakam krizin artık geride kaldığının önemli bir işareti olarak algılıyoruz” diye konuştu.
Ambalaj sektörünün bütün sektörlerin barometresi olduğunu da kaydeden Akın Balcıoğlu, Eylül ayında büyüme rakamlarının daha yüksek çıkacağı yönünde bir izlenime sahip olduklarını da sözlerine ekledi.
BÜYÜME BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE
Anadolu sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Bursa Şubesi Başkanı Erol Dağlıoğlu ise açıklamasında, küresel krizin etkilerinin azalmaya başladığı bir sürece girildiğini söyledi. Bir önceki yılın aynı ayına göre sanayi üretiminin artmasını olumlu bulan Dağlıoğlu, ithal lüks tüketimin azaltılması, ihracatın arttırılması ile ekonominin daha da büyütülebileceğini söyledi.
Ağustos ayına ait büyüme rakamlarının bu yılın Temmuz ayına göre; 4,1 gerilemesine rağmen, kriz yılı olan 2010’nun aynı ayına göre yüzde 11 artış gösterdiğini söyleyen Erol Dağlıoğlu. “Büyüme piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Sanayi üretimi zaten her yıl Ağustos ayında bir önceki aya göre düşük çıkıyor. Yıl sonuna kadar büyümenin sürekli artı çıkmasını umut ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim