Ellerinde bayraklarla Mehter marşları eşliğinde yürüyen gruba, yol kenarındaki vatandaşlar ve esnaflarda alkışlarla eşlik etti. Yürüyüşe Kaymakam Ali Akça, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Garnizon Komutanı Binbaşı Kerim Kazanasmaz, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Partili yöneticiler, CHP İlçe Başkanı Halil Büyükışıklar ile vatandaşlar katıldı.

Kortejin ardından Atatürk Anıtı önünde program düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “İnegöl´ün kurtuluşunun 94. yılını kutluyoruz. Bu büyük kurtuluşa imza atan şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Eğer bu şehirde huzur ve sukünle yaşıyorsak, mobilya üretiyor, köfte satıyorsak, ihracat rakamlarımızı 1 milyarlar noktasına çıkardıysak, bilin ki o çok değerli büyüklerimizin geçmişte burayı bize vatan kılabilmek adına canlarını siper edip her türlü zorluklara, yokluklara rağmen ortaya koydukları mücadelelerinin ürünü olarak bunları hayata geçiriyoruz. Siyasi parti gözetmeksizin, bir kalkışma olduğunda nasıl bir araya gelindiğini hep beraber gördük. 250 civarında şehidimiz var. Onları rahmetle ve minnetle anıyoruz. Bu ülke ile alakalı olumsuz hesap ve kitaplara girecek olanlar olacaktır. Bundan sonraki süreçte de birlik ve beraberliğimizi bozmamamız gerekiyor. Biz hep beraber İnegöl´üz, hep beraber Türkiye´yiz. Birbirimize sahip çıkmalıyız. Bu büyük kurtuluşa imza atan, bu güzel İnegöl´ün bizlerin vatanı olmasına sebep olan büyüklerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.

ALLAH´IN VERDİĞİ BİR TEK CANIMIZ VARDIR

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise, “Tarihe kısa bir dönüş yapmak istiyoruz. Aslında Ağustos ve Eylül ayları ülkemizin düşman işgalinden kurtuluşunu kutlamakla geçiyor. 26 Ağustos´ta Kocatepe´deydim. Orada 94 yıl önce yaşanan bizzat tekrar yaşamak için gece yürüyüş yaptık. 10 kilometreden sonra bizim nefeslerimiz kesildi. Hepimiz üzerimizde kat kat battaniyeler olmasına rağmen üşüdük. O günlerde bizim kahraman askerlerimiz, o koşullarda yol yokken, taş, toprağın üzerinde ayaklarındaki çarıkları düşman duymasın diye çıkarıp, atların, öküzlerin ayağına bağlamış, sessiz sedasız saatlerce 17 kilometre tırmanmış ve büyük taarruzu gerçekleştirmişler. Bağımsızlığımızı kazanmış onurlu bir ülkenin vatandaşları olarak yaşamaya başladık. Aynı iradeyi, o gün gösterilen birlik ve beraberliği 15 Temmuz´da da gösterdik. Biz Mustafa Kemal Atatürk´ün o gün askerlere ‘sizlere ölmeyi emrediyorum´ emrini bu gün vatanımız için yine bir emir olarak telakki ediyoruz. Her bir CHP´li Allah´ın verdiği bir tek canımız vardır o da bu ülkeye, millete feda olsun sözü hepimizin şiarıdır” dedi.

MAZLUMUN VE MASUMUN YANINDA YER ALMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ

Kaymakam Ali Akça´da, “1071 Anadolu´nun kapılarının bu millete sonsuzu dek açıldığı tarihtir. Aradan 945 yıl geçmiş. Bu süreç içerisinde gerçekten tarihe yön veren medeniyetler kurdu bu aziz millet. Anadolu Selçuklu, Osmanlı imparatorluğu gibi. Osmanlı imparatorluğu, 1. Dünya savaşının kötü koşulları neticesinde yenik sayıldı. Bu aziz millete Sevr paçavrası dayatılmaya çalışıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde gerçekten kutlu ve mutlu bir mücadele başlatıldı. 26 Ağustos´ta büyük taarruzla başlayan onurlu mücadele İnegöl için meyvesini 6 Eylül´de verdi. Aradan 94 yıl geçti. Ne acıdır ki bu gün yine şehitlerimiz, gazilerimiz var. Bazılarının hevesi ve emeli bu topraklar için bitmiyor. Bu aziz millet, tarih boyunca hep masumun ve mazlumun yanında yer almayı kendilerine şiar edinmiştir. O hırs dolu, doymak bilmeyen, o aç gözlü emperyalist yapı dünyanın bütün zenginliklerini kendine akıtmak için bu aziz milletle uğraşmaktan da vazgeçmiyor. Varsın onlar vazgeçmesin. Bizde mazlumun ve masumun yanında yer almaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu vatan aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin omuzlarında yükselmeye devam edecektir. Bu aziz millet için söz konusu vatansa gerisi teferruattır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Mehter ekibi mini bir konser verdi. Tarihi yeniden yaşatan mehter konserinin ardından, Bursa Kılıç Kalkan ekibi ile İnegöl Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösterileri ile programa renk kattılar.

Program, Belediye ile İnegöl Manavlar Derneği´nin ortaklaşa hazırladığı yöresel çadırda protokol üyelerine ve vatandaşlara yapılan ikramlarla son buldu. YAVUZ YILMAZ

Editör: TE Bilişim