MDF ve yonga levha ihracatının yasaklanmasını değerlendiren MOSFED Başkanı Ahmet Güleç kararı yerinde bulduklarını söyledi. MDF ve yonga levha ihracatının mobilya üreticilerinin dış pazarlardaki rekabet gücünü de azalttığını kaydeden Güleç, “Biz eğer oralara MDF ve longa levha göndermezsek onlar mobilya üretemeyecekler ve mobilyayı bizden alacaklar. Kısıtlama uluslar arası piyasada bize bir rekabet gücü sağlayacak” diye konuştu.

Türk mobilya sektöründe yaşanan hammadde krizinin çözümü için bakanlıkça alınan MDF ve yonga levha ihracatının yasaklanması sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.

SALGINDA İNSANLAR MOBİLYALARINI DEĞİŞTİRDİLER

Alınan kısıtlama kararı sonrası değerlendirmelerde bulunan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç şunları söyledi: “Türkiye Mobilya sektörü 2019 yılında dünyada ihracatını en çok arttıran mobilya ülkesi unvanını aldı.  Bu nedenle gelişmiş pazarla bizimle ilgilenmeye başladı. Tam bu sırada salgın başladı. Salgında insanlar evlerinde kısıtlık aldılar. Bu kısıtlamada insanlar en çok evlerindeki mobilyalarını değiştirdiler.”

KAYNAKLARIMIZ BİZE YETMEMEYE BAŞLADI

“Bu süreçte mobilya sektörü büyük bir avantaj yakaladı. 01 Temmuz 2020 yılında kısıtlamasıyla birlikte hem iç piyasada hem dış piyasada mobilya sektörü şaha kalktı. İhracatını öyle arttırdı ki kaynaklarımız bize yetmemeye başladı. 2020 yılı Kasım ayına geldiğimizde bir artık kendi kaynaklarımızdan yonga levha ve MDF temin edemeyecek duruma geldik. O günden bugüne hem bakanlığımızla hem de tedarikçilerimizle bunu konuşuyorduk. Haziran ayına geldiğimizde kayda alınması ve kapasitesinin belli bir miktarından fazlasının ihracat yapılmaması gündeme geldi. Ama bunlarda yeterli olmadı.”

BAKANLIĞIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

“Bilindiği gibi ağaç mamulleri bizim ana gider kalemimiz. İhracatın sürdürebilir olmasına katma değerine bakıyoruz. Ülkemizde hammadde ihracatının bu kadar artmasının sebebi de hammaddenin çok değerli hale gelmesi yatıyor. Sürdürebilir ve daha katma değerli ihracat için mobilya sektörümüzün desteklenmesi gerekiyor. Bakanlığımızda bu konuda MDF ve longa levhanın ihracatına kısıtlama getirdi. Sektör temsilcileri olarak memnunuz. Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.”

MDF SATILMASIN MOBİLYA SATALIM

“Biz MDF ve longa levhaları nerelere satıyoruz. Bizimle rakip olan ülkelere; Gürcistan’a, İran’a, Cezayir’e, doğu Avrupa’ya satıyoruz. Bunlar aslında bizim mobilya pazarlarımız. Biz eğer oralara MDF ve longa levha göndermezsek onlar mobilya üretemeyecekler ve mobilyayı bizden alacaklar. Buralara hammaddelerimizi gönderdiğimizde bir kere buralardaki pazarlarımız kısırlaşıyor. Oralardaki yerli üreticiler bize göre avantajlı hale geliyorlar. Kimin hammaddeyle avantajlı hale geliyorlar? Bizim aldığımız hammaddeleri alarak avantajlı hale geliyorlar. Kısıtlama uluslar arası piyasada bize bir rekabet gücü sağlayacak.”   

HAZİRAN TEMMUZ GİBİ HAMMADDE BOLLAŞACAK

“Ağır kış şartlarında odunun kesilip fabrikalara işlenmek için gelmesi sürecinde büyük sıkıntılar yaşandı. Bu nedenle MDF ve yonga levha üreten fabrikalarımızda yeteri kadar odun da yok. Odun az olduğu için üründe az oluyor ve fiyatlarımız sürekli yukarı doğru çıkıyor. Bu sefer hem fiyatlar yükseliyor hem de ürün bulamıyorsunuz. Bizim dünya mobilya piyasalarındaki en büyük avantajlarımızdan bir tanesi de termin ve teslim sürelerimizdir. Biz hammaddeyi istediğimiz kadar, istediğimiz zamanda alamadığımız zaman termin sürelerimizde uzamaya başladı. Kısa sürede olmazsa da haziran ve temmuz aylarında bu karar hammaddenin bollaşmasına neden olacak. En azından her ay gelen fiyat artışlarının önüne bir set çekilmiş olacak. Böylelikle hem uluslar arası rekabet gücümüz artmış olacak hem de sürekli yaşanan malzeme fiyat artışları nedeniyle devamlı artan mobilya fiyatları stabil hale gelmiş olacak. İnşallah aşağı yönlü de bir seyir izlemesini bekleyeceğiz.”

BİZ BİRBİRİMİZE LAZIMIZ

“Biz tedarikçilerimize teşekkür ediyoruz. Onlar olmasaydı mobilya sektörünün başarısından konuşamayacak olurduk. Biz birbirimize lazımız. Çünkü dünyada her gün hammadde fiyatlarında artış olmayacak. Fiyatlar stabil hale geldiğinde o firmalar bu hammaddeleri de bizden almayacak, kendi ülkelerinden alacaklar. Bizde bu sürede pazarımızı kaybetmiş olacağız. O yüzden bizim yan sanayi firmalarımızda daha önemli birliktelikler yapıp dünya piyasalarına odaklanmamız gerekiyor. Burada alınan bu kararın bunu yasal hale getirmesinden ötürü memnunuz.”

Editör: TE Bilişim