Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendiren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İnegöl İlçe Başkanı Fahri İnkaya, İnegöl’deki oy oranına göre başarısız olmadıklarını ifade ederek, “Gene biz oyumuzu aldık. Tabi burada sandığa gitmeyen seçmen de, büyük bir ihtimal bizim tabanımızda olan tepkilerden dolayı herhalde gitmedi. Sandığa gitmeyen seçmenlere de bakarsak, yerel seçimlerde aldığımız oyu yine alacaktık” dedi.

İNEGÖL’DE DE 30 BİN SEÇMEN SANDIĞA GİTMEDİ

İnegöl’de beklemedikleri bir seçim sonucunu aldıklarını belirten Başkan Fahri İnkaya, “Halkın katılımının az olacağı noktasında şüphelerimiz vardı. Nitekim de katılım az oldu. Gerçi, İnegöl’deki katılım oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Sonuçta da Türkiye’de ortalama olarak her 4 kişiden biri sandığa gitmedi. Son 12 yıldır yapılan seçimlerde en az katılım bu seçimde oldu. Bir şekilde bu sandığa gitmeyen seçmende ortak adayın sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleyen partilerin tabanından bir tepki oldu. İnegöl’de bu sonucu beklemiyorduk ama İnegöl’de de 30 bin seçmen sandığa gitmedi. Sonuçta MHP, her zaman seçim sonuçlarına saygı gösteren bir partidir. Hayırlı uğurlu olsun diyoruz” diye konuştu.

HALKIN SEÇTİĞİ İLK CUMHURBAŞKANI

AK Partinin, genelde bakıldığında 600-700 bin civarında bir oy düşüşü yaşadığını ifade eden İnkaya, “Ramazan’da da katıldığım bir programda da söylemiştim. Cumhurbaşkanını mı seçeceğiz, yoksa devlet başkanını mı seçeceğiz diye. Seçim öncesinde, yetkileri belli olmayan bir Cumhurbaşkanını seçeceğiz diye kaygılarımız vardı. Bundan sonraki sürece bakacağız. Halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı. Bundan sonraki seçimlerde önceki seçimlere bakıldığında bir düşüş yaşanacak. Liderlik yarışı ne olur, ‘Yarı Başkanlık’ sistemine geçecek bir güç olur mu, ‘Devlet Başkanlığı’na geçilir mi, geçilmez mi, onu ilerleyen süreçte değerlendirmek lazım. Ama Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak devam ederse, AK Partinin oy oranlarında muhakkak düşüş olacaktır” dedi.

İNEGÖL’DEKİ ALINAN OYA GÖRE BAŞARISIZ DEĞİLİZ

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile 30 Mart yerel seçimlerini karşılaştıran Fahri İnkaya, “Yerel seçimlerde partilerin oy oranlarının artmasında kişilerinde önemi oluyor. Ancak biz son hafta yaptırdığımız profesyonel ankette, bir soru sordurmuştuk. ‘Önümüzde genel seçim olsa kime oy verirdiniz?’ Bu ankette oy oranımız yüzde 22-23 bandında çıktı. Biz buna göre değerlendirirsek, İnegöl’deki alınan oya göre başarısız değiliz. Gene biz oyumuzu aldık. Tabi burada sandığa gitmeyen seçmen de, büyük bir ihtimal bizim tabanımızda olan tepkilerden dolayı herhalde gitmedi. Sandığa gitmeyen seçmenlere de bakarsak, yerel seçimlerde aldığımız oyu yine alacaktık” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim