Muhtarların, özlük v

Muhtarların, özlük ve yasal haklarını geliştirme konusunda genel merkez tarafından hazırlanarak, Bakanlar aracılığı ile TBMM’ye sunulan 37 maddelik raporun destek bulması için Türkiye genelindeki şubelere yönelik ziyaretler düzenleyen Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Ramazan Özünal, dün saat 15.30’de Teşkilatlanma Başkanı Adnan Küçük ile birlikte Türkiye Muhtarlar Derneği İnegöl Şubesini ziyaret etti. Özünal, 37 maddelik sorunların görüşülmesi konusunda, Türkiye genelindeki şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Ankara’da bir süre sonra toplantı düzenleyeceklerini, toplantıda Muhtarlık Müessesesinin öneminin vurgulanacağını bildirerek, muhtarın devletin güvencesi olduğunun altını çizdi.

İnegöl Şube merkezinde düzenlenen ziyarette, Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Ramazan Özünal’ı, İnegöl Şube Başkanı Zeki Bal ile köy ve mahalle muhtarları karşıladı.

Düzenlenen ziyarette konuşan Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Ramazan Özünal, muhtarlar camiasını, bugünkü konumundan daha iyiye götürme yönünde Türkiye genelinde çalışma başlattıklarını ve bu yönde yol haritası belirlediklerini belirterek, “Bu kapsamda şube merkezlerini ziyaret etmekteyiz. Ziyaretlerimizde görüşmelerimizin sonucunda, önümüzdeki günlerde Türkiye genelindeki şube merkezleri başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile Ankara’da toplantı düzenleyeceğiz. Muhtarların, yaşadıkları özlük ve yasal sorunları belirlemek için ziyaretler düzenliyoruz. Muhtarların sorunları, 21. yüzyılda muhtarların konumlarının nasıl olması ile ilgili TBMM’ye, 37 maddelik dosya sunduk. Bu kapsamda siyasi parti yöneticilerine muhtarların sorunlarını dile getirdik” dedi.

MUHTARLAR ÇOK ZOR GÜNLER YAŞIYOR

Muhtarların, çok zor günler geçirdiğini ileri süren Özünal, “Bütün siyasi partilere aynı mesafedeyiz. Kimse bizi bir tarafa çekerek yada araya birini koyarak yarıştırmaya çalışmasın. Evvela muhtar camiasına hizmet. Bu gün muhtarlarımızın, başkasının iradesi altında yönetilir konuma gelmiş bir duruma geldiği belirtiliyor. Böyle durum asla olamaz. Muhtarları seçen irade insanlardır. Siyasi olarak bakarsak, o irade amblemin altında seçiliyor. Muhtarın, büyümesini, birlikte hareket etmesine korku veren siyasi irade olamaz. Korkunun ecele faydası yoktur. TBMM’ye ilettiğimiz 37 maddelik talebin bilgisi her siyasi partide vardır” diye konuştu.

MUHTAR DEVLETİN GÜVENCESİDİR

‘Muhtarlığı, nasıl yüceltiriz’ konusunda çalışma yapmak için kollarını sıvadıklarının altını çizen Özünal, “Muhtarların sorunlarını gidermek konusunda şube başkanlarını ve yönetim ile Ankara’da birlikte olacağız. Belirlediğimiz yol haritası çerçevesinde, ‘ne yapmak gerekir’ konusunda görüşeceğiz. Görüşmeler sonucunda sorunlarımızı ilgililere ulaştıracağız. İlgililerden sorunlarımız konusunda bir netice alamazsak, yasal çerçeve hakkımızı arayacağız. Hakkımız için asla yollara düşmeyeceğiz. Ne yola dökülürüz, nede yasal olmayan bir işin içerisine gireriz. Çünkü, muhtar şanına, şöhretine, bulunduğu konuma yakışır bir şekilde hareketin içinde olur. Bizler, 21. yüzyılda muhtar camiasının nasıl olması gerektiğini bazı kişilere göstermemiz gerekir. Bu sorunların giderilmesi konusunda her muhtar taşın altına elini koyacak. Kimisi kolumuzdan, kimisi bacağımızdan, kimisi kafamızdan çekip koparırsa bizi, bugünkü durumdan bir adım ileriye gidemeyiz. Lafla değil, icraatla işimiz olacak. Bizim şubelerimiz, kumarhane, meyhane, sahtekar yeri olmayacak. Şubelerimiz, genel merkezin faaliyetlerini muhtarlara bildiren bir konumda olacak” şeklinde konuştu.

Türkiye Muhtarlar Derneği İnegöl Şube Başkanı Zeki Bal ise, genel merkezle her zaman irtibat halinde olduklarını, muhtarların sıkıntılarını giderme konusunda ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirti.

Muhtarların sosyal güvencelerinin olmadığını ifade eden Bal, bazı vatandaşların sağlık konusunda yeşil kartlardan faydalandığını, muhtarların ise Bağ-Kur’a bağlı olduklarını, buna rağmen sağlık hizmeti ödeneğinden gerektiği gibi yararlanamadıklarının altını çizerek, Genel Başkan Ramazan Özünal’dan, bu konunun giderilmesi konusunda çalışmalar yapmasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye genelinde görevde bulunan 53 bin köy muhtarının Bağ-Bur primini, Tarım İşçi statüsüne getirilmesi konusunda mücadele verdiklerini, yaptıkları çalışmalar  kapsamında 37 bin köy muhtarının bu hizmetten yararlanmasını sağladıklarını belirten Genel Başkan Özünal, “81 il bir İstanbul değil. İstanbul’daki muhtarlar Türkiye’deki muhtarların yüz karasıdır. Pirincin taşlarını ayıklayıp yürüyorlar. Bu konu hakkında bütün mücadelemizi vereceğiz. Dünyada ferdi çalışmalar bitti, toplumsal çalışmalar başladı artık” dedi.

Konuşmaların ardından, bazı muhtarlar söz alarak, Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Merkezinde yapılan toplantıların dışına itildiklerini dile getirip, Genel Merkezde yapılan toplantılardan İnegöl Şubesinin haberdar edilmeyerek ikinci plana itildiğini belirttiler. Genel Başkan Özünal ise, muhtarların bu yöndeki şikayetlerini basına kapalı bölümde cevaplayacağını bildirdi.

Editör: TE Bilişim