Osmanlı’dan Cumhuriyet’e taşınan önemli bir yerel yönetim birimi muhtarlık için 19 Ekim Muhtarlar günü münasebetiyle, Atatürk anıtı önünde program düzenlendi.

Covid-19 salgını nedeniyle sade bir tören düzenlenirken, programa kaymakam Şükrü Görücü, Belediye Başkanı Alper Taban, İlçe Jandarma Komutanı Ferruh Mağden, Emniyet Müdürü Erdoğan Baydemir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ve muhtarlar katıldı.

Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen program saygı duruşu, istiklal marşının okunması ve çelenk sunulmasının ardından sona erdi.

Muhtarlar günü nedeniyle bir açıklamada bulunan İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Sami Çakmak ”Muhtarlık müessesi; kültürümüzün ve toplumsal hayatımızın önemli yapı taşlarından olup yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden, devletimizin her noktadaki kurumsal temsilcileri olduğu aşikârdır. Yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlıktır. 2. Mahmut döneminde,19 Ekim 1829 tarihinde kurulmuş olup, o yılardan bu yana faaliyetlerini sürdürmektedirler ve tarihte seçim ile yönetime gelen ilk yöneticilerdir. Muhtarlarımız, bulunduğu mahallede veya köyde devletimizin tüm kurumlarını temsil etmekte ve halkımızla devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmektedir. Yönetim anlayışımızda, vatandaşlarımızın devletimize ihtiyaç duyduğunda çalacakları ilk kapının muhtarlıklarımız olduğu bilinci çok önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde kendini yenileyen kurumların başında gelen muhtarlık en ücra yerleşim yerine bile çağdaş kamu yönetimi anlayışım taşıyarak hem sevinçte hem de hüzünde halkının her zaman yanında ve hizmetindedir. Devletin mühür ve beratı olan tek seçilmiş kişi mahalle muhtarıdır. Muhtarlarımızın zor şartlar ve kısıtlı imkânlarla yürüttükleri fedakârca hizmetlerin karşılığı manevi haz olsa da son dönemde yapılan maddi ve manevi iyileştirmelerin artarak devam etmesi devletimizin kendilerine verdiği önemin bir göstergesidir. Baş Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk; Muhtarlar "Demokrasinin temel taşlarıdır " diyerek muhtarların önemini çok güzel anlatmıştır, Kendisini rahmetle, minnetle ve özlemle anıyoruz.  Gerek milleti gerek ise devleti temsil gibi önemli bir görevi yöneten muhtarlarımıza hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunuyor, ilçemizde görev yapan tüm mahalle muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim