Ödül töreni öncesinde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalar tarafından ‘Hz. Peygamber, Din ve Samimiyet’ konulu konferans verildi.

Önceki akşam saat 20.30’da Belediye Kültür Sarayında düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, İlçe Müftüsü Bayram Canbey, din görevlileri ile vatandaşlar katıldı.

KUTLU DOĞUM ÇEYREK ASIRDIR KUTLANIYOR

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Bayram Canbey, “Kutlu Doğum Haftası etkinliklerimiz, bu programla son buluyor. Bu programımızda yaptığımız yarışmalarda dereceye giren öğrenciler var. Onlara ödüllerini vereceğiz. Kutlu Doğum çeyrek asırdır kutlanıyor. Cenab-ı Hak nice programlara eriştirsin. Bu seneki konumuz samimiyetti. Samimiyetle çalışmalar yapmaya çabaladık. Müslüman Türk milletinin Peygamberimize karşı ciddi bir samimiyeti var. Evlatlarına onun isimlerini Ahmet, Mehmet, Mustafa’yı ya da ailesinden Emine, Ayşe, Hatice, Zeynep isimlerini veriyor. Ordusuna Peygamber Ocağı diyor. Askerine de Mehmetçik diyen bir milletiz. Efendimize ait her şeyi başımıza taç etmişiz. Kutlu Doğum programları İnegöl’de çok güzel geçti. Camiler, Kur’an Kursları, dernekler, okullar hemen her gün bir kaç tane program oldu. Allah hepsinden razı olsun” dedi.

YEGANE ÖRNEK ALACAĞIMIZ KİŞİ, PEYGAMBER EFENDİMİZDİR

‘Hz. Peygamber, din ve samimiyet’ konulu konferansın konuşmacısı Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalar ise, Peygamberimizin doğum gününde, onu anmayı ve anlatmayı ilke edindiklerini belirterek, “Bizim yegane örnek alacağımız kişi, Efendimizdir. Varoluşumuzun sebebi Efendimizdir. ‘Ben cinleri ve insanları, ancak bana ibadet etsinler diye yarattım’ diyor Cenab-ı Hak. Kulluk vazifemizi yerine getirirken, yazılı yani kitabi ve canlı kaynaklara ihtiyaç duyuyoruz. Ana kaynağımız Kur’an-ı Kerim. Kur’an sadece insanlar için değil, bütün bir beşeriyet için inmiştir. Canlı kaynağı ise, Peygamberimizin bizatihi kendisidir. Din, insanoğlunun dünyaya geldiği ilk andan itibaren, canını kaybedene kadar hayatın tamamında vardır. Küçüklerimize ve büyüklerimize davranışlarımızdan, çalışma yaşamımıza, hatta tuvalete ve yatağa girerken dahi İslami bir edep ve adap kuralları vardır. İbadetler Allah’ın rızası dışında kendi menfaatleri için yapılırsa, Allah’ın rahmetinin yerine gazabını alır. İlahi rıza dışında bir takım şeyler varsa bunun adı riya ya da münafıklıktır” diye konuştu.

İSLAM TARİHİ BİR ÇOK SAMİMİYET ÖRNEĞİ İLE DOLUDUR

İmanı, Allah’ın koymuş olduğu prensiplere gönüllü şekilde inanmak ve onları kabul etmek olarak tanımlayan Mehmet Yalar, “İman zorla kabul edilmez. Mümin görünümle Mümin olunmaz. Müminlik yaşanan bir durumdur. Kalbe ve beyne yerleştirilir. İçten gelen bir samimiyetle yaşanırsa, o kişi Mümindir. Sonra da pratik yaşantı gelir. Buna da İslam diyoruz. Namaz kılarken, oruç tutarken, zekat verirken, Hacca giderken gönüllü bir iman yoksa, bunlar hiçbir şey ifade etmez. İslam tarihi birçok samimiyet örneği ile doludur. Hicret bunların en güzel örneğidir. Her şeylerini bir kenara bırakıp yurtlarından göç edenlerin arasında bir tanesi de, sevdiği kadın hicret ediyor diye hicret etmiştir. Bunu Peygamberimize sorduklarında ise, ‘Ameller niyetlere göredir. Hangi niyetle yaptıysanız onun karşılığını alırsınız’ buyurmuştur” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Yalar’a çiçek takdim eden Kaymakam Ali Akça ise, Mehmet Akif’in Peygamber Efendimizin veladetini anlatan ‘Bir Gece’ adlı şiirden ‘On dört asır evvel, yine bir böyle geceydi, Kumdan, ayın on dördü, bir öksüz çıkıverdi. Lakin o ne hüsrandı ki; hissetmedi gözler. Kaç bin senedir, halbuki, bekleşmedelerdi’ kısmını okudu.

YARIŞMALARDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Konuşmaların ardından Kutlu Doğum Haftası kapsamında İlçe Müftülüğü tarafından Ortaokul, Lise ve Kur’an Kursları arasında düzenlenen ‘Şiir’, ‘Kompozisyon’, ‘40 Hadis Ezberleme’, ‘Bilgi’ ve ‘Yüzüne Kur’an Okuma’ yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen Şiir yarışmasında, Deydinler Ortaokulu öğrencisi Şeyda Demir ‘Ey Yüce Nebi’ adlı şiiriyle birinci, Şükrünaili Paşa Ortaokulu öğrencisi Buse Sagun ‘Işık Tuttun İnsanlığa’ adlı şiiriyle ikinci, Müşerref Muzaffer Samda Ortaokulu öğrencisi Serhat Bülbül ‘Peygamber Efendimizin Hayatı’ adlı şiiriyle üçüncü oldu. Lise öğrencileri arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında İnegöl Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi Reyhan Durmaz birinci, Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi Funda Tekin ikinci, Zeki Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi İlknur Okşak üçüncü oldu. Kur’an Kursu öğrencileri arasında düzenlenen 40 Hadis Ezberleme yarışmasında, Merkez Erkek Kur’an Kursu öğrencisi Enes Başkurt birinci, Mesudiye Kur’an Kursu öğrencisi Sevgi İper ikinci, Gülistan Kur’an Kursu öğrencisi Gülsüm Altun üçüncü oldu. Kur’an Kursları arasında düzenlenen Bilgi yarışmasında ise Yenice Kur’an Kursu birinci, İshakpaşa Medresesi Kur’an Kursu ikinci, Kasımefendi Kur’an Kursu üçüncü olurken, Kur’an Kursları arasında Yüzüne Güzel Kuran Okuma yarışmasında ise Çitli Köyü Kur’an Kursu öğrencisi Şule Çevrim birinci oldu. Yarışmalarda dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.

 

Editör: TE Bilişim