İnegöl İmam Hatip Me


İnegöl İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (İHMED) tarafından önceki akşam Sani Konukoğlu Konferans Salonunda “Necip Fazıl Kısakürek’e Vefa Gecesi” düzenlendi.

Önceki akşam saat 21.00'de düzenlenen programa Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İlçe Müftü Vekili Hasan Tanrıkulu, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Memur-Sen İlçe Başkanı Sinan Aktaş, İnegöl Manavlar Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz, İNİYAD Başkanı Halil İbrahim Zengin, 39 Nolu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Recep Portakal ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açış konuşmasına Necip Fazıl Kısakürek'in 'Utansın' adlı şiirini okuyarak başlayan İHMED Başkanı Haydar Cerrah, "Konumuz Kaldırımların, Çilenin, Sakarya'nın şairi, İslam dünyasını en büyük mütefekkir ve şairlerinden birisi olan, Üstad Necip Fazıl Kısakürek. Kimdir üstad? Bizim için ne anlam ifade ediyor? Niçin ona vefa gecesi düzenliyoruz? Sorularının cevabını verecek olursak emin olun ki, birkaç gün oturum yapmamız gerekir. Onu kısaca nasıl anlatacağımı da doğrusu bilmiyorum. Acizliğimi bilerek birkaç kelam etmek istiyorum. 33 yıl gayri İslami hayat yaşamış ardından İslam’a dönüşüyle hayatı tam zıt olarak değişmiş bir şahsiyet. Bu yılları ‘Gök yüzünden habersiz uçurtma uçurtmuşum’ diyerek boşa geçtiğini  şiirinde söyler. Çok şöhretli ve bol servetli hayatı İslam'la tanışmasından sonra tam tersine değişir. Çile ve sıkıntı denizinde engin dalgalarla boğuşur ömür boyu. Ülkemin tek partili kara günlerinde ve sonrasında tam dokuz defa hapse atılır. Tek silahı kalemi ve şiirleridir. Amacım o günlerin zulüm tarihini anlatmak değil ama hapse girmesine sebep olan iki tirajı komik olayı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir defasında İnönü’nün eşinin fotoğrafını çirkin basma gerekçesiyle hapse atılır, bir  başka yazısında  da ‘Başımıza kulak istiyoruz’ diye başlık attığı için hapse atılır. Her hapse girişinde Büyük Doğu Dergisi de kapanır ve arkadaşlarıyla zindanlara tıkılır. Üstadın kurduğu Büyük Doğu, ülkenin İslami kesiminin hayat okulu  olmuştur. O Okulda yüzlerce hatta binlerce insan eğitim almıştır. Bu gün İslami kesimin edebiyat, şiir, roman, hikaye, sinema, siyaset gibi yönlerinde hep onun öncülüğü vardır. Yazdığı 64 eserle bir çok alanda çığır açmıştır. O’nun çile’sini okumayan şair de yazar da olamaz. Zindanlardan yazdığı mektuplarla halkına ‘Yarın elbet bizim elbet bizimdir‘ müjdesini vermiş, Sakarya'ya benzettiği gençliği ayağa kalkmaya ve sabırlı olmaya çağırmıştır. İnsan olması hasebiyle elbette hataları da vardır. Ama bu gün bunları konuşmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Kısaca belki şunu söyleyebiliriz. İlim adamı, alim, üstat makamındaki şahsiyetlerin gündelik politikalarla uğraşmaları, partilere katılmaları tartışılabilir. Bu ülkede yaşayan her Müslüman’ın üstada vefa borcu vardır. Bizlerde bu borcumuzu hatırlatmak ve bir parçada olsa yerine getirmek istedik. Onun nasıl bir şair ve kalem erbabı, nasıl söz sultanı ve dava adamı olduğuna yeniden şahit olacaksınız. Ben sözlerimi burada noktalarken  büyük üstada ve onun şahsında tüm üstatlara ve dava adamlarına yüce Allah’tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

Konuşmanın ardından kürsüye çıkan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Necip Fazıl Kısakürek'in 'Şarkımız' adlı şiirini okudu. Program, öğretmen ve öğrencilerin Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerini ve hatıralarını okumasının ardından, İnegöl İmam Hatip Lisesi'nin kurucu ilk Müdürü, emekli eğitimci Nusret Vardar'ın Sakarya Türküsü şiirini okuması ile son buldu.

 

Editör: TE Bilişim