İnegöl ormanlarında 2018 yılında görülmeye başlayan ve kayın ağacının yapraklarını yiyerek beslenen Kızıl Kuyruklu Kayın Tırtılı’nın zarar verdiği ormanlar tekrar yeşermeye başladı.

İnegöl – Domaniç karayolu kenarındaki kayın ormanlarında etkili olan Kızıl Kuyruklu Kayın Tırtılı ağaçların yapraklarını yiyerek besleniyor, ormanlarda adeta sonbahar görüntüsü oluşturmuştu.

Orman Genel Müdürlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi ile entegre yürütülen çalışmalar neticesinde hazırlanan proje ışığında mücadele çalışmaları başlamıştı. Tırtılla ile mücadele de amaç zararlıyı tamamen ortadan kaldırmak değil, zararlının zarar seviyesini aza indirmekti. Yapılan araştırmalar neticesinde tırtılın sindirim sistemindeki enzimle faaliyete geçen Bacillus adı verilen bir bakteri ile biyolojik mücadele çalışmalarına başlanmıştı. 2019 yılı içerisinde hava araçlarıyla ve karadan Bacillus biyoinsektisiti kullanılarak tırtıl ile mücadele edilmişti. Sonbahar ile birlikte tırtıllar, pupaya dönüşerek yaprak altlarında, ağaç kovuklarında ve toprak altında kışı geçirdi. Bu pupalar orman köylülerinin desteği ile toplanarak mekanik mücadele yapıldı. Pupalar, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Laboratuvarına gönderilerek, tırtılın parazitoit (avcı böcek) üretim çalışmalarına başlandı.

PUPA TOPLAMA İŞLEMİ

Yapılan çalışmalarla ilgili İnegöl Orman İşletme Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Ormanların yoğun olduğu bu alanlarda bakım çalışmaları da tamamlanmak üzere.  Özellikle ara ve alt tabakada, çok sıkışık ağaçların olduğu yerlerde bakım çalışmaları yapılarak orman içerisinde tırtılın besin miktarının azaltılması ve havadan yapılacak bacillus ilaçlamasının ormanın alt bölümlerine kadar ulaşmasını sağlayacak bakım çalışmalarında sona yaklaşıldı.”

MÜCADELE DEVAM EDECEK

“2020 yılında da mücadeleye aksatılmadan kontrollü bir şekilde devam edilecektir. Pupadan çıkarak kelebek haline dönüşecek zararlı, ağaç gövdelerine yaklaşık 200-400 adet yumurta bırakacaktır. Yumurtaların ağaç gövdelerinden temizlenmesi şeklinde mekanik mücadele çalışmaları yapılacaktır. Kelebekler orman içerisine kurulan ışık tuzaklarıyla yakalanarak popülasyonunun dengede tutulması sağlanacaktır.”

HAVADAN İLAÇLAMA YAPILACAK

“Yumurtadan Haziran sonu Temmuz başı çıkmaya başlayacak tırtılların ilk yaprakları yemeye başlamasıyla yine bacillus biyoinsektisiti ile havadan ilaçlama yapılacaktır.”

ORMANLAR TEKRAR YEŞERMEYE BAŞLADI

“Yukarıda açıklanan mücadele yöntemleriyle tırtılın popülasyonu dengede tutulmaya çalışılacaktır. Kamuoyunda ormanları yok ettiği, kuruttuğu bilinen bu tırtılın geçen yıl yapraklarını yiyerek kurumuş orman görüntüsünü oluştuğu ormanlar, baharın gelmesiyle birlikte tekrar yeşermeye başladı. Resimlerde de görüldüğü gibi tırtıllar ağaçları asla kurutmaz ve öldürmez, ağaçta büyüme kabına sebep olmaktadır.”

Editör: TE Bilişim