Bursa´da Avukatlık yapan 35 yaşındaki evli ve bir çocuk babası Mehmet Can, hafta sonu gittiği ceviz bahçesinde bir kütük üzerinde tesadüf sonucu ölümsüzlük mantarı olarak tabir edilen Reishi isimli mantarı buldu. Bulduğu mantar çeşidi hakkında internet üzerinde yaptığı araştırma sonucu, mantarın ölümsüzlük mantarı Reishi mantarı olduğunu öğrendi.

İMPARATORLARIN MANTARI

Reishi mantarının 4 bin yıl öncesinden geldiğini ve Çin imparatorları tarafından tüketilerek birçok hastalığa iyi geldiğini dile getiren Can, “Bu mantar 4 bin yıl önce Çin imparatorları tarafından ölümsüzlük mantarı olarak tabir edilmiştir. Kahve, çay olarak tüketilen bir ürün. Bu yenen bir mantar türü değil, ağacımsı bir mantardır. Bu mantarı havanda ya da bir mikserde öğütürsünüz. Toz haline getirilip demlenme usulü ile kullanılan bir mantar. Şifalı bir mantar türüdür, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa birebir faydalıdır” diye konuştu.

Can, Çin´de yaklaşık 4 bin yıldır ilaç olarak kullanılan ve doğa da çok ender bulunan bir tür olan reishi mantarının kilosunun bin TL´den alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

REİSHİ MANTARI NEDİR?

Reishi Mantarı (Ganoderma Lucidum) doğanın bize bir hediyesi olan yüksek derecede değerli bir bitkidir. Doğal ormanlık alanda canlılar üzerinde ve çok nemli, içerisi az ışık geçiren yoğun bir şekilde ormanların içinde bulunan çürümeye yüz tutmuş ağaç kütükleri üzerinde yetişir. Bu mantar 4 bin yıldan fazla bir süredir geleneksel Çin ve Japon tıbbında kullanılmaktadır. Reishi geniş, oldukça dayanıklı, odunsu bir mantardır. Diğer mantarların çoğunluğu yüzde 90 civarında su iken, Reishi mantarının yüzde 75´i sudur. Kuru ya da ıslak yenilmez, bu yüzden bu mantardan bir mantar özü ya da çay elde edilmelidir.

“HAYALET BİTKİ”

Çok değerli olan bu mantarın birçok ismi vardır: Çince´de “hayalet bitki” anlamına gelen Ling Zhi ve Japonca´da Reishi sade olanlarıdır. “Ölümsüzlük Bitkisi”, “Ölümsüzlük mantarı”, “Ruhsal Gücün Bitkisi” ve “On Bin Yıllık Mantar” gibi isimler yaygın olarak bilinen ve bu mantarın mutluluğu, bilgeliği ve uzun yaşamı destekleyen, sağlamlaşan zihin ve vücut içindeki itibar için verilen isimlerdir. Latince ismi Ganoderma Lucidum´dur. Gano parlak, Derma kabuk ve Lucidum göz alıcı anlamına gelir ve Latincede meyvemsi gövde görünüşlü anlamına gelir. Reishi mantarının 6 çeşidi ve rengi vardır fakat yaygın olarak kullanılan ve Kuzey Amerika, Çin, Japonya, Tayvan ve Kore´de ticari olarak ekilen çeşidi Kırmızı Reishi´dir Geçmişte Reishi doğada sadece az bir miktarda yetişirdi ve bu yüzden oldukça pahalıydı. Geçmiş 20 yıl içerisindeki başarılı Ganoderma Lucidum ekimleri mantarı daha kolay bulunur ve uğraşılabilir yaptı. 15 yılını bir doğal ekim metodunu geliştirmek için harcayan Japon bilim adamı olan Shigeaki Mori Reishi mantarından sporlar ya da tohumlar yetiştirdi ve Reishi mantarı ekimine öncülük etti. Dünyanın önde gelen mantar uzmanlarından biri olan Paul Stamets yağmur ormanlarından Reishi mantarlarını seçer ve Amerika Birleşik Devletlerinde çok dikkatli bir şekilde kontrol edilen şartlarda sporları ıslah eder. Onun mantarları çok güçlü ve hayati olduğundan müşteri toplar ve dünya çapında takipçiye sahiptir.

ÇOK DEĞERLİ ŞİFALI BİTKİDİR

Geleneksel Çin Tıbbında Reishi birçok yararlarına göre en çok değerli şifalı bitkidir ve yan etkisi yoktur. Steroid hormonlarına benzeyen bir moleküler yapıya sahip ganoderik asit olarak bilinen triterpenler gurubu sadece bilinen bir kaynaktır. Meyvemsi gövdesi, Beta-D-Glucans içeren şifalı bitkiler arasında en aktif polisakkaritlere (uzun moleküllü şekerler) sahiptir. Reishi ayrıca ergosteroller, tamamlanmış proteinler, doymamış yağ asitleri, vitaminler ve riboflavin (B2), magnezyum, kalsiyum ve çinko içeren mineraller ihtiva eder. Ganoderma Lucidumun (kırmızı reishi mantarı) farmakolijik kullanımı; bronşit, alerji, kan basıncı düzenleyici, yükseklik korkusu, kemoterapi destekleyici, HIV destekleyici, yorgunluk, yüksek tansiyon, yüksek triglıserid ve hepatit için kuvvet ilacı, bağışıklık sistemi güçlendirici gibidir ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Yeni oluşmakta olan ve hatta tedavisi başlayan Hepatit A,B ve C içinde Reishi Mantarı özünün yüksek derecede etkili olduğuna dair kanıtlar vardır. Reishinin temel özellikleri; kanı temizlemek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, sinir gerginliğini azaltmaktır. Bu özellikler, vücudu dengeleyen ve normal çalışmasına yardım eden özelliklerdir ve hastalıklar tedavi edici özelliklerdir.

Kullanımın başlarında bazı insanlar baş dönmesi, kaşıntı, susuzluk ve hatta küçük ve büyük tuvalet ihtiyacında artış hissedebilir. Bunlar Ling Zhi mantarının yararlılığını deney ve uygulamayla kanıtlar. Toksinler vücut tarafından eritilir, bir araya getirilir ve vücuttan atılırlar. Bu yüzden yukarıda bahsettiğimiz bu reaksiyonlar normaldir ve iyileşmek için gereklidir. HABER MERKEZİ

 

Editör: TE Bilişim