Yeniceköy Mahallesi’nde bir kadına köpeklerin saldırıp hastanelik etmesi üzerine Saadet Partisi İlçe Başkanı Hasan Eroğlu açıklama yaparak, başıboş köpek sorunuyla alakalı ivedilikle çalışma yapılması adına çağrı yaptı.

Saadet Partisi İnegöl Teşkilatı’nın geçtiğimiz ay gündeme getirmiş olduğu ve çalışma yapılması adına çağrı yaptığı ‘başıboş köpek’ problemi, Yeniceköy Mahallesi’nde bir kadına köpeklerin saldırıp hastanelik etmesi sonrasında yeniden gündeme geldi.  Konu ile alakalı açıklama yapan Hasan Eroğlu yaptıkları çağrının öneminin yeterince anlaşılmadığını ifade ederek, “Şimdiye kadar konu ile alakalı yapılan aşılama, kısırlaştırma, barındırma gibi faaliyetlerde emeği geçen yöneticilerimize teşekkür ederiz. Belediye Başkanı Alper Taban’ın da sokak hayvanlarıyla alakalı hassasiyetini biliyoruz ama şu anda sorun haline gelmiş bu durumla alakalı daha kapsamlı bir çalışma yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde olumsuz ve acı haberler gelmeye devam edecek. Yerel yöneticilerde konu ile alakalı vebal” var ifadelerini kullandı.

Eroğlu’nun açıklaması şu şekilde;

ÜLKE GENELİNDEN ACI HABERLER GELDİ

“Ülke genelinden art arda gelen olumsuz haberler ve İnegöllü vatandaşların konuyu çeşitli mecralarda gündeme getirmesi sonucu geçtiğimiz ay, mahalli idareler başkanımız tarafından 'başıboş köpeklerle' ilgili soruna çözüm üretilebilmesi adına çağrı yapmıştık. Aradan geçen yaklaşık bir buçuk aylık sürede ülkemizin çeşitli illerinden başıboş köpek saldırısı haberleri geldi. Önce Antalya'dan ilkokul çağındaki kızımız Mahra Melin köpeklerden kaçarken kamyon altında kalarak bacağını kaybetti, daha sonra ise Isparta'da üniversite öğrencisi kızımız Rabia Kallı kendisine saldıran köpeklerden kaçarken otomobil çarpması sonucu hayatını kaybetti. Yine birçok ilimizden köpek saldırısı haberleri gündeme geldi ve takip ettik.”

OLAYIN OLDUĞU BÖLGEDE VATANDAŞ DERTLİ

“Dün gece ise İnegöl'ümüzde gece yarısı korkutan haber Yeniceköy Mahallesi'nden geldi. Bir hanımefendi kardeşimize başıboş sokak köpekleri saldırarak hastanelik etti. Yerel basında yer alan haberler daha öncekilerde olduğu gibi tedirginlik seviyemizi ve üzüntümüzü artırdı. Olayın meydana geldiği bölgedeki ulaştığımız vatandaşlar ise yine başıboş köpeklerle ilgili dertlerini bizlere iletti. Yaralanan kardeşimize Allah'tan acil şifa dilerim.”

ÇAĞRIMIZIN ÖNEMİ ANLAŞILMADI YÖNETİCİLERDE VEBAL VAR

“Konu ile alakalı çağrımızın önemi yeterince anlaşılmamış olacak ki başıboş köpek sorunuyla ilgili herhangi bir kapsamlı çalışma yapılmadı. Çalışma yapılması için bir vatandaşımızın veya çocuğumuzun ölmesi mi gerekiyor? Tehlike göz göre göre geliyorum diyor ve bunun vebali doğrudan şehri yönetenlerin üzerindedir. Vatandaşın sorununu görmezden gelerek çözemeyiz. Derdimiz insanlara ve hayvanlara olan sevgimizdendir. Şimdiye kadar yapılan kısırlaştırma, aşılama barındırma, besleme gibi birçok faaliyet için de ayrıca belediyemize ve yetkililere teşekkür ederiz. Vatandaşlarımızın endişesini ve korkusunu yerel yöneticilerimizin duyması ve daha hassas olması temennisiyle, Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanımız Ahmet Ceyhan'ın açıklamasını bir kez daha kamuoyunun ve yöneticilerimizin takdirine bırakıyorum.”

Ahmet Ceyhan’ın, 8.02.2022 tarihinde yapmış olduğu konu ile alakalı açıklama ise şu şekilde;

HAYVANLAR BİZE ALLAH’IN EMANETİDİR

 “Kıymetli hemşerilerimiz. Son günlerde İnegöl’ün neredeyse tüm mahallelerinden ortak gelen şikayet sokak köpekleri konusu oldu. Tabi konu ile alakalı son zamanlarda ülke genelinden gelen olumsuz haberler şikayetleri daha da artırdı diye tahmin ediyorum. Çünkü vatandaşlar gelen tehlikenin farkında.  Görünen o ki uzun yıllardır sokaklardaki başıboş köpeklerin oluşturmuş olduğu sorunlar artarak devam ediyor ama öncelikle belirtmek istediğim husus konunun çok hassas bir husus olması. Sokak hayvanlarının hepsi Allah’ın (C.C.) bizlere emanetidir ve onlara eziyet etmek ne İslam ahlâkına ne de insanlık vicdanına sığar. Burada gündeme getirmek istediğimiz husus, hayvanlarımızın doğası gereği oluşturabilecek zararları en aza indirebilmektir. Derdimiz hayvan düşmanlığı değildir, böyle bir eğilimde olan herkesin de karşısında dururuz.”

VATANDAŞLARIMIZ ENDİŞELENMEKTE HAKLI

“İnegöllü vatandaşlarımızın bizlere bu konuyla alakalı ilettiği başlıca sorunlardan bir tanesi çocuklara saldıran köpekler oldu. Vatandaşlarımız, parklarda ve okul yollarında birçok başıboş köpeğin çocuklara saldırdığı veya saldırma eğiliminde olduğunu aktardı. Ahhisar, Mesudiye ve Alanyurt gibi merkeze biraz daha uzak olan bölgelerden gelen şikâyetlerde ise, otobüs duraklarında bekleyen vatandaşların bile sokak köpekleri tarafından ısırıldığı ifade edildi. Bazı aileler ise sırf bu konu yüzünden çocuklarını parka veya okula yalnız gönderemediğini tarafımıza iletti. Konu ile alakalı son zamanlarda ülkemizin birçok il ve ilçesinden olumsuz haberler gündeme geldi.  Dolayısıyla vatandaşlarımız da hem çocukları için hem de kendileri için endişelenmekte haklılar. Hatta yaşanan

bu olaylar sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan da belediye başkanlarına seslenerek ‘Başıboş köpek sorununun çözün. Onların yeri sokak değil sıcak barınaklardır” diyerek konuyu gündeme taşımıştı.”

YEREL YÖNETİMLERİ İLGİLENDİREN BİR KONU

“Sokak hayvanları konusunda en büyük etki ve yaptırımın yerel yönetimlere ait olduğunu biliyoruz. Yerel yönetimler bu hayvanların kısırlaştırma, kuduz aşısı yapma, parazit aşısı yapma ve rehabilite etme gibi zorunluluklara sahip. Yine belediyelerimizin en etkin çözüme kavuşturma sürecinde ise ‘sahiplendirme’ yatıyor. Kısırlaştırma konusunda eleştiriler olsa da popülasyonun önüne geçmekteki en etkili mücadele yönetimi olarak görülüyor ki dünya genelinde de bu süreç aynı uygulanıyor. Çünkü doğadaki hayvan ‘ben yavrulamayayım’ diye düşünmez ve sürekli yavrulayarak sayısını artırır. “

VERİLER PAYLAŞILMALI! MÜCADELE HEP BİRLİKTE VE SONUÇ ODAKLI YAPILMALI

“İnegöl Belediyesi ve Belediye Başkanı Alper Taban’ın bu konu ile alakalı hassas olduğunu, yiyecek noktaları oluşturduğunu, sahipsiz hayvanlar barınağında da ekibiyle hizmetler vermeye çalıştığını biliyoruz ve kendisine duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Burada dikkat çekmek istediğimiz husus ise sorunun çözümü noktasında hep birlikte ve daha sonuç odaklı hareket etmek. Eğer barınağımız yetmiyorsa bir yenisini daha inşa edebiliriz, sahiplendirme sürecini vatandaşımıza anlatarak hızlandırabiliriz, saldırgan köpekleri rehabilite edebiliriz, aşılama ve kısırlaştırma süreçlerini daha bilinçli ve hızlı yapabiliriz. STK’lardan, siyasi partilerden, kamu kuruluşlarından hayvan severlerden gelebilecek başka önerileri de değerlendirebiliriz.  İnegöl Belediyesi bu konuyla alakalı elinde olan verileri kamuoyuyla da paylaşmalıdır. İnegöl’de kaç başıboş köpek var, ne kadar aşılama ve kısırlaştırma işlemi yapıldı, ne kadar köpek sahiplendirildi başıboş köpeklerle mücadele noktasında ilçe olarak hangi konumdayız?”

SORUNUN VARLIĞINI KABUL ETMELİYİZ

“Öncelikle köpeklerin ısırmasını normal görmeyerek bu sorunun varlığını kabul ederek işe başlamalıyız.  Eğer sokakta başıboş köpek varlığı; toplumun ve kişilerin huzurunu bozuyorsa, kamu sağlığı açısından ciddi tehlikeler barındırıyorsa, trafik güvenliğini tehlikeye atıyorsa, çocukların parka çıkmasına engel oluyorsa, vatandaşın yürüyüşüne, çocukların koşmasına, bisiklete motosiklete binmesine engel oluyorsa, saldırıp hırlıyorsa, insanları yaralıyorsa artık bu durum bir sorun halini almış demektir.”

ORTAK MASA KURULMALI HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

“Daha sonra ise sorunu en asgari seviyeye indirmek için mücadeleye başlamalıyız. Bu konuda şehri yönetenler, ilgili kurumlar, STK’lar ve hayvan severlerin müdahil olacağı ortak masa kurulmalı. Çünkü sokak hayvanlarını sorununu sadece belediyeler çözemez. Herkes elini taşın altına koymalı. Bizler de Saadet Partisi olarak, can dostlarımıza zarar vermeden vatandaşımızı rahatlatacak her türlü çalışmaya destek vereceğimizi belirtmek isteriz. “

Editör: TE Bilişim