BİRİM ALANDA DAHA YÜKSEK VERİM ALINIYOR

Örtü altı yetiştiriciliğinin, ekolojik koşulların kısmen veya tamamen kontrol altına alınarak ürünlerin yetişme döneminin uzatılmasına ve mevsimleri dışında yetiştirilmesine olanak sağladığını belirten yetkililer, birim alandan daha yüksek verim alınabilmesine, küçük alanların ekonomik olarak daha iyi değerlendirilmesine olanak sağladığını ifade ederek, İnegöl’de bu alanında daha da yaygınlaşması için müdürlük olarak bir dizi çalışmalara imza attıklarını söylediler.

ÖRTÜ ALTINDA SEBZE VE MEYVE ÜRETİLİYOR

İnegöl’de örtü altı yetiştiriciliği Cerrah, Edebey ve Çeltikçi Mahallelerinde daha fazla yapılıyor. Bunların haricinde Kurşunlu, Kayapınar ve Kıran gibi yerlerde de seralar mevcut. Özellikle yaz sezonunda domates ve salatalık, kış sezonunda da marul, yeşil soğan gibi farklı yeşillikler yetiştirilmekte. İnegöl’deki seralar genellikle alçak tünel soğuk sera tipinde.

RİSKLER DAHA AZ

Tarım sektörünün üstü açık bir sanayi olduğunu ifade eden yetkililer, “O yüzden riskler her zaman yüksektir. Meyvecilik sektörü İnegöl’de ağırlıklı olduğu için bunu daha fazla görüyoruz. Ama örtü altı işin içine girdiği zaman dış iklim şartlarından etkilenme oranı daha zayıf olduğu için ürün yetiştirme olasılığı daha yüksek. O yüzden çiftçilerimiz birim alandan daha fazla verim ve gelir elde edebiliyorlar” diye konuştular.

BAKANLIĞIN DESTEKLERİ SÜRÜYOR

Gıda ve Orman Bakanlığının seracılık anlamında hibe projeleri mevcut. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun da (TKDK) IPARD projeleri kapsamında örtü altında tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğiyle ilgili hibeler var. Bu projelerle de sera kurulabiliyor. Ayrıca Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında da daha önceden seracılıkla ilgili destekler veriliyordu. Ancak burada alternatif enerji kaynakları tarafından ısıtılmasıyla ilgili bir şart vardı. En son çıkan tebliğle beraber bu şartta kaldırıldı. Normal yüzde 50 hibeli yüksek tünel seralarda kurulabiliyor. Vatandaşlar bu tarz hibe projelerine müracaat edebilir.

3 KATINA ÇIKACAK

Şuan İnegöl’de 90 dönümlük alanda seracılığın yapıldığını ifade eden yetkililer, “Bu işi daha büyük alanlara hitap edecek şekilde yaygınlaştırmak istiyoruz. Peyderpey her yıl çiftçilerimize bu konuda bilgilendirmeler de yaparak, teşvik etmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık süre zarfında İnegöl’de bu işi en azından 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz” dediler.

ÇOK KISA SÜREDE KAR EDİLEBİLECEK PROJELER

Günümüz sorunlarından bir tanesi de tarım alanlarının azalması ve parçalanması. Burada amaç, öncelikle çiftçilerin ürettiği ürünlerde çeşitliliği arttırmak. Tarım alanları daralınca burada en uygun sektör örtü altı oluyor. Daha az birim alanlarda yüksek verim alınabiliyor. Ve riskleri minimize ettiği için örtü altına yönelmek vatandaşlara tavsiye ediliyor. İnegöl’de de bunun çok güzel örnekleri de mevcut. Özellikle Cerrah, Edebey ve Çeltikçi Mahallelerinin olduğu bölgede yoğun olarak yapılıyor. İnegöl’ün çileği meşhur. Bu anlamda bir üretici, Edebey Mahallesinde katlı sistem çilek serası kurdu. Yatırım maliyetleri belki yüksek ama geri dönüşü çok kısa sürede sağlanarak, kar edilebilecek projeler mevcut.

Editör: TE Bilişim