MANDALİNA 4-5 LİRADAN SATILIYOR

Bir ay önce domates fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Başkan Vehbi Durgut, “Bu fabrikalarda üretilen bir ürün değil, hava şartlarına bağlı. Havalar ısındıkça, bollaştıkça fiyatı kendiliğinden düşüyor ama mandalina sonbahar meyvesidir. Mart ayına girdik. Kalan mandalina depolarda olduğu için bunun maliyeti de yükseldi. Halci bunu bir ton alıyorsa çürüyor, zayiat veriyor, 400-500 kiloya düşüyor. Mevsimsiz mallar olduğu için muhakkak fiyatı yükseliyor. Bu bir ölçü olmaz. Mandalina fiyatları bugün 4-5 liradan fiyatlarını görüyoruz. Halde 3,5 lira olan bir ürünün pazarda 5 liraya satılması gerekiyor para kazanılması için. Bunun birçok gideri var. Karpuz bugün 3,5 lira. Mevsimi değil. Lazım olan kişi fiyatına bakmaz” dedi.

EN FAZLA ÜRETİCİ İSYAN EDİYOR

Domates fiyatlarının bugün 50 kuruş ile 5 lira arasında değiştiğini ifade eden Durgut, “Vatandaş bunu tüketmeye başlamadı. Tükense zaten fiyatları normale dönecek. En fazla üretici isyan ediyor. Maliyeti yüksek. Çeşit çeşit yerlerden domates geliyor. Ya fiyatı cazip olacak ya da çok güzel olacak ki, vatandaş alacak. Şuanda ne alıcı, ne satıcı, ne tüketici, ne üretici fiyatlardan memnun değil” diye konuştu.

BİBER EL YAKIYOR

Pazarda en yüksek fiyatı olan ürünün biber olduğunu belirten Durgut, “Hava şartlarından dolayı az çıkıyor. Biberin fiyatı dün 7 liraydı. Bugün 4 liraya aldığın ürünün üzerine 1 lira da sen koyup satıyorsun. Bir koli satıyorsun ya da satamıyorsun. 1 koli dediğin 25 kilo, hepsi kar olsa ne olur. Adam çalıştırıyorsun, başka giderlerin oluyor. Bunlar hep maliyet. Bunun çıkarılması için pahalı ürünlerde esnafın 1 lira koyması gerekiyor. Bunun aracıyla alakası yok. Ürünün azlığından kaynaklanıyor. Hava şartlarına bağlı olduğu için bir dengesizlik oluyor. Geçen hafta salatalık halde 2,5 lira, pazarda 3 liraydı. Bugün hale 3,5 lira olarak geldi. Az çıkmaya başladı. Fiyat düştüğü zaman talep fazlalaşıyor. Sebze fiyatları günlük değişebilir” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim