MAHALLENİN TARİHİ

İlçenin kuzeyinde, İnegöl ile Yenişehir yolu üzerindedir. Göksu deresi kenarındaki bir geçit yerinde kurulduğu için bu ad verilmiştir. 1530 tarihli tahrir defterine göre Yenişehir’e bağlıdır. Bu tarihte köyde, 6 hane Müslüman cemaatin dışında 6 hane Müslüman kesimci ile 30 hane kesimci, 31 hane de cizyeye tâbi Hıristiyan hane yaşamaktaymış. 1573 yılında da 34 hane Müslüman ile 76 Hıristiyan hanesi vardı. Bu hane sayıları, o tarihteki köy nüfuslarına oranla çok yüksektir. Bursa'nın en büyük köylerinden biri idi. Çelebi Sultan Mehmet'in vakıf köyüdür. 1959 yılına kadar, Yenişehir ilçesine bağlı olan Boğazköy, daha sonra İnegöl'e bağlanmıştır. 1895 ve 1908 yıllığına göre 92 hane bulunan köyde, 1927 yılında 380, 1990 yılında 690, 1997 yılında 701 kişi yaşamaktaydı. Yerli köyüdür. Köyde eski bir cami olup, 1162/1749 tarihli bir kitabesi vardır. Köyün Erdes Suyu yanında, Erdel Dede adını taşıyan ve adak yeri olarak kullanılan bir yatırı vardır. Hıdrellez’te dede adına tören yapılmaktadır.

TARIMIN CAN DAMARI; BOĞAZKÖY BARAJI

Boğazköy Barajının 1991 yılında temellerinin atıldığını belirten Boğazköy Mahallesi Muhtarı Ali Osman Duyan, “2013 yılında da su tutulmaya başladı. 2014 yılında araziye su verilmeye başlandı. Yenişehir ovasında 116 bin dönüm sulama yapacak. 2017 yılında da tam anlamıyla sulama işlemi başladı. Boğazköy Barajının köye oldukça faydası var. Arazimiz önceden kuraktı, sadece buğday ve ayçekirdeği ekiyorduk. Şuan ise, narenciye harici her ürün yetişiyor. Domates, patates, kavun, karpuz her türlü ürün yetişiyor” dedi.

GELİRLER ARTTI

Barajın faaliyete geçmesiyle tarımda ki gelirlerinin arttığını ifade eden Duyan, “Köyümüze ekonomik bir gelir sağladı. Çiftçilerin ürün çeşitliliği arttı. Aynı zamanda köye dönüşlerde olmaya başladı. Şehirde yaşayanlar, köyümüz de yaşamaya başladılar. Barajımız Yenişehir ovasında 24 tane köyün su ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca Kestel’in de 2 tane köyü var, onlara da su veriyor. Yenişehir ovasında baraj sayesinde şuanda büyük bir ekonomik gelir elde ediliyor. Yapım sırasında baraj sahasında köyümüze ati 5 bin dönüm alanın kamulaştırılması yapıldı. Kamulaştırmada çiftçiye güzel paralar ödendi. Bu paraları da köylü değerlendirdi. Arazi, ev ve gayrimenkuller aldı. Yani köyümüze barajın çok faydası oldu” diye konuştu.

AYNI TARLADAN YILDA 3 DEFA ÜRÜN!

Boğazköy barajı sayesinde değişen iklimle aynı tarladan senede 3 ürün alabildiklerini belirten Duyan, “Mesela bir tarlaya birinci ürün olarak ıspanak ekiliyor. İkinci ürün olarak mısır ekiliyor ve ardından üçüncü ürün olarak fasulye ekiliyor. Aynı tarlaya bir yıl içinde 3 ürün alabiliyoruz. Ekonomik açıdan bu anlamda barajın bizlere çok faydası var. Baraj sayesinde mahallemizi iklimi de değişti. Kışın hava sıcaklığı 1 – 2 derece daha sıcak oluyor. Eskiden don ve kırağı olayları oluyordu ve meyvelerimiz yanıyordu. Artık bu olmuyor” dedi.

BARAJI TURİZME KAZANDIRCAĞIZ

Duyan, “Boğazköy barajıyla ilgili ileriye dönük planlarımız da var. Balık kooperatifi kuracağız. Bununla ilgili başvurumuzu da yaptık. İnşallah balık üretim izni de verilir. Burada balık üretmeye başlarız. Baraj kenarında çay bahçesi gibi bir yer açtık. Bu yer köye ait ve bu sayede köyümüze bir ek gelir sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

15 BİN DÖNÜM ARAZİ SULANIYOR

Duyan, “Köyümüz tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Tarımda oldukça ileri bir köy. Hayvancılık olarak da büyük ve küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Süt ve et üretimi yapılıyor. Şuan kurbanlık bakılıyor ve satılıyor. Köyümüzde 500 kadar büyükbaş hayvan, bine yakında da küçükbaş hayvan var. Köyümüzde Barajdan önce 2 bin dönüm kadar arazi sulanıyordu. Barajın yapılmasıyla birlikte 15 bin dönüm arazi şuanda sulanıyor. Meyvecilik ve yeşil sebze üretimi gelişti. Karnıbahar ve lahana gibi kışlıkta ekim yapılıyor” dedi.

600 YILLIK TARİHİ CAMİ

Duyan, “Köyde iki camimiz var. Biri tahini camidir. Camiimiz, Osmanlı zamanından kalma 600 yıllık bir camii. 2000’li yıllarda bir restorasyon yapıldı. Şuan da kullanıma açık ve kadrolu imamımız var. Ayrıca köyümüz de bir camiimiz daha var” dedi.

EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ

Mahallenin şuan ki nüfusunun 550 civarında olduğunu ifade eden Duyan, “İlkokulumuz var. Birleştirilmiş sınıfta öğrenim görüyorlar ve ayrıca anaokulumuz da var. Köyde eğitim düzeyi oldukça yüksek. Şuan köyümüzde üniversite çağında 25 – 30 tane öğrencimiz var. Köyümüzde eskiden çıkmış öğretmenlerimiz, doktorlarımız ve hakimlerimiz var. Köyümüzün kısaca eğitim düzeyi yüksek seviyelerdedir. Ailelerimiz eğitime büyük önem verip, çocuklarını okutuyorlar. Yani kendileri burada çalışıyorlar, çocuklarını dışarıda okutuyorlar” diye konuştu.

İHRACAT HEDEFİMİZ VAR

Duyan, “Köyümüzde şuanda ihracat yok. Bir soğuk hava depomuz olmadığı için ihracat yapamıyoruz. Bun nedenle ürünlerimizi iç piyasaya veriyoruz. İhracat yapmak gibi bir hedefimizde var. Tabi ki ilk hedef bir soğuk hava deposu inşa etmek. Köyümüzde Tarımsal kalkınma kooperatifimiz var. Şuan faul durumda. Köyümüzün sütünü topluyor. Aynı zamanda balya makinası var. Balya yapılıyor ve köyde çıkan otları bağlıyor. Kooperatif 2007 yılında kuruldu ve şuana kadar faul bir şekilde çalışıyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim