Temel Eğitimden, Ortaöğretime geçiş sistemi kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen merkezi sınavların, 2. dönem sınavlarına dün İnegöl’de 51 okulda, 4 bin 205 öğrenci girdi. Dün Türkçe, Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavlarına giren öğrenciler, 29 Nisan 2014 Salı günü de (bugün) Fen, İnkılap Tarihi ile Yabancı Dil sınavlarına girecekler.

2 GÜNDE 6 DERSTEN SINAVA GİRİLİYOR

İnegöl’de dün 51 okulda ortak olarak saat 09.00’da başlayan Türkçe, Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları, saat 12.00’de tamamlandı. 20’şer sorunun sorulduğu ve 40’ar dakika süre verilen öğrenciler, başarılı olmak için ter döktüler.

Dün saat 11.30’da Şakir Lakşe Ortaokuluna, Milli Eğitim Şube Müdürleri Özer Yılmaz, Tahsin Çetinkaya ve Mustafa Karaaslan ile birlikte giderek, öğrencilere başarılar dileyen Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Temel Eğitimden Ortaöğretime geçiş sistemiyle ilgili, İnegöl’deki 51 okulda, 4 bin 205 öğrencinin, 2 gün süreyle 6 dersten sınava girdiklerini belirtti.

KASIM 2013 AYINDA BİRİNCİ AYAĞI YAPILDI

Şakir Lakşe Ortaokulunda sınava giren 3 engelli öğrenciye de başarılar dileyen Baştürk, öğrencilere çiçek takdim etti. Milli Eğitim Bakanlığının bu sene temel eğitimden ortaöğretime geçiş sürecinde yeni bir sınav modeli ile öğrencileri sınav yaptığını ifade eden Mehmet Baştürk, “Kasım ayında bu sınavın birinci ayağı yapıldı, bugün ve yarın da Temel Öğretimden, Orta Öğretime Geçiş ile ilgili ikinci sınavı yapıyoruz. Çocuklarımızın bu sınavlardan aldığı puanlar ve okul notları ile birlikte bir liseye devam edeceklerdir. Daha önce SBS sınavı adı altında müstakil bir sınav yapılıyordu. Bu sınav SBS sınavı gibi müstakil bir sınav değil, öğretmenlerimizin okullarında yapması gereken sınavları, Bakanlık ortak sınav olarak değerlendirerek, bu sınavda alınan notların yüzde 70’ini Fen Lisesi, Anadolu Lisesi türündeki okullara geçişte değerlendirecektir. Yani öğretmenlerimiz, bugün yapılması gereken Matematik, Türkçe, Fen, İngilizce, Din Kültürü gibi derslerle ilgili  kendileri sınav yapmayacaklar, Bakanlığımız tüm Türkiye’de 8. sınıflarda ortak olarak yapmaktadır. Yani bu sınav öğrencilerimize ayrı bir sınav külfeti getirmemektedir. Bilindiği gibi daha önce gerek velilerimizde, gerek öğrencilerimizde  bir SBS heyecanı vardı, psikolojik olarak sıkıntı vardı. Görülüyor ki, bugün sınav olduğu halde bütün velilerimiz işinde, gücünde. Öğrencilerimiz de burada sınavlara girmekte. Bakanlığımız bunu yapmakla öğrenci üzerindeki psikolojik baskıyı, öğretmen veya veli üzerindeki sıkıntıyı çözmüş oldu ve öğrencimiz normal okulunda sınava girer gibi gelerek, sınava girmektedir. Bugün itibari ile İnegöl’ümüzde 51 okulda sınav yapıyoruz ve dolayısı ile tüm 8. sınıf öğrencilerimiz kendi okullarında sınava giriyor” dedi.

35 ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLDİ

Sınavların 2 gün sürdüğünü belirten Milli Eğitim Müdürü Baştürk, “Bugün ve yarın devam edecek bu sınavlarda yaklaşık bin 350 öğretmenimiz görevlendirildi, komisyonlar kuruldu, salon başkanı ve gözetmen öğretmenlerimizi tespit ettik. Hiçbir öğretmen kendi okulunda görev yapmıyor, diğer okullar ile öğretmenlerimiz çapraz görevlendirerek, görevlendirmeler yapıldı. Bugünkü oturumda sabah Türkçe, Matematik ve Din Kültürü derslerinden sınava giriyorlar. Biraz sonra sınavlar tamamlanacak. Yarın da Fen Bilgisi, TC İnkılâp Tarihi ve Yabancı Dil derslerinden sınava girecekler. Bu sınavlarımız saat 09.00’da başlayıp, 12.00’de bitecek. 40 dakikalık süre içerisinde 20 tane soru sorulacak ve dolayısı ile çocuklara 1 soruya 2 dakikalık bir zaman imkanı sağlanacak. 40 dakikalık sınavdan sonra 30 dakikalık bir dinlenme verilecek. Dolayısı ile öğrenci derse girer gibi sınava girecek, teneffüste dinlenecek, ihtiyacını karşılayacak. Dolayısı ile 2-3 saatlik sınav esnasında ihtiyaçtan dolayı sınavı yarıda bölme psikolojisi ortadan kalkmış oldu. Biz Milli Eğitim olarak yaptığımız bu çalışmada, daha önce olduğu gibi yüzde 100 başarı ile sınavlarımızı tamamladık. Bugün itibari ile hiçbir okulumuzdan herhangi bir problem gelmediği gibi, tüm idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz de çok rahat ortamlarda bu sınavı yapmaktadırlar. Tabi ki, bu sınavda sadece sağlıklı öğrenciler değil, hafif düzeyde engelli olan öğrencilerimizi de sınavlara alıyoruz. İlçemizde 10 tane öğrencimiz çeşitli okullarda özel sınıflarda özel olarak öğretmen arkadaşlarımızın nezaretinde sınavlara girmektedirler. Biraz sonra Şakir Lakşe Ortaokulu’ndaki 3 öğrencimizi sınıflarında ziyaret edeceğiz. Sınav saati bittikten sonra öğrencilerimiz ile görüşeceğiz. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, çocuklarımıza başarılar diliyorum. İnşallah bu süreç problem ve sıkıntı olmadan, sıfır hata ile tamamlanmış olacaktır. İnegöl eğitimi olarak Bakanlığımızın yapmış olduğu bu çalışmanın örneğini en iyi şekilde ortaya koyduğumuza inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim