Koronavirüs tedbirleri alınırken tarım ve gıdanın göz ardı edildiğini belirten Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, virüs nedeniyle alınan tedbirlerin süresinin uzaması halinde 2021 yılı için tarım üretiminde sorunların yaşanabileceğini söyledi.

Koronavirüs tehlikesi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında gıda ithalatının durdurulmasının daha büyük bir tehlikeye neden olacağını ifade eden Başkan Ahmet Uğur, “Ortalama 15 milyar dolar gıda ve tarım ürünleri ithal ettiğimizi dikkate alırsak, Korona virüsü nedeniyle ithalatı durdurduğumuzu da ülkemizde yaşayan 82 milyon insanımızın aç kalma durumuna düşmemesi için 2020- 2021 yıllarını şimdiden düşünmeliyiz” dedi.

Uğur, “İnsan yaşamını yok edecek boyutta olan Korona virüsünün tehlikesinden bahsederken ve bunun için bir sürü önlemler alınırken çok önemli olan tarımı ve gıdayı göz ardı ediyoruz. Yeterli gıda alınamazsa Corona virüsünü atlarsa dahi aç kalarak diğer hastalıklar musallat olur. Ortalama 15 milyar dolar gıda ve tarım ürünleri ithal ettiğimizi de dikkate alırsak Corona virüsü nedeniyle ithalatı durdurduğumuzu da ülkemizde yaşayan 82 milyon insanımızın aç kalma durumuna düşmemesi için 2020- 2021 yıllarını şimdiden düşünmeliyiz. Naçizane alınması gereken önlemler; boş ekilmeyen arazilerin mevsimi geçmeden ekilmesi sağlanmalı. Tohum, yakıt, gübre ve ilaç girdilerinin aşağı çekilmeli, temini kolaylaştırılmalı gerekirse tohum dağıtılmalı. Bu yılın önemine münhasır ürün veriminin artması için tarımla ilgili kurum ve kuruluşların sahaya inmesi üreticiye teknik yönden destek vermelilerdir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim