23 Haziran 2010 tar


23 Haziran 2010 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (ETÖGM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM)” kapsamına alınan İnegöl Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi’ne Bakanlık bütçesinden UMEM için 800 bin TL ödenek ayrıldı.

Bakanlığın ayırdığı 800 bin TL’lik ödenek dışında da UMEM için İTSO nezaretinde kampanya başlatılacağı öğrenilirken, kampanya kapsamında 700 bin TL civarında paranın toplanacağı, bu kampanyayla işadamlarının UMEM projesi kapsamında yardımları ile ellerini taşın altına koymasının beklendiği bildirildi.

İnegöl’de 20 bin kişiden yüzde 90’ının istihdam edileceği, Bilişim Teknolojileri Alanı, Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı, Giyim Üretim Teknolojisi Alanı, Makine Teknolojisi Alanı, Metal Teknolojisi Alanı, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı atölyelerinin makinelerinin yenilenerek, günümüz teknolojisine uygun hale getirilmesi konusunda 800 Bin TL ödenek ayrılırken, ayrıca kursa gelen kişilere her gün 15 TL ücrette verilecek.

Dün saat 11.00’de İnegöl Endüstri Meslek Lisesi müdürlük makamında “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM)” ile alakalı basın toplantısı düzenlendi.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl ve bazı yönetim kurulu üyeleri, İş-Kur İnegöl Şube Müdürü Mehmet Haliloğlu ve İnegöl Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ertan Kalkanlı’nın hazır bulunduğu toplantıda UMEM ile alakalı bilgilendirme yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, İnegöl Endüstri Meslek Lisesi’nin atölye makinelerinin yenilenmesi konusunda bakanlık tarafından 800 bin TL ayrıldığını kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (ETÖGM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’nin (UMEM)” yürürlüğe girdiğini bildiren Baştürk, “İlk aşamada 81 ilde bulunan 111 Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi proje kapsamında 30 Aralık 2010 tarihinde dahil edilen ilave 10 okul arasında İnegöl Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin de bulunması bizleri çok mutlu etti. Bunun gerçekleşmesindeki en büyük etken ilçemizin büyüklüğü, bir sanayi kenti olması ve insanımızın sergilediği dayanışmadır” dedi.

DÖRTÇELİK EML’YE İKİ KATKI

Projenin, Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne iki açıdan katkı sağlayacağını vurgulayan Baştürk, “Bunlardan birincisi Bakanlıkça sağlanacak 800 bin TL ödenekle okulda mevcut olan Bilişim Teknolojileri , Elektrik Elektronik Teknolojisi, Giyim Üretim Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanlarındaki  makine parkları yenilenecek ve günümüz teknolojisine uygun hale getirilecek. İkincisi ise okulda görev yapan meslek öğretmenlerinin tamamı, üniversite öğretim üyeleri ve büyük sanayi kuruluşlarının eğitim departmanlarında görev yapan öğretim elemanları tarafından verilecek hizmet içi eğitim seminerleri ile eğitimden geçilerek, bilgilerinin yenilenmesi sağlanmış olacak” diye konuştu.

UMEM’İN İNEGÖL’E KATKISI

Projenin ilçe içinde de önemli katkılar sağlayacağına işaret eden Baştürk, “İlçemizde mevcut olan ve işsiz durumdaki hemşerilerimiz bu proje kapsamında meslek eğitiminden geçilerek işe yerleştirmeleri sağlanmış olacak. Bu kişiler azami 3 ay süre ile Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde teorik eğitim alacaklar ve ardından teorik eğitim süresi kadar TOBB’ne üye işyerlerinde işbaşı eğitim programına tabi tutulacaktır. Gerek teorik gerekse işbaşı eğitim programı esnasında bu kursiyerler İŞKUR tarafından verilecek günlük cep harçlığını alacakları gibi (2010 için 15 TL) yine iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı da İŞKUR tarafından sigortalatılmış olacaklar” şeklinde konuştu.

Her iki kursu da başarı ile tamamlayan kursiyerlere sertifika verileceğini bildiren Baştürk, “Sertifika sahibi olanların asgari yüzde 90’ı en az teorik ve işbaşı eğitimi kadar (yaklaşık 6 ay) TOBB’ne üye işyerlerinde istihdam edilecektir. Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin UMEM projesi kapsamına alınması noktasında başta Bursa Milletvekilimiz Sedat Kızılcıklı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ertan Kalkanlı ise, okul ve İnegöl için büyük bir imkanın yaratılmış olduğunu belirterek, “Okulumuz artık, diğer 120 okulla birlikte şampiyonlar ligine yükselmiş durumda olacaktır. Bizler okul olarak, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

ARA ELAMAN YETİŞMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ PROJE

İTSO Başkanı Metin Anıl’da konuşmasında, İnegöl’ün hızla büyüyüp sanayileştiğine dikkat çekerek, buna bağlı olarak sanayide ara elemana da ihtiyacın hızla arttığını söyledi. İTSO’ya müracaat eden fabrikaların, özellikle Endüstri Meslek Lisesi mezunu ara eleman aradıklarını vurgulayan Metin Anıl, “Biz de ara eleman  bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu proje İnegöl’de kalifiye diye tabir ettiğimiz ara elemanı yetiştirme ve daha kolay bulma adına güzel bir projedir. Fabrikalarımızın daha bilinçli bir üretim yapmasını sağlama adına güzel bir projedir. Projenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İŞ-KUR İnegöl Şube Müdürü Mehmet Haliloğlu ise, bu projenin finansmanının İŞ-KUR tarafından karşılandığını belirterek, “Okulun teçhizat yenilemesi İŞ-KUR tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca daha sonra bütün kursiyerlere verilecek cep harçlığı ve öğretmenlere verilecek eğitimin giderleri yine İŞ-KUR tarafından karşılanacak. Lisemizde 2009 yılında 5 tane, 2010 yılında da 15 tane kurs düzenledik. Toplamda 243 kişi sertifika aldı. Bu zamana kadar İnegöl genelindeki kurumlarda düzenlediğimiz kursların yarısını Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi oluşturuyor. Esasında biz bunun temelini okulumuzda attık. Bundan sonrada UMEM projesi kapsamında yeni teçhizatla, öğretim kadrosunun yeni bilgilerle teçhiz edilmiş haliyle daha da güzel şekilde devam edecektir. Düzenlediğimiz kursları, sanayi kesimine sorara temininde güçlük çekilen meslekler nelerse o dallarda kurslar açıyoruz” dedi.

Haliloğlu, İŞ-KUR İnegöl Şube’sine kayıtlı işsiz sayısının 4 bin 500 ile 5 bin 500 arasında olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından ekip, atölyeleri gezerek bir takım incelemelerde bulundular.

UMEM İÇİN KAMPANYA

Bakanlığın ayırdığı 800 bin TL’lik ödenek dışında da UMEM için İTSO nezaretinde kampanya başlatılacağı öğrenilirken, kampanya kapsamında  İnegöl’deki sanayi kuruluşlarından 700 bin TL civarında katkı toplanmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim