Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın başkanlığındaki Belediye Meclisi toplantısına, 23’ü AK Parti, 8’i MHP’li olmak üzere 31 Belediye Meclisi üyesinin tamamı katıldı. 11 gündem maddesinin görüşüldüğü olağanüstü meclis toplantısında, 10 madde oy birliği ile 1 madde ise oy çokluğu ile kabul edildi.

4 MAHALLENİN İSMİ DEĞİŞTİ

Gündemin 3’ncü maddesinde yer alan mahalle isim değişikliği ile alakalı konuda bilgilendirme yapan Belediye İmar İşleri Müdürü Fatma Cavcı, “Büyükşehir yasasıyla birlikte ilçemizdeki tüm köyler ve beldeler İnegöl belediyesi sınırlarına katılarak mahallemiz olmuştur. Aynı ismin başka sokak, cadde, mahallelere verilemez ibaresine istinaden, ilçemizde 4 mahalle ismi değiştirilecek. İnayet mahallesi ismi Tuzla mahallesi, Osmaniye köyünün ismi Osmaniyeköy mahallesi, Hamidiye köyünün ismi Gazelli mahallesi ve Turgutalp köyünün ismi Turgutalpköy mahallesi olarak değiştirilmesi onayınıza sunulmaktadır” dedi.

Konu ile ilgili kısa Birgi veren Belediye Başkanı Aktaş ise, “Seri bir şekilde buna karar vermemiz gerekiyor. Komisyona havale etmeden karar almak istiyoruz” diye konuştu.

Söz alan MHP’li üye Emin Özdemir, “Bursa’da Hamzabey mahallesi var. İnegöl’de de var. Hamzabeyköy mahallesi olarak değiştirebilir miyiz. Çünkü, köyümüze yanlış postalar geliyor” dedi.

Başkan Aktaş, “Buna köy halkının bakış açışı önemli. 2 Mayıs 2014 tarihinde  olağan Belediye Meclisi toplantımız var. Dilekçe gelirse değiştirebiliriz” diye cevap vererek 4 mahallenin isminin değiştirilmesini oylamaya sundu. 4 mahallenin yeni isimleri, Belediye Meclisi üyelerinin  oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin 4’ncü maddesinde yer alan Belediye Başkan Yardımcısı maaşlarının belirlenmesi konusu görüşüldü. 4. Madde görüşmeleri sırasında Belediye Başkan Yardımcıları Alper Taban ve Eşref Yiğit salondan çıktılar.

Söz alan MHP’li üye İsmail Karaman, başkan yardımcılarına verilecek maaş miktarını kamuoyunun merak ettiğini ifade ederek, açıklanmasını istedi.

BELEDİYE BAŞKANI 6 BİN 500 LİRA MAAŞ ALIYOR

Başkan Aktaş, “İnegöl belediye başkanı 6 bin 500 lira maaş alıyor. Yıl sonuna kadar vergi gelirleri nedeniyle bu maaş miktarı düşüyor. Ortalama 6 bin lira maaş var. Yardımcılar ise 4 bin ila 4 bin 200 lira arasında maaş alacaklar. Bundan fazlasını kanuna göre veremiyorsunuz. Eşref Yiğit Tahtaköprü belediye başkanıyken daha yüksek maaş alıyordu. Şimdi daha düşük maaş alacak” dedi.

MHP’li meclis üyesi Fehmi Sarı ise, şakayla karışık “Beldeleri kapattınız tabi öyle oldu” dedi. Başkan Aktaş ise “hayırlısı olsun” dedi.

Başkan Yardımcılarının maaşının, Belediye Başkanına verilen miktarın üçte ikisi olarak belirlenmesi konusu oylanarak, oy birliği ile kabul edildi.

ADİL KANSU BAŞKAN YARDIMCISI OLDU

Başkan Aktaş, oylamanın ardından, bu gün itibariyle meclis üyesi Adil Kansu’nun da Başkan Yardımcısı olarak atamasının yapıldığını, 2 Mayıs 2014 tarihindeki toplantıda onun maaşı ile alakalı tekrar görüşme yapılacağını söyledi.

İNEGÖL’DE 23 DAİRE MÜDÜRLÜĞÜ VAR

Gündemin 5’nci maddesinde ise norm kadro konusunda görüşmeler yapıldı.

Madde hakkında bilgilendirme yapan Başkan Alinur Aktaş, “Tamamen mevzuat meselesi. Bizim inisiyatifimizde oluşan şeylerden ziyade kanun bunu tanımlamış. Belediyenin nüfusuna, sınıfına göre tanımlanmış. Biz kendi içimizde organizasyonla oluşturmaya çalışıyoruz. 30 Mart’a kadar teknik kadroya bir eleman almamız mümkün değildi. Büyükşehir’e bağlandıktan sonra mühendis, mimarla alakalı C12 sınıfına geçtiğimiz için, sayı arttı. 108 ilave personelimiz oldu. Önemli olan kanuna uygun bir şekilde iş yapabilmek. Bunla alakalı gerekli çalışmalar yapılacak. Gelen personelle beraber bayağı opsiyonlu bir belediye olduk. Artık İnegöl belediyesinde hizmet masası, stratejik planlama birimi gibi birim ismini verdiğimiz konular yok. Her şey bir daireye bağlanmış.  Yani müdürlükler var. İnegöl’de 23 daire müdürlüğü var” dedi.

BAŞKAN VE YARDIMCILARININ SORUMLU OLDUKLARI MÜDÜRLÜKLER

Başkan Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Turgay Yel yeni dönemde, benim şehir dışında olduğum zamanlarda Başkan Vekili olarak görev yapacak. İmar Komisyonu üyesi olması nedeniyle ayın 9 günü Büyükşehir’e geçeceği için şu anda Kent Konseyi Başkanının kullandığı oda kendisine tahsis edildi. 5 başkan yardımcımız Alper Taban, Eşref Yiğit, Adil Kansu, Güngör Sabri Günaydın ve Gülhan Şahin. Alper Taban’a İnsan kaynakları ve eğitim müdürlüğü, kültür ve sosyal işler müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü ve zabıta müdürlüğü bağlı. Eşref Yiğit’e herhangi bir birim bağlamadık. Bütün birimlerle irtibat halinde olacak. Belediyemizin 6 hizmet noktası var. Bunun yanında 91 mahalleyle koordinasyonu sağlayacak. Adil Kansu, Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Etüt-Proje Müdürlüğü’nden sorumlu olacak. Güngör Sabri Günaydın, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Müdürlüğü’nden sorumlu olacak. Gülhan Şahin ise Huzurevi Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Mezarlıklar Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden sorumlu olacak. Özel Kalem Müdürlüğü, Basın yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü ve Spor İşleri Müdürlüğü de bana bağlı olacak. Yeni ihdas edilen müdürlüklerle alakalı; Bilgi İşlem, Emlak İstimlak, Etüt-Proje, Spor İşleri ve Strateji Geliştirme Müdürlükleri tanımlamak adına bunları anlattık. Sadece norm kadroyu oyluyoruz. Ben geniş bilgi vermek istedim. Detayları Mayıs meclisinde görüşülecek”.

Konuşmanın ardından, madde oylanarak,  oy birliği ile kabul gördü.

OYLAT MESİRE ALANI BÜYÜKŞEHİRE DEVREDİLDİ

İnegöl Belediyesi tarafından 10 yıllığına Orman İşletme Müdürlüğü’nden kiralanan Oylat Mesire Alanı, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.

Gündemin 9’ncu maddesinde yer alan Oylat mesire alanının Büyükşehir’e devri hakkında bilgilendirme yapan Başkan Alinur Aktaş, “Oylat’ın hemen girişinde sol tarafta bulunan mesire alanındaki iş ve işlemler, İnegöl Belediyesi tarafından yapılıyordu. O alanı biz Milli Park’lardan kiraladık. Bununla alakalı iş ve işlemleri gerçekleştirdik. Çok güzel bir yer oldu. Sıkıntılı bir yerdi. Fakat şuan ne işlem yaparsanız yapın, bir işin sahibi yoksa o iş kesinlikle yarım yamalak oluyor. Dolayısıyla burada bizim İnegöl Belediyesi olarak bir şey yapmamıza gerek yok. Bu maddi külfet de getiriyor. Ben BURFAŞ’ın dönem dönem tesislerini de kullanan birisiyim. BURFAŞ bu manada farklı yerlerde tesisler açıyor. Eğer bu devir gerçekleştirilirse, BURFAŞ burada çok güzel bir tesis açacak. Bu işleri biz ihale etmeye kalksak, bu konuda çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliriz. Dolayısıyla bu yeri kira ücreti ile birlikte Büyükşehir Belediyesine devrinin kararını alacağız. İnşallah Oylat’taki tesislerle alakalı buranın örnek olacağını ifade etmek istiyorum” dedi.

Konuşmanın ardından Oylat Mesire Alanının Büyükşehir Belediyesi’ne devri konusu oylanarak,  oy birliği ile kabul edildi.

MAL SAHİBİNE YAKIŞIR

10. madde de yer alan Araç ve İş Makinesi Tahsisi konusunda bilgilendirme yapan başkan Aktaş, “Belediye meclislerimizde seçim öncesi bazı makine ekipmanlarla ilgili bazı kooperatif ve kurumlarla tahsisatlar yapılmış. Bu hiç sağlıklı bir uygulama değil. Bu kurumlar bunu ayda belki 30-35 saat kullanacak. İnegöl Belediyesine bu makineler lazım. 115 tane yerleşim alanı var. Dolayısıyla bu tahsisatların kaldırılması ve bu makine ekipmanın envantere geçirilmesi için meclis kararı alınacak. Özellikle iş makineleri olması nedeniyle çok işimize yarayacak. Şuanda bütün köylerden araç istiyorlar. Eğer tahsis edilen kooperatiflere de lazımsa, bizden istesinler onlara da yardımcı olalım. Ama mal, sahibine yakışır. Bunların sahipleri de İnegöl Belediyesidir” şeklinde konuştu.  Aktaş, belde belediyelerinin tahsis ettiği makine ekipmanlar hakkında da bilgi verdi.

YANLIŞ KARAR İDDİASI

Söz alan MHP’li üye İsmail Karaman, “Mal sahibine yakışır dediğiniz için, o insanların da o yörelerin sahipleri oldukları için böyle bir hakları vardır diye düşünüyorum. Bir başka konu; Cerrah, Yenice, Tahtaköprü ve Kurşunlu’nun meclis kararını ancak o belediyeler kaldırabilir. Dolayısıyla İnegöl Belediye Meclisinin bu uygulamayı kaldırma gibi bir hakkı yok. Bu yasal bir durum. Ancak yasayla kaldırılması gerekir. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdiği takdirde ancak bu mümkün olabilir. Burada yanlış bir karar arifesindeyiz. Arkadaşları uyarıyorum” dedi.

BİZ DERSİMİZE ÇALIŞTIK

Cevap veren  Başkan Aktaş, “Sizin söylediğiniz bize göre yorum. Biz dersimize çalıştık. Bir sıkıntı yok. Ve takdir edersiniz ki, nasıl biz İnegöl Belediyesi olarak devretmemiz gerekenleri Büyükşehir’e devrettiysek. Yapılan işlemle alakalı bir hata varsa, zaten ilgili kurumlar yürütmeyi durdurma kararı alabilir” diye konuştu.

ŞUANDA İMZANIZLA TERS DÜŞÜYORSUNUZ

Tekrar söz alan MHP’li üye Karaman, “Size göre yorum, bize göre yasal olduğunu düşündüğümüz konuyla ilgili Devir, Tahsis ve Paylaşım Komisyonlarının da bir kararı var. Vali beyin onayında. Sizin de imzanız olduğu bir karar. Şuanda imzanızla ters düşüyorsunuz” şeklinde konuştu.

YANLIŞ HESAP  BAĞDAT’TAN DÖNER

Başkan Aktaş, “Alakası yok. Benim nerede imzam var. Ben görmedim ki bunu. Siz zaten 12. ayda okutmuşsunuz bunları. Yanlış hesap varsa Bağdat’tan döner. Ben de o esnada bir iş ve işlem yaptırmak durumunda olsam, işi mahkemeye dökmem lazım. Bu kurumla alakalı bir şey. Yasanın bize verdiği yetkiyi kullanarak biz hareket ediyoruz” diye cevap verdi.

Konuşmaların ardından Araç ve İş Makinesi tahsisinin kaldırılması ve envantere geçirilmesi konusunu oylanarak, 8 MHP’li üyenin  ret oyuna karşılık, oy çokluğu ile kabul edildi.

 

Editör: TE Bilişim