-Yap-İşlet-Devret Mo

-Yap-İşlet-Devret Modeli İle İnşa Edilecek Olan, Saatte 3 Bin Ekmek Üretebilecek Kapasiteye Sahip Yeni Belediye Ekmek Fabrikasının Temeli Atıldı-
“Ekmeği El Değmeden Üreteceğiz”
İnegöl Belediyesi Ekmek Fabrikasının, Alanyurt yolu üzeri köprülü kavşağın yakınında  inşa edilecek olan yeni binasının temeli  dün düzenlenen törenle atıldı.
Dün saat 14.00'de İnegöl-Alanyurt Köprülü Kavşağının yanında bulunan alanda düzenlenen temel atma törenine Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye Başkan Yardımcıları Yusuf Şen, Turgay Yel, Sabri Günaydın ve Gülhan Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, AK Parti İl Genel Meclis Üyeleri M.Akif Kılıç ve İsmail Tarık Şimşek, AK Parti Belediye Meclis Üyeleri Nedim Bayram, Adil Kansu, Latif Balantekin ve  Ahmet Mestan, DP Belediye Meclis Üyesi Sadri Demirtaş ile İnegöl Kent Konseyi Başkanı Burhan Alıcı ve davetliler katıldı.
Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, en temel gıda olan ekmeğin  günlük yaşamın vazgeçilmez maddelerinden olduğunu belirterek, "İlçemiz ekmek fırını anlamında zengin bir yapıya sahip. Bilindiği üzere ekmek üretim ile ilgili kurumumuz İBEFTAŞ,  İnegöl Belediyesi’nin iştiraki ve öncülüğü ile kurulmuş bir şirkettir. Belediye eski Başkanlarımızdan Refik Tabakoğlu tarafından 27 Aralık 1979 tarihinde şuanda çarşı merkezinde hizmet vermekte olan fabrikası yapılmış. İki kat olarak yapılan eski fabrika, 4 adet matador fırına sahipti. 1995 yılında ikinci kattaki iki matador fırın iptal edilerek günümüze kadar 2 matador ekmek fırını ile faaliyet göstermiştir. Bu fırınlarımız da zaman zaman arıza çıkarmaktadır. Günlük 8 bin adet ekmek üreten fırınımız, hem fiziki yapı, hem bulunduğu konum, hem hijyenik şartlar, hem de halk ekmeğe olan ihtiyacı karşılayamaması sebebiyle miadını doldurmuş durumdadır. Bundan dolayı yeni bir ekmek fabrikası projesini gündemimize aldık" dedi.
İnegöl halkına kaliteli, sağlıklı ekmeği, en ucuz şekilde sunabilmek, ilçede faaliyet gösteren diğer ekmek fabrikalarını mağdur etmeden, ekmek fiyatlarına bir standart getirebilmek için bu projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Alinur Aktaş, "Öncesinde bu konuda derin bir saha araştırması yaptık. Bu işi en iyi şekilde yapan birçok yeri inceledik. Özellikle Bursa BESAŞ Halk Ekmek Fabrikasını mercek altına aldık. İstanbul Bağcılar, İzmit Gebze’ye gittik. Konya Meram Belediyesi’nin yöneticileri ile bu konuyu istişare ettik. Bir çok örnek halk ekmek fabrikasını yerinde görerek bilgiler aldık. Bu Belediyelerin, modern tesisler ve gıda standartlarında ürettikleri ekmeği, Yap-İşlet-Devret modeli ve özel şirketler marifeti ile yaptıklarını gördük. Bu yöntemi İnegöl’e göre geliştirerek, Halk Ekmek Fabrikası yapım işi için ihaleye çıktık. 27 Temmuz 2010 tarihinde yapılan ihaleyi Hasat Gıda, İnşaat ve Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti. Yap-İşlet-Devret modeli ile 18 yıllığına aldı. İnşaat çalışmasına 14 Eylül 2010 tarihinde başlandı. Yapının konuşlandırıldığı arsanın büyüklüğü 2 bin 722 metrekaredir. Projemizin bina oturum alanı bin 471 metrekare, asma kat alanı 388 metrekare olmak üzere toplam inşaat alanı bin 859 metrekaredir. Bina içerisinde bir asma kat mevcut. Burası, idari bina olarak kullanılacak. Projemizde otoparkımız da planlandı. 365 gün ihale süreci olmasına rağmen yeni yılın başında burayı tamamlamayı hedefliyoruz. Fabrikamızda, beyaz ekmek, çavdarlı ekmek, köy ekmeği, kepekli layt ekmek, tost ekmeği, hamburger, sandviç ekmekleri, açma, poğaça, simit ve börek üreteceğiz. İleriki dönemlerde de yaş ve kuru pasta üretimine geçmeyi hedefliyoruz. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya’dan sonra tünel sistemiyle, el değmeden ekmek üreten bir ekmek fabrikasını İnegöl’e kazandırıyoruz. Ekmek tünelimizin uzunluğu 27 metre. Bu teknoloji ekmek fabrikalarında uygulanan son teknolojidir. Ayrıca tünel sistemi ile el değmeden üretilmesi ve kullanılan sistem ve teknolojisi anlamında Türkiye’de iller dahil ilk 10 içerisindeyiz. Fabrikanın ilerde ulaşması hedeflenen tam kapasitesi saatte 3 bin adet 300 gram ekmektir. İnegöl’ün nüfus artışına ve ekmek ihtiyacına göre, yerel ekmek fabrikalarımızı da mağdur etmeden üretim kapasitesini planlayacağız. Projenin maliyeti 3,5 milyon TL’dir" diye konuştu.
Konuşmanın ardından butona basılarak yeni Belediye Ekmek Fabrikasının temeli atıldı.

Editör: TE Bilişim