İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularıyla ilgili açıklamada bulunarak, çiftçilerin mutlak surette sisteme kayıt olmaları gerektiğini ifade etti.
Sezai Çelik, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıran çiftçilerin birçok fırsattan faydalanacağını belirterek, “Bilindiği gibi Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmayan çiftçiler çiftçi sayılmıyor. Bankada, hayvancılıkla alakalı işlemlerde veya başka bir konuda yardım alamıyor. Biz özellikle çiftçilerimizin adına bu kayıt işini önemsiyoruz” dedi.


KAYIT OLUNCA ÜRETİM PLANLAMASI KOLAYLAŞIYOR
Sezai Çelik konu ile alakalı şu ifadeleri kullandı;
“Çiftçilerimiz, ÇKS’ye girdikleri zaman, bütün üretimleri Tarım Bakanlığının kayıtlarında gözüküyor. Dolayısıyla bu durum ülke genelinde sistemli bir şekilde yapıldığında üretim planlaması daha kolay hale geliyor. Biliyorsunuz kötü bir pandemi süreci atlatıyoruz. Bu süreçte tarımın ne kadar önemli olduğu tekrardan ortaya çıktı. Sadece Türkiye’de değil dünyada da tarımın değeri anlaşıldı. Bazı ülkeler üretmiş olduğu tarım ürünlerinin ihracatını yasakladı. Yani tarım her şeyin önünde gelir, bunu bir kez daha görmüş olduk.”


MUHTARLARIMIZ DA AYRICA İLGİLENSİNLER
“Bazı çiftçilerimizin halen daha Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmadığını biliyoruz. Biz kayıtlı olmayan çiftçilerimizden rica ediyoruz, lütfen gelip kayıt yaptırsınlar. Muhtarlarımıza ve üyelerimize de görev düşüyor. Onlar da konuyla ayrıca ilgilensinler. Bizim bütün çiftçilerimizin kayıtlarını yapmamız gerekiyor. Çiftçilerimiz, bazen tarım ürünü almak için müracaat ediyor. Fakat kayıt olmadıkları için alamıyorlar. Sonra kayıt olmaya çalışıyorlar. Bu da süreci uzatıyor. Temmuz ayında alacağın bir traktörü 3 ay sonra anca alabiliyorsun. Devletimiz de tarımla ilgili yeni kanunlar çıkarıyor. Siz ÇKS’ye kayıt olmadığınız zaman bunlardan yararlanamazsınız.”


İNEGÖL’DE ORTALAMA 2 BİN KAYITSIZ ÇİFTÇİ VAR
“Tarım Bakanlığı da 30 Haziran’da kayıtları Ekim’e kadar kapatıyor. Bu 4 aylık sürede çiftçilerimizin mağdur olmamasını istiyoruz. İnegöl’de şu anda 2 bin civarında bir çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemine girmediğini görüyoruz. Mutlak surette gelmelerini ve yaptırmalarını bekliyoruz. Çiftçiler bizim için çok önemli mağdur olmalarını istemeyiz.”

Editör: TE Bilişim