Geçtiğimiz iki hafta İnegöl’e heyecan verici anlar yaşattı.

Önce İnegöl Devlet Üniversitesinin temelini attık. Kaç Fakülte ile hizmet vereceğini hatta yerini bile bilmediğimiz bu temel atma törenin ardından, Hükümet 13 yıllık “yeni il yapmama” politikasını değiştirerek, İnegöl’ü il yaptı. Böyle-ce İnegöl Türkiye’nin 82. vilayeti olarak haritalarda yerini aldı. Bu gelişmeler yaşanırken, bir de baktık ki bizden başka kimsenin haberi yokmuş, ne üniversite, ne de il olma mevzusundan. Yani kendi içimizde yaşayıp bitirmişiz olayları…

Bu işler böyle olmuyor işte.

Seçim öncesi iki söylentiyi arşa çıkarmakla yürümüyor.

Biz burada Üniversite coşkusu yaşarken, Bandırma, İskenderun ve Alanya gibi ilçelerin siyasileri, şehirlerine üniversite kurulması ile ilgili kanun teklifini Komisyondan geçirmişler bile. Anlayacağınız herhangi bir Bakan bize söz verdi deyip, oturup beklememişler.

İl olma konusuna gelince; bu iktidar görevde olduğu sürece hiçbir ilçeyi il yapmadı. Mevcut hükümet politikası devam ettiği sürece de yapmayacak. Eğer il olma ihtimali gündeme gelecek ilçeler olursa işte bize, yani siyasetçisinden, basınına, halkından, sivil toplum kuruluşlarına kadar herkesin ayağı kalkması gereken zaman işte o zaman olacak.

O vakte kadar, siyasilere soracağımız soru ise şu olmalı. Nüfusu 70-80 bin olan ve hiçbir ekonomik canlanma göstermeyen ancak, nasıl olduysa il olan şehirleri sindirmemiz ve görmezden gelmemiz için bir yol düşündünüz mü? Bu adil bir durum mu? Ya da bu şehirler orta vade de yakınlarındaki en büyük şehre ilçe olacak bağlanacak mı? Bu durum böyle devam ederse vatandaşa dert anlatmanız da bir hayli zor olacaktır.

Zira, Muğla’nın Fethiye ilçesinde olduğu gibi il olmayı bekleyen nice ilçeler şehrin girişlerine “İl” tabelası asarak bir günlük il olma macerasına kalkışabilir.

Şimdi bu durumun bir benzeri de üniversite konusunda yaşanıyor. İlçelerde Devlet Üniversi-tesi kurulmadı bu zaman kadar. Bandırma, İskenderun ve Alanya üniversiteleriyle bu kapı aralanmış oldu.

Üniversite için işte şimdi söyleyecek sözümüz var.

İlçelerde Devlet Üniversitesi kurulabiliyor ise, İnegöl’e de İSTİYORUZ…

Eğer ilçeler söz konusu ise, üniversiteyi hak eden ilk 3 şehirden biri kesinlikle ve kesinlikle İnegöl’dür. Laf olsun diye söylemiyoruz bunu. İhracat, istihdam ve nüfus gibi birkaç rakama bakan herkes anlar, neden bu kadar iddialı olduğumuzu.

Şahsen üniversite hayaline yakın olduğumuzu düşünüyorum ama bu işler boş söylemlerle olmuyor. Biraz kalem oynatmak, raporlar oluşturarak gerekli mercilere İnegöl’ün avantajlarını anlatmak lazım. Umarım birileri bu çalışmaları yapıyor veya yapacaktır.

İl olma konusuna tekrar dönecek olursak; Bu ülke 67 ilden 81 İl’e çıkarken, İnegöl’ü il yapamamış zamanın iktidar parti temsilcilerinin şimdi çıkıp “İnegöl il olmalı, İnegöl’ü biz il yapacağız” demelerini de anlamsız buluyorum. Fırsatın en büyüğünün 90’lı yılların sonunda kaç- tığını unutmamak lazım… Yani mecliste iki farklı partiden iki İnegöl’lü Vekil ile temsil edildiğimiz dönemlerde…

Umarım, yaklaşan genel seçimlerde vekil adayları halkın içinde halen var olan il olma hayali üzerinden siyaset yapmazlar. Her il olma haberinde heyecanlanan İnegöl halkının artık bu konuda daha fazla kandırılmaya ihtiyacı yok.