İrade sözlükte; bir şeyi yapıp yapmamada gösterilen kararlılık, istek diye tarif edilmektedir. İrade eğitimi dediğimizde aklımıza peşinen şu kavramlar gelmektedir, istek, direnç, sabır. Bunun nihayetinde ortaya çıkan kararlılık ve başarı.

İrade eğitiminin en güzel örneği şu mübarek günlerde tutmuş olduğumuz oruçtur. Bizlere tüm bu güzellikleri veren Allah´ın rızası, hoşnutluğu ve sevgisini kazanmak adına diğer günlerde yaptığımız alışkanlıklardan uzak duruyoruz. Kararlılığımızın eseri bizi belki diğer günlerde yemeye doyamadığımız lezzetli yiyecekleri, meyveleri elimizin tersi ile itiyoruz. Çünkü o iradenin güçlenmesi ve sonucunda güçlü kılınması ile Yüce Yaratıcının hoşnutluğu ve sevgisini kazanma vardır.

İrade eğitiminin aşamalarını şöyle sıralayabiliriz:
1-İstemek, istekli olmak,
2-Yılmadan devam etmek
3-Zorluklar karşısında direnmek ve sabırlı olmak
4-Kararsızlıktan uzak, kararlı bir duruş sergilemek
5-Sonucu yılmadan beklemek
6-Ve başarı
İrade eğitimi sonucunda kararlı bir kişilik ve başarıya ulaşmanın mutluluğunu yaşayan bir insan vardır.
Yüce Allah insana seçme hürriyeti tanımış ve ona kötü ile iyiyi birbirinden ayırma gücüne malik bir akıl vermiştir. Ve insan iyi yada kötü olanı yapma/yapmama gücüyle birlikte iradeye sahip olmuştur.
İrade eğitildiği sürece başarıya ulaşmıştır. Eğitilmediğinde ise pasifleşip çevrenin ve kendi iç dünyasının (nefis) yıkıcı bombardımanı karşısında direncini yitirip yanlış ve yasak olanın hakimiyetine girmiştir.
Onu eğitmenin yolu iradenin kendini geliştirmesidir. Öncelikle ben iyi, doğru ve güzel olanı istiyorum demesi gerekir. Bu isteği gerçekleştirme adına yılmadan yoluna devam etmeli. Muhtemeldir ki karşısına engeller çıkacak, bu engelleri aşma adına direnme ve sabır göstermek gerekir. Sabrına yardımcı olarak, kararlılığını yoldaş etmeli. Onu yolundan edecek şey aklına gelecek olan acaba mı? Sorusu ve ben kimim ki özgüvensizliğidir. Bunlara göz açtırmayıp kararlı bir tavır sergilerse ve sonucu yılmadan beklerse (tevekkül), başarıyı yakalamış olacaktır.
İrade eğitimini siz iş hayatınızda, eğitim hayatınızda ve nihayetin tüm hayatınız da tatbik ettiğiniz takdirde başarısızlık semtinize uğramayacaktır.
O halde bu günden tezi yok istekli olduğunuzu, sabrınızı ve kararlılığınızı gösterin ki hem dünyanız hem de ahiretiniz güllük gülistanlık olsun.
Boş boş durmanın veya başkalarından yardım beklemenin bir anlamı, bir kârı yok. Haydi kendinize gelin kalkın ayağa.