Kalp rahatsızlıkları diş tedavileri açısından çok önemli bir konudur. Ancak temelde hastaları diş ile ilgili olan dikkat gerektiren iki durum kan sulandırıcı ve antibiyotik kullanımıdır. Diş şikayeti ile diş hekimine başvuran bir hastayı diş hekimi de en temel olarak bu iki durumu dikkate alarak değerlendirir.

Kan Sulandırıcı Kullanımı ve Diş Tedavisi
Aspirin, Coumadin, Plavix gibi kan sulandırıcı (antiagregan) ilaç kullanan hastalardaki en temel problem kanamanın durmayacak olmasıdır. Bu şu anlama gelir; eğer diş hekiminiz size kanamalı bir işlem yapacaksa işlem öncesinde kan sulandırıcı problemi çözülmelidir. Aksi halde örneğin diş çekimi sonrasında yara yerindeki kan pıhtılaşmayacağı için kanama durmayacaktır.

Diş hekimleri kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların tedavilerini kalp doktorları ile fikir alışverişi (konsültasyon) yaparak gerçekleştirirler. Diş hekimi eğer gerek görüyorsa, kalp doktoruna yapacağı işlemleri anlatan bir yazı yazar, kalp doktoru da bu yazıya göre hastanın durumunu değerlendirerek kan sulandırıcıyı belirli bir süre kesebilir ya da alternatif ilaçlar verebilir.

Kan sulandırıcı kullanan hastalar kesinlikle ilaçlarını kendi kararlarıyla kesmemelidir. Bu durum sağlık açısından sorunlar yaratabilir. Ayrıca kanama sorunu olmayacak tedavilerde kan sulandırıcı ilaçları kesmeye gerek olmayabilir. Bunun kararını diş hekimi ve kardiyolog birlikte vermelidir.

Antibiyotik Kullanımı
Stent operasyonu geçirmiş, kalp kapağı rahatsızlığı bulunan ya da kardiyolog tarafından işlemler öncesinde antibiyotik kullanması yönünde karar verilen hastalara “antibiyotik proflaksisi” adı verilen koruyucu bir tedavi uygulanır.
Bu proflaksi yine kan sulandırıcıda olduğu gibi diş hekimi ve kardiyolog arasındaki konsültasyon sonucunda uygulanır.
İşlemin amacı, diş tedavisi sırasında ya da sonrasında olası bir enfeksiyondan hastayı korumaktır. İşlemden önce antibiyotik almış hastanın kanındaki antibiyotik, kana karışması olası mikroorganizmaları yok edecek böylece bu mikroorganizmaların sebep olabileceği durumlardan da korunulmuş olacaktır.

Diş hekiminin yapacağı her işlemden önce antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Bazı tedaviler antibiyotik kullanımı gerekmeden de rahatlıkla yapılabilir. Örneğin; basit dolgular, diş beyazlatma, lamine uygulaması....

Antibiyotik proflaksisinin gerekip gerekmediği mevzusu son yıllarda tartışılan bir konudur. Bazı hekimler çoğu zaman antibiyotik kullanımına gerek görmezken bazıları bunun tersine davranır. En doğrusu kardiyolog ve diş hekimi ortaklaşması ile en doğru kararı vermektir.

Ağız ve kalp sağlığı için nelere dikkat edilmeli ?
Kalp zarı iltihabı gibi hastalık geçirmiş olanlarda bir çok kardiyolog kanamalı diş tedavisi öncesi kalbi korumak için antibiyotik kullandırmaktadır. Fakat şu unutulmamamlıdır ki ağız içindeki bakterilerin yoğunlukla bulunduğu fokal enfeksiyon odaklarının( iltihaplı diş ve diş etleri, çürük dişler, eksik doldurulmuş kanal tedavili dişler, uymu bozulmuş dolgu ve kaplama dişler …vb) kaldırılması kalbi korumanın en önemli yoludur. Ve de iyi bir ağız hijyeninin şart olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.

Kalbi korumak için yapılası gereken ağız ve diş sağlığı nasıl olmalıdır?
-Dişerimizi günde 2 kere en az 2 dakika boyunca fırçalamalıyız.
-Diş fırçamızı 3- 4 ayda bir yenilemeliyiz. Uzun süre kullanılan fırçalar üzerlerinde bakteri biriktirir.
-Normal diş fırçaları diş aralarını temizlemediği için, günde en az 1 kere mutlaka diş ipi kullanmalıyız. Diş araları fazla olanlar ara yüzler için arayüz fırçaları kullanmalılar.
-Yılda 2 kere mutlaka diş hekimine muayene olup profesyoel diş temizliği yaptırılmalı. Diş hekiminiz sizin fırça ile temizleyemediğiniz alanları temizleyip, diş eti hastalığının en büyük düşmanı olan plak ve tatar temizliğini yapacaktır.
-Ağız, kalp ve beden sağlığınız için sigarayı bırakın.sigarayı bırakmak sizi diş eti hastalıklarından, kalp hastalıklarından , ağız kanserlerinden korur.