“Okumayı bilen bir kimse kendini yüceltme, çok yönlü olabilme,yaşamını ilginç, üstün ve kusursuz yapabilme gücüne de sahip demektir.” Der, Henry Huxley Kitap bir yol göstericidir aslında yanılmamak, doğru adımlar atabilmek için mutlaka kitabın rehberliğine ihtiyaç vardır.

Çocuklarda ilk öğrenme ve bir takım alışkanlıkların kazandırıldığı ilk ortam aile ortamıdır. Bu durumda anne-babanın sergilediği tutum ve davranışlar ileride çocuğun okuma alışkanlığını önemli ölçüde etkileyecektir. Bir okul rehber öğretmeni olarak bana en çok ebeveynlerden gelen şikayet çocuğun kitap okumayı  sevmemesi konusu ile ilgili oluyor.Benimde bu soru karşısında kendilerine sorduğum ilk soru;siz kitap okuyor musunuz?

Çünkü okumayan ve çocukların okumasına destek olmayan ebeveynlerin çocuklarının gerçek anlamda okuma alışkanlığına sahip olması beklenemez. California Üniversitesi’nden araştırmacılar “Bir çocuğun başarısı evinde bulunan nesnelerden en çok neye bağlıdır” sorusuna cevap bulmak için 20 yıl devam eden 27 ülkenin ve 70.000 binden fazla kişinin katıldığı kapsamlı bilimsel bir araştırma yapmışlar. Araştırma sonucunda evinde daha çok kitap olan ailelerin çocuklarının hem daha fazla eğitim gördüğünü hem de daha çok kazandığını ortaya çıkarmış yani iyi bir kütüphane hem akıl hem de para getiriyor.

Okuma alışkanlığının temeli ailede atılır ve devamı eğitim sistemi içinde öğretmenler tarafından öğrenciye kazandırılır. Anne-babalar maalesef çocuk ergen dediğimiz döneme geldikten sonra çocuğunda kitap okuma alışkanlığı olmadığından şikayet eder fakat bu alışkanlığın kazandırılması gereken dönem aslında yenidoğan dönemidir.Evet şaşırmayın lütfen, çocuk 3 aylık dönemde uyku rutini oluşturulurken çocuğa kitap okunabildiği gibi her gelişim döneminin içeriğinin kendine has olduğu bir çok kitap vardır.Örneğin çocuklar ilk bir yılda daha parlak renklerde olan, büyük net şekillerin yer aldığı fazla karmaşık olmayan kitapları sevebilir.

Harward Üniversitesi’nden Catherine E.Snow çocuğun ilgilendiği konularda kitap seçmenin ona bu alışkanlığı kazandırmada önemli rol oynadığını belirtir.

Anne–babaların çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırabileceği birçok yöntem var aslında bunlardan birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz.

---Mutlaka belli saat aralıklarında uygulayacağınız bir kitap okuma rutini oluşturun.

---Çocuğunuzun yaşına uygun kitaplar seçmesini sağlayın ve bu konuda ona rehberlik edin.

---İlgi alanlarına göre seçilen kitap sürükleyici olacağından okuma alışkanlığı daha rahat             kazandırılır.

---Kesinlikle kitap okumayı ödül ve ceza yöntemleriyle ilişkilendirmeyin.

---Evde izlenilen televizyon süresini kısaltın.

---Tüm aile fertlerinin okuduğu kitabı analiz ettiği eğlenceli bir ortam oluşturun.

---Çocuğun sık zaman geçirdiği yerlere mutlaka kitap yerleşimi yapın.

---Okuma köşeleri oluşturun.

---Birlikte kütüphane ziyaretleri yapıp oradaki kitapları incelemesini sağlayın.

Ve son olarak Ovidius’un güzel bir sözüyle noktalamak istiyorum yazımı. “Yetişen zekaları kitaplarla beslemeyen uluslar, yıkılmaya mahkumdurlar.