Gençlerle Başbaşa isimli kitabından Ord. Prof Dr. Ali Fuat Başgil “Batılıların ileri olması bizden zeki ve çalışkan insan olmasından kaynaklanmıyor, onlar planlı çalıştıklarından dolayı başarılı olmuşlardır.” Der.
Kainatın işleyişini incelediğimizde, insan dışındaki tüm canlı ve cansız varlıkların bir nizam ve intizam içinde hareket edip, yaşadığını görürüz. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda şu sonuca ulaşılmıştır. Bu düzenden en ufak bir sapma kaos kargaşa demektir.
İnsan çevresini izlediğinde plan ve programın ne denli önemli olduğunu görecektir. Düşünün gecenin yerini gündüz; kışta, bahar veya yaz yaşadığımızı ve çok daha önemlisi yaşam kaynağı güneşten en ufak bir uzaklaşma her şey altüst edecektir değil mi? Belki yaşamak bile mümkün olmayacak.
Plan ve programlı yaşama kişiye başarıyı beraberinde getirecektir. Dikkat etmişimdir, üniversite veya ortaöğretime geçiş sınavında dereceye giren hemen hemen her öğrenci aynı cümleleri kurar: “Ben çok çalışmadım; ama planlı çalıştım. Neyi ne zaman yapacağımın plan ve programını yaptım ve başarılı oldum.”
Başarı hayatı kendine zehir edip, çok çalışmakla elde edilen bir olgu değildir. Ancak günü gün ederek de elde edilmez. Bir zahmet ve emek vardır. Emek ve alın terinin de mutlaka bir karşılığı olacaktır.
Burada bir kavram çok hoşuma gider “prensip”, insan prensipli olmalı, koyduğu kuralları mutlaka uygulamalıdır. Eğer ben günlük şu saatler arasında ve şu kadar saat çalışacağım diyorsa bu koyduğu kurala uymalı. Yaşamımızda bazen aksiliklerde olmuyor değildir. O olağanüstü durumlar için alternatifiniz olmalı günlük 3-5-7 her ne ise belirlediğiniz saat çalışmayı prensip haline getirdi iseniz, o saatlere mutlaka riayet edin. Olağanüstü durumlarda çalışamadığınız saatleri diğer günlere yayarak telafi ediniz, boş ver derseniz. O boş verler çoğalır ve prensipleriniz yok olur. Bu da plan ve programınızı rafa kaldırmanız demektir. Siz daha sonra şu bahaneye sığınır olursunuz “çok çalışıyorum; ancak başarılı olamıyorum” bu kaçınılmaz bir sondur. Plansız çalışmak, çalışmak değil kendinizi yıpratmaktır. Evrenin planlı işleyişi gibi insanının biyolojik, fizyolojik ve ruhsal yapısına uygun olan planlı işleyişidir. Plan ve program sizi başarılı kılar.
Plansızlık kaos ve başarısızlıktır.