Sırtını sağlama almanın ve güven içinde olmanın anlamı değil midir “arkadaşlık”? İyi gününde değil, kara gününde yanında olmalı, dertleşebilmelisin.

İnsanoğlunun olmazsa olmaz ihtiyaçlarından birisidir, arkadaş olma, arkadaş bulma. Maslow´un belki de ihtiyaçlar piramidindeki fizyolojik ihtiyaçlardan sonraki bütün ihtiyaçlar hiyerarşisinde(güvelik ihtiyacı, ait olma-sevgi ihtiyacı, değer ihtiyacı, kendini gerçekleştirme ihtiyacı) yer bulan bir duygudur, olgudur arkadaşlık.

Danışabileceğin, konuşabileceğin bir insan ararsın. Konuşmasın; ama karşında dursun ve seni dinlesin o bile yeter çoğu zaman. Bu kadarı insan için önemlidir. Kendini değerli hissedersin, mutlu olursun.

Bu konuda aklıma Sevgili Peygamberimiz ve Hz. Ebubekir arasındaki arkadaşlığı gelir. Çocukluktan başlayıp, dar-ı bekaya göçe kadar devam eden. Samimi, güven dolu ve sevgi ile bezenmiş bir arkadaşlık. “Emin” ve “Sıddık” olan bir arkadaşlık. Miraçta “O, söylüyorsa doğru söylüyordur.” Kesin güven duygusu etkilemiştir beni.

Kutsi Hadis-i Şerifte Allah “Ben´im rızam için bolca sarf edenlere, birbirini sevmede samimi ve içten davranan sadıklara, akraba ve dost ilişkisini kesmeyenlere veya birbirini ziyaret edenlere sevgim hak olmuştur.” buyurur.

Yine manevi kültürümüzün temel şahsiyetlerden olan Mevlana ve Şems arasındaki arkadaşlık, Mevlana, Şems´ten ayrılmasın verdiği hüzünle yemeden içmeden kesilmiştir. Kimse ile görüşmüyor inziva ve tefekkür içindedir. Buna üzülen halktan birisi Mevlana´ya efendim, Şems´in geleceğini duyduk dediğinde. Mevlana bunun sevinci ile elinde avucunda ne varsa fakir-fukaraya dağıtır. Bu olay karşısında yanlış yaptığını anlayan kişi yine Mevlana´ya biz sizin üzüldüğünüzü gördüğümüz için böyle söyledik, size şaka yaptık dediklerinde. Mevlana´nın cevabı çok anlamlıdır. Önemli değil bu sözün yalanına malım, gitsin inanın gerçek olsa idi canımı da vermeye hazırdım der. Arkadaşlık bu kadar değerlidir, bizim kültürümüzde.

Belki bu kadar ileri derecede arkadaşlık Allah dostlarında mevcuttur. Ancak günümüzde bunun asgarisi olacak arkadaşlık olmalıdır ki, insan kendini güvende hissetsin, sevildiğini, dinlendiği ve bir dost elinin olduğunu düşünsün.

Bizimki de öyle bir arkadaşlık Hülya Katanalp Biroğul ile sırdaşım, arkadaşım. Beni dinleyen, beni anlayan. Bana güven veren bir insan. İyi ki varsın arkadaşım.

Saate bakmaksızın, nereden geldin demeksizin arkadaşı olmalı bu dünyada insanın. Arkadaşlıklarınız daim olması dileklerimle.