Bugüne kadar yetiştirdiği öğrencilerle sağlık sektörüne büyük hizmet sunan Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Meslek Liseleri arasında iş garantisi olan tek okul olmasıyla öğrencilerin okumak için yarıştığı bir okul haline geldi. “İnegöllü Sağlıkçılar Avrupa´da” projesi kapsamında yurtdışında da staj yapma imkanı sunulan okuldan bugüne kadar bin 188 öğrenci mezun oldu.

BİN 188 SAĞLIK PERSONELİ MEZUN OLDU

21 Kasım 1992 tarihinde İnegöl´e bağlı Şipali mahallesinde Sağlık Memurluğu ve Hemşirelik bölümleri ile kapılarını açan Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2003-2004 eğitim öğretim yılında hayırsever işadamı Salih İbrahim Kırcalı tarafından yapılarak milli eğitime bağışlanan mevcut binasında hizmet vermeye başladı. 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığının mesleki eğitiminin yeniden yapılandırılması çerçevesinde okulun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi statüsüne alındığını belirten Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdurrahim Mercan, “Yeni statü ile Sağlık Meslek Liselerinin mevcut bölümlerinin hepsi kapatılmıştır. Bu sene 2 hemşire, 1 Acil Tıp Teknisyenliği (ATT), 1 anestezi ve 1 radyoloji olmak üzere 5 şubemiz var. Bu bölümde okuyan öğrencilerimiz son mezunlarımız olacak. Bunların yerine hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği olmak üzere 3 yeni bölüm açılmıştır. Ben okulumuza 24 Eylül 2014 tarihinde yönetici olarak atandım. Okulumuzun başlangıcından bu yana toplam 123 sağlık memuru, 533 ATT, 619 hemşire, 23 tıbbi sekreter olmak üzere bin 188 sağlık personeli mezun etmiştir. 2016-2017 eğitim öğretim yılında 379 öğrencimiz bulunmaktadır. Ayrıca şuanda hali hazırda 1 müdür, 2 müdür yardımcısı ve 18 öğretmen kadrosu ile eğitim öğretimini sürdürmektedir” dedi.

AVRUPA´DA STAJ İMKANI

Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 2015-2016 eğitim öğretim yılında çok farklı bir alanda eğitim sürdürmeye başlandığını ifade eden Mercan, “Bu anlamda İnegöllü Sağlıkçılar Avrupa´da projesi kapsamında 60 öğrencimiz ve 9 öğretmenimizle Almanya ve Portekiz´de iyi sağlık uygulamaları sunan kurumlarda staj yapma imkanı bulduk. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için çok faydalı olan b projede 15 gün Almanya ve 15 günde Portekiz´de olmak üzere toplam 30 gün öğrencilerimizin yurtdışında staj yapmalarını sağladık” diye konuştu.

BURSA´DA BİRİNCİ SIRADAYIZ

TEOG puanıyla öğrenci alan Sağlık Meslek Liseleri arasında Bursa´da birinci sırada yer aldıklarını belirten Abdurrahim Mercan, “Özellikle Bursa ilinde hali hazırda bugün ki konumumuzda TEOG puanıyla öğrenci alan Sağlık Meslek Liseleri arasında 387-475 puan ortalamasıyla il birincisi olarak eğitim öğretimimizi sürdürmekteyiz” dedi.

İŞ GARANTİLİ OKUL

Statü değişikliğinin ardından veliler ve öğrencilerde iş bulma noktasında yanlış bir kaygı oluştuğunu söyleyen Müdür Mercan, “Statü değişikliğinin ardından öğrencilerde ve velilerimizde ‘Biz artık hemşire, ebe, ATT olamayacağız. Acaba 1-2 yılda daha okuyup, iş bulur muyuz, yoksa bulamaz mıyız´ kaygısı oluştu. Bunlar kesinlikle yersiz bir kaygı. Sağlık Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımız ülkemizin şuanda içinde bulunduğu sağlık personel ihtiyacını yapmış oldukları makro planlarla tespit etmişler. Dolayısıyla bunun ileri ki süreçte bu alanların ülkemizde daha fazla ihtiyaç duyulacak meslek alanları olacağını karar verilmiş ve bizden mezun olan hiçbir öğrencimizin kamu ve özel sektörde iş bulamama gibi bir durumu yok. Neredeyse Meslek Liseleri içerisinde iş garantisi olan tek Meslek Lisesi statüsündeyiz. Bize olan talep oldukça yüksek. Okulumuz derslik anlamında ufak tefek eksikleri olsa bile biz bunu minimize etmek için daha önceki yıllarda fazla aldığımız şube sayısını rasyonel bir noktaya çekip, mevcut fiziki koşullarımızı rahat bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Okulumuzda rehberlik servisimiz, kütüphanemiz, teknik odamız, mescidimiz, voleybol ve basketbol sahamız mevcut” diye konuştu.

TÜRKİYE´DE TEK KURULUŞUZ

Aynı zamanda Türkiye´de İlk Yardım Eğitim Merkezi olarak eğitim veren Sağlık Meslek Liseleri arasında tek kuruluş olduklarını ifade eden Mercan, “Bu sene Bakanlığımızdaki yeni yapılandırmayla bazı okullarımızda bu kapsama alındı. Bu kapsamda çalışmalarımızı da yaptık. Bu anlamda okul olarak aynı zamanda toplumsal hizmette veriyoruz. Okulumuzun kuruluşundan bu yana katkı suna herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. NEVZAT KAHVECİ

Editör: TE Bilişim