Evcil hayvan, kümes ve ahır hayvanları besleyenler bu haber size…

İnegöllü veterinerden çarpıcı açıklamalar…

Dünyayı saran Coronavirüs nedeniyle birçok önlem alırken, hayvandan insana, insandan hayvana virüsün geçip geçmediği ise merak konusu oldu. İnegöllü Veteriner Hekim Osman Çağlar Ortanca, özellikle evcil hayvan besleyenler ile kümes ve ahır ve sokak hayvanları konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyardı.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Osman Çağlar Ortanca, hayvandan insana, insandan hayvana COVID-19’un bulaşabileceği uyarısında bulunarak, COVID-19 virüsünün insanları etkiyebileceğini ancak hayvanlarda şu ana kadar tespit edilen ölüm vakası bulunmadığını söyledi. Dünya genelinde Coronavirüsün 19 çeşidi olduğunu, ancak bazı türlerinin özellikle buzağı ve kuzularda ölüme sebep olduğunu, ancak şuan dünyaya yayılan salgın türünün henüz hayvanlar üzerinde bir etkisine rastlanmadığını açıkladı.

BU AÇIKLAMAYA DİKKAT

Açıklama yapan Veteriner Hekim Osman Çağlar Ortanca, “İnsanlardan hayvanlara, hayvanlardan insanlara geçen hastalıklara bizler Zoonoz hastalıkları diyoruz. Covid-19 Zoonoz bir hastalık değildir. Her hayvanda Corona hastalıkları olabilir. Ancak bu, insanlara geçebilen değil sadece kendi türleri arasında geçebilen hastalıklardır. Dikkat edilmesi gereken durum, COVID-19 virüsünü taşıyan insanlarla alakalıdır. Eğer virüslü kişiler hayvanlara dokunursa, bu hayvanlara dokunan diğer kişilere bulaşma riskini oluşturur. COVID-19’u  bulunan bir insan örneğin bir köpeği sevdiğinde bizlerde o köpeğe temas edersek bu şekilde bu salgına maruz kalabiliriz. Taşıyıcı demek doğru değil, etkileşim sayesinde bulaştırma diyebiliriz. Masaya dokunduğunuzda da bulaşabilir. Biogüvenlik dediğimiz korunma yöntemleri var. insanların buna dikkat etmesi gerekir. Bizim öncelikle dikkat etmemiz gereken şey kendi sağlığımıza dikkat ederek kendimizi Covid’den korumalıyız. Bizlerde hizmet vermeye devam ediyoruz. İnsan sağlığı ne kadar önemliyse hayvan sağlığı da önemlidir. Hayvanların sağlığı bizlerin sağlığı için önemlidir.”.

EVCİL HAYVANLARA DİKKAT     

Hayvan severleri uyaran Ortanca, “Şuan dışarı çıkmamamız gerekiyor ama tabi sokaklardaki can dostlarımızı da unutmamamız gerekiyor. Tabi evcil hayvanlarınızı da şu dönemde kimse sevmesin. Bu nedenle bu dönemde, evcil hayvanları, kümes hayvanları, ahır ve sokak hayvanlarıyla temas etmemeye dikkat edilmesi gerekir” dedi.

KURBANLIKLARA DİKKAT!

Kurban döneminin yaklaştığını söyleyen Ortanca, “Koronavirüs’ün yeni versiyonları çıkmaya başladı. Bu süre zarfında ne olacağını bizde bilemiyoruz. Bu virüs tip insandan hayvana veya hayvandan insana bulaşmıyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar içinde durum aynı. Onlardaki virüs insanları etkilemiyor. Fakat kurbanlık hayvanlara yaklaşırken steril bir şekilde yaklaşıp, kesim işlemlerinin de daha hijyenik şekilde yapılmasını öneriyoruz. Ayrıca kümes, evcil ve ahır hayvanları olan insanlarımızın bu dönemde dikkatli olmaları önemlidir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda kurbanlık oldukları yaşa geldiklerinde Koronavirüs etkisini yitirmiş oluyor. Örneğin; büyükbaş hayvanların buzağıların da, küçükbaş hayvanların kuzularında görünen Koronavirüs yetişkin büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara geçmiyor. Dolayısıyla kurbanlık hayvanlarda Koronavirüs söz konusu olamaz” dedi.

Editör: TE Bilişim