Ülke genelinde yaşanan arz nedeniyle tomruk fiyatları 1 yılda neredeyse %300 oranında arttı.  Devlete ait ormanlarda resmi kesim yapan orman köylüleri, mazot, işçilik ve yemek masraflarının 2 kattan fazla artış gösterdiğini, tomruk fiyatlarında büyük artış yaşanmasına karşın kendilerine zam yapılmadığını iddia ederek isyan ettiler.

İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü tarafından belirlenen bölgelerde resmi yapılan kesim ücretleri büyük tartışma konusu oldu. Arazi şartlarına göre değişen kesim ücretleri yaklaşık 1 yıldır 180 TL ile 307 TL arasında uygulanıyor. Normal bir araçla girilemeyen en zorlu bölgelerde metresine 307 TL ödenen orman köylüleri bu tomrukları ise ihalede 2500-4000 TL arasında satışını gerçekleştiriyor.

ANKARA BELİRLİYOR

Kar kış demeden zorlu şartlar altında aylarca ekmek parası kazanmak için mücadele veren orman köylüleri devletin belirlediği resmi kesim alanlarına yönlendiriliyor. 10 yılda bir Ankara’dan gelen uzman ekip, amenajman planı yaptıktan sonra  kesim yapılacak olan bölgeleri köylülere veriyor. Kesim ücretleri de yine Ankara’dan bakanlıkça belirleniyor.

ONLARCA KİŞİ ÖLDÜ

Devletin ormanlarında hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalışan orman köylülerinden bu güne kadar o’nlarca kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi ise sakat kaldı. Arazi yollarını bile kendi bütçelerinden kiraladıkları iş makineleriyle açan köylüler, ağır ve riskli iş grubunda yer almasını istedikleri iş kolunun resmi bir hüviyete büründürülmesini ve kesim ücretlerinin kazanca göre güncenlenmesini talep ediyorlar.

MALİYETLER ARTTI, ARTIŞ İSTİYORLAR

İşçilik, mazot, yemek ve diğer masrafların %200 oranında artış gösterdiğini dile getiren orman köylüleri, “Bizler ormanlarımızın hem bekçisi, hem temizlikçisiyiz. Devletimizden beklentimiz, ormanlarda bizleri unutmamaları. Yeri geliyor 2 metre karda kesim yapıyoruz. Bırakın kesimi asla bir aracın gidemediği yolları bizler iş makineleri kiralayıp açtırmaya çalışıyoruz. Buna karşın bu bölgelere sadece traktörle ancak girebiliyoruz. Ülkemizde her şeyin fiyatı %200 arttı. Bizler sadece kesim yapmıyoruz. Kestiğimiz ağaçları orman depolarına teslim ediyoruz. En fazla iş kazası ormanlarda yaşanıyor. Buna karşın neden bizler mağdur ediliyoruz” şeklinde konuştular.

ÜZRETLERE SATIŞLARA GÖRE BELİRLENSİN

Bu kesim ücretlerinin satışlara göre belirlenmesi önerisinde bulunan orman köylüleri, “Bütün yük bizde. Buna karşın en çok mağdur edilende biziz. Devletimiz kestiğimiz ormanlara bizi ortak edebilir. Bu sayede daha çok verim elde edilir, orman köylüsü de mağdur olmamış olur. Tomruk fiyatlarının 3 kat arttığı ülkemizde  bizlerin ücretleri şu an çok komik durumda. Kesimi yapılan ağaçlar kaça satılıyorsa, satış yapılan bedelden bir yüzdelik belirlensin ve bu yüzdelik orman köylülerine verilsin. Arazi şartlarına göre bu yüzdelikler değişebilir. Ya da acilen kesim ücretlerine %100’ün üzerinde zam yapılsın. Artık dayanacak gücümüz kalmadı.” Şeklinde konuştular.

Editör: TE Bilişim