Bütün sene boyunca heyecanla ve ümitle beklenen TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) maratonunun daha sonuna geldik. Öğrencilerde yıl boyunca en çok konuşulan ve akıllara takılan sorulardan biride şimdi sınav puanıma göre hangi liseye gidebilirim? Benim için uygun lise hangisi?, gibi sorularla karşı karşıya kalmaktır.

En değerli varlıkları çocukları için kaygıları yüksek olan velilere bu süreçte izlemeleri gereken yolu oluşturmaya çalıştım.

Öncelikli olarak anne-babaların çocuğun kişisel özelliklerini , hayattan beklentilerini, hangi zeka türüne yatkın (etkin) olduklarını, yetenekleri ve mesleki ilgisinin hangi yönde olduğunu, ailelerin bilmesi gerektiğini öneriyorum. Her öğrenciye göre farklılık gösteren tercihler çok yönlü bir şekilde ele alınmalıdır.

Mesela okulun eve olan mesafesi kesinlikle yolda en az vaktin geçeceği şekilde düşünülmelidir. Uzak mesafeler çocukta yorgunluğa neden olacağından dinlenme fırsatı bulamayabilir. Bu da çalışma süresini kısaltır. Motivasyonu düşürür.

Yine okulun müfredatı tercih nedenlerinden biridir. İstenilen lisenin mezunlarının hangi üniversitelerin, hangi bölümlerini kazandıklarına göz atmakta fayda vardır. Üniversitede sayısal bir bölüm tercih etmek isteyen öğrenci ‘Fen Lisesi´ne; Türkçe-Matematik veya Türkçe Sosyal tercih yapmak isteyenlere ‘Sosyal Bilimler Lisesi´ veya ‘Anadolu Lisesi´ne yönlendirilebilir. Mesleki alanda kendilerini geliştirmek isteyenler için ise Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine yönlendirilebilir. Ayrıca son dönemde Fen veya Sosyal Bilimler Programı uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri de vardır.

Sınıflarındaki öğrenci sayısı, okulun fiziki yapısı, üniversite başarısı, yabancı dil olanakları, sosyal aktiviteler de yine dikkat edilmesi gereken hususlardan bazılarıdır.

Tercihler ne kadar karmaşık görünse de sizler öğrenci ve veliler olarak kendinize en uygun kriterleri belirledikten sonra aslında her şey kolaylaşacaktır.

Bu süreçte tüm veli ve öğrencilere kolaylıklar dilerim.