Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile İnegöl Ahıska Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği işbirliğinde, sürgünün 77. yılı nedeniyle bir anma töreni düzenlendi.

Fatih Mahallesinde bulunan Ahıska Sürgün Anıtı Meydanında düzenlenen anma törenine Kaymakam Eren Arslan, Belediye Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın, İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan Baydemir, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan DATÜB İcra Komitesi Başkanı, İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş, “Değerli katılımcılar, Kasım ayı hele ki Kasımın 14 biz Ahıskalılar için hüznün, çilenin her zorluğa rağmen sabrın yüreğimize dolduğu bir aydır. 14 Kasım 1944; Ahıskalı Türklerin kendi öz ata topraklarından koparıldığı, sürüldüğü, soykırıma uğratıldığı ve bir daha geri dönmesine asla izin verilmediği tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen çok acı bir trajedinin başladığı tarihtir. Ahıska'da yaşayan yüz binin üzerinde Türk ve Müslüman, birkaç saat içinde, yanlarına eşyalarını almalarına dahi izin verilmeden yük vagonlarına bindirildi. Vagonlara üst üste bindirilen Ahıskalıların zorunlu yolculuğu bir aydan fazla sürdü. Zorunlu yolculukta yaklaşık 17 bin Ahıskalı Türk, açlık, soğuk ve hastalık nedenleriyle hayatını kaybetti. Hayatta kalan Ahıskalılar, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan sınırları içinde bırakıldı. Hepimiz kimi hala hayatta olan sürgün ve soykırımın canlı tanıkları durumundaki büyüklerimizden, kimimiz Ana-Babalarımızın bizlere aktardıklarından ve kimimiz çevremizden sürgün, soykırım ve öz vatanlarından koparılma sürecinde yaşanan pek çok farklı acı trajediyi dinledik ve biliyoruz. Atalarımız bizlere Toprak sevgisini, İslamiyeti, Türk bayrağı sevgisini, dürüstlüğü, insanlığı ve kendi öz dilini tüm hayatları boyunca yaşayarak ve konuşarak öğretti. Atalarımız bizlere başka topluluklar içinde olsak bile asimile olmamayı kendi öz haliyle kalmayı öğretti. Sürgün sonrası 9 ayrı ülkede insanlarımız kendine özgü hiçbir milli ve manevi değerini kaybetmeden yaşamaya devam etmektedirler. Evet bizler böylesine onurlu bir Milletin torunlarıyız. Yılmak yıkılmak nedir bilmeyiz, hayat mücadelemiz Vatan mücadelemiz her zaman devam edecektir” dedi.

Taş konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Dünya Ahıska Türkleri birliği olarak Ziyatdin Kassanov Başkanımızla birlikte gerek yaşadığımız tüm ülkelerdeki sorunlarımızı, gerekse ata vatanımıza dönüşle ilgili çalışmalarımızı büyük özveri ile devam ettiriyoruz. Yıllarca Anavatanımıza başka ülkelerden göç sürecinde yaşadığımız sorunlarla ilgili mücadele verdik. Çok Şükür son beş yıl içinde Ana vatanımıza yerleşim süreçlerindeki sorunlarımızın bir çoğunu Değerli Cumhurbaşkanımız Sayın; Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyeti ve destekleriyle, DATÜB Genel Başkanımız Sayın Ziyatdin Kassanov ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde çözüme kavuşturduk. 2017 yılından itibaren başka ülkelerden ülkemize ikamet izni ile göç eden 60.000 Ahıskalı Türk, Cumhurbaşkanımız sayesinde Türk Vatandaşı olma hakkını aldı. Cumhurbaşkanımıza ve vatandaşlık hakkı almada emeği geçenlere Ahıskalılar adına müteşekkiriz. Tabi ki başta doktorlarımızın denklik sorunları olmak üzere çözüm bekleyen sorunlarımız var. Bunlarla ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah kısa sürede bunları da çözüme kavuşturacağız. Değerli konuklar burada doktorlarımızın denklikleri konusuna dikkat çekmek istiyorum. Ülkemizde yüzlerce doktor denklik alamadıkları için mesleklerini yapamıyor. Özellikle dünyayı kasıp kavuran pandemi döneminde doktorlarımız ülkemizin her bölgesinde görev yapmaya hazırdırlar bilinmesini istiyoruz. Doktorlarımız inşaatlarda değil hastalarımızı tedavi etmek için çalışmalılar. İlçemiz özelinde de özellikle şunu belirtmek isterim. Bilindiği üzere Fatih Mahallesi ağırlıklı olarak başka ülkelerden göç eden Ahıskalı Türklerin yoğun yerleşim alanıdır. İnsanlarımıza daha fazla yararlı olmak, entegrasyon, sosyal hayata, eğitim ve iş hayatına daha güçlü katılım, kültürümüzün yaşatılması amaçlarımıza yönelik bu bölge içinde Ahıska Kültür Merkezi kurmak istiyoruz. Bu konuda 2 yıldır 2 ayrı defa dilekçe ile başvurduğumuz Belediyemizden yer talebimizi yine yeniliyoruz. Son olarak Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan değerli halkımıza seslenmek istiyorum. Dünya Ahıska Türkleri Birliği Ahıskalıların çatı kuruluşudur. Birliğimize sahip çıkalım, çıkalım ki daha da güçlü bir toplum olalım. Genel Başkanımızla birlikte sorunlarımızın çözümü için daha güçlü mücadele edelim.”

Konuşmanın ardından yapılan dualarla sürgünde hayatını kaybeden Ahıskalılar anıldı.

Editör: TE Bilişim