İthal girdi maliyetleri yüksek olan üreticiler, kurdaki oynaklık yüzünden ihracatta problem yaşıyor. İhracatçılar kur yükseldikçe, yurt dışından müşterilerin kendilerinden indirim istediğini söylüyor. Dolardaki ani yükseliş ve inişlerin ihracatçıya zarar verdiğini belirten Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, “Biz enflasyonumuz kadar dövizin yükselmesinden veya inmesinden yanayız. Bu rakamın üstünde bir artış veya azalış olması halinde biz ihracatçı olarak önümüzü göremeyiz. Döviz yükseldi ‘Ohh’ ihracatçı para kazandı demiyoruz. Biz değerli kur değil, değerinde kur istiyoruz” dedi.

İHRACAT ARTIYOR!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dış ticaret istatistiklerine göre de Türk Lirası değer kaybettikçe ihracat artıyor. Bu yıl ihracatın 200 milyar doları aşması bekleniyor. Ancak son 8 yılda ihracattaki artış ile Türk Lirası'nın değer kaybı aynı oranda değil. Bu süreçte lira dolar karşısında yüzde 332 değer kaybı yaşarken, ihracattaki artış yüzde 123 ile sınırlı kalmış durumda. Ayrıca Türkiye, ihracat için üretim yaparken yurt dışından yüksek oranda hammadde ithal etmek zorunda. Yani kurdaki artış üretim maliyetlerini de yükseltiyor. Kurdaki aşırı oynaklık ise artan ani maliyetler yüzünden bazı firmaların ihracatı durdurmasına kadar gidebiliyor.

TANSİYONUN İNSAN HAYATINDAKİ ÖNEMİ GİBİ

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sadece yüksek kur üzerine yapılan planların uzun dönemde kimseye bir fayda getirmediğini belirterek, “İhracatçı ne düşük kur ne de yüksek kur istiyor. Bu konudaki tek beklenti sabit ve istikrarlı bir kur politikası. Kur ihracatta tıpkı tansiyonun insan hayatındaki gibi bir öneme sahip. Girdi maliyetleri sürekli yükseliyor” dedi.

İSTİKRARLI KURDAN YANAYIZ

Güleç açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Biz istikrarlı kurdan yanayız. Aşağı yükselmesi veya aşırı düşmesi bize zarar veriyor. Dolayısıyla biz her zaman değerinde bir kuru tercih ederiz. İlla dövizin yükselmesi değil ama dünya ile rekabet edebileceğimiz bir kur yapısı istiyoruz. Bizim mobilya sektörünün en büyük başarısında ki sır, 20 yıllık istikrarlı bir ekonomidir. Bu istikrarlı ekonomiyi de istikrarlı kurla da sağlamamız gerektiğini söylüyoruz.”

Editör: TE Bilişim